T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
E K O N O M İ 24 MART 2006 CUMA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Son Dakika
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Vekil olamayınca teamülü çarpıttı

Binay, teamül gereği vekilliğin kendisine verilmesi gerektiğini iddia etmişti. Oysa 1986 ve 1994'te de daha genç olanlar başkan vekilliğine atanmıştı

BİNAY İSMİ TARTIŞMALI
Şükrü Binay'ın yansıtıldığı gibi eski Başkan Serdengeçti'yle de uyumlu çalışmadığı, bazı toplantılarda Serdengeçti tarafından eleştirildiği, hatta bu eleştirinin fırçalama düzeyine ulaştığı kaydedildi. Binay'ın 1997 yılında Gazi Erçel döneminde banka içinde alınan kararları basına sızdırdığı belirlenirken, bu konuda bir işlem yapılmadığı da vurgulandı.
Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti'nin görevinin 14 Mart'ta dolması ve Erdem Başçı'nın başkan vekilliğine atanmasının ardından, başkan yardımcılarından Şükrü Binay, teamüller gereği vekilliğin kendisine verilmesi gerektiğini iddi etmişti. Oysa Merkez Bankası yönetimini düzenleyen kanunda, vekillik görevinin en kıdemli başkan yardımcısına verileceği yönünde bir hüküm yer almazken, kanun "Başkan yardımcılarından herhangi biri vekaleten başkan atanır" diyor. Bu nedenle, daha önceki dönemlerde Merkez Bankası'nda uygulanan atama prosedürü de Şükrü Binay'ı doğrulamıyor.

Şükrü Binay'ın iddiasını yalanlayan uygulamalardan biri 10 Kasım 1986'da gerçekleşti. O dönemde en kıdemli başkan yardımcıları Ruhi Haseski ve İbrahim Kurt olmasına rağmen, Zekeriya Yıldırım Merkez Bankası'na 9 ay boyunca vekaleten başkanlık etti. Benzer bir durum 1994'te de yaşandı. Kıdemli başkan yardımcısı Bediz Demiray iken vekillik görevi Kadir Günay'a verildi.

BİNAY ÖZGEÇMİŞİNİ VERMEDİ

Serdengeçti'nin ayrılmasının ardından en yaşlı üye İlker Parasız başkanlığında yapılan toplantıda, üç başkan yardımcısından özgeçmişleri istenmesine rağmen, Şükrü Binay istenen özgeçmişi vermedi. Başkan yardımcıları Fatih Özatay ve Erdem Başçı bu belgeleri teslim ederken, Şükrü Binay'ın özgeçmişi bankanın idari sekreteryası tarafından temin edilip dosyaya konuldu. Banka Meclisi tarafından yapılan değerlendirmeler sonrasında en uygun isim olarak görülen Erdem Başçı, Merkez Bankası başkanlığına vekaleten atandı. Bu seçimde, hükümetten Banka Meclisi'ne herhangi bir telkin gelmezken, aldığı iyi eğitim ve başarılı kariyeriyle öne çıkan ve Türkiye'nin en iyi 10 iktisatçısı arasında gösterilen Erdem Başçı'nın seçilmesinin sürpriz olmadığı belirtiliyor. Ayrıca, bu seçimde Binay'ın görev süresinin Haziran 2007'de dolmasına karşın, Başçı'nın daha uzun sürevde görevde kalacak olması ve süresinin Ekim 2008'de dolmasının etkili olduğu vurgulanıyor.

'Kötü şöhret sahibi'

Prof. Deniz Gökçe, 19 Mart 2006'daki köşe yazısında şunları yazmıştı: Şükrü Binay, zaten emekli olacak. Ama Derviş döneminde dönemin politikalarına ters açıklamalar yapmış ve muhalefete ve basına haber sızdırmaya başlayınca, yani politize olunca, IMF'ciler önünde Derviş'ten fırça yemişti. Kötü şöhret sahibi olmuştu! Günahları vardı. Peki onu koruyan medyacılar neden koruma eylemindeler? Nedeni gayet basit! 06 plakalı bazı gazeteciler eskiden Hazine'den haber alma olanaklarını kaybetmiş, son haber kaynağı Merkez Bankası kalmıştı. Şimdi orada eski dönemden alıştıkları tür sızdırma haber kaynağı kalmamış olacak. Malzeme bitti. Haber kaynakları emekli oluyor!

Geri dön   Yazdır   Yukarı


   İş'in Sırrı

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi