T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
G Ü N D E M 24 MART 2006 CUMA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Son Dakika
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

YOK'ün adaletsizliği yargıda

Açıköğretim Fakültesi Laborant ve Veteriner Sağlık Programı'nı bitiren öğrencilerin diplomalarını mesleki bir üst öğrenim sayılamayacağı yönünde YÖK'ün aldığı karara Sağlık-Sen tarafından iptal davası açıldı.

Behçet
Güngör

YÖK'ün 9 Şubat 2006 tarihinde aldığı Açıköğretim Fakültesi Laborant ve Veteriner Sağlık Programı'nı bitiren öğrencilerin diplomalarının mesleki bir üst öğrenim sayılamayacağı kararı yargıya taşındı. Sağlık-Sen, Danıştay 5. Dairesi'nde açtığı davada, YÖK'ün bu kararını sebep, konu, yetki ve maksat yönlerinden hukuka aykırı buldu.

Dava dilekçesinde, "Davalı idare tarafından tesis edilen bu işlem sebep, konu, yetki ve maksat yönlerinden hukuka aykırı olduğundan iptali gerekmektedir. Bu karar ve tesis edilen işlem tamamen keyfi, hukuki ve bilimsel gerçeklikten uzak bir karardır" görüşü dile getirildi.

Dilekçede bu bölümü genelde çalışanların tercih ettiği de vurgulanarak, "Davalı idare almış olduğu hukuka aykırı bu karar ile binlerce insanı mağdur etmiştir. İptale konu karardan itibaren artık bu bölümden mezun olmuş ya da olmayı hedefleyen binlerce çalışan bu bölümün sağlık hizmetleri sınıfında yer almamasından dolayı ciddi oranda özel hizmet tazminatından ve döner sermayeden mahrum kalacaktır. Ayrıca bu bölümü bitirmiş ve bu haklardan istifade etmiş kişilerin de hakları gasp edilmek sureti ile kazanılmış hakları ellerinden alıncaktır" denildi.

14 BİN KİŞİYİ MAĞDUR

2002 yılından bu yana Açıköğretim Fakültesi Laborant ve Veteriner Sağlık Programı'nı bitiren öğrencilerin diplomaları bir üst öğrenim sayılıyordu. YÖK'ün bu kararı bu diplomaları alan ya da bu bölümde hâlâ okuyanları mağdur etti. Bu bölümü bitiren 4 bin ve hâlâ bu bölümde okuyan yaklaşık 10 bin olmak üzere bu karardan dolayı mağdur olan toplam 14 bin kişi bulunuyor. Buradan mezun olanların maaşları aylık 80 ile 90 YTL, döner sermayeden de 150 YTL gibi bir iyileştirme oluyordu. Ancak YÖK'ün bu kararından sonra mezun olanların maaşlarına yapılan iyileştirmeler bu ay kesintiye uğrayacak. Diyanet ve Jandarma personeli olan binlerce kişi, Açıköğretim fakültelerinin kendileriyle ilgili bölümlerinde okuyorlar. Diyanet ve Jandarma ile ilgili bölümler de bu karardan huzursuz.

ÖĞRENCİLER TEDİRGİN

YÖK'ün aldığı bu karar tüm Açıköğretim öğrenci ve mezunlarını tedirgin etti. Kararın meşrulaşmasından sonra YÖK'ün diğer bütün bölümlerdeki Açıköğretim bölümlerinin diplomalarını hükümsüz kılmasından endişe duyuluyor.


Geri dön   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi