T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
P O L İ T İ K A 24 MART 2006 CUMA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Son Dakika
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Irak kadar Kerkük de önemli

Başbakan Erdoğan, ABD'li senatör heyetine Türkiye için Irak'ın bütünlüğü kadar, Kerkük'ün demografik yapısının da önemli olduğunu söyledi

Erhan
Seven

Bilal
Çetin

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Irak'taki iç çatışmalara ve sivillere yönelik saldırılara dikkat çekerek, "Irak'ta tehlikeli bir gidişat var. Bunun engellenmesi lazım" dedi. Erdoğan Irak'ın bütünlüğü kadar Kerkük'ün de Türkiye için önemli olduğunu söyledi. ABD Senatosu Savunma Komisyonu Başkanı John Warner başkanlığındaki heyet Erdoğan'la görüştü. Erdoğan görüşmede Irak'ta demokratik ve siyasi ortama geçilmesi gerektiğini ifade etti. Irak'ın toprak bütünlüğünün Türkiye için önemini vurgulayan Erdoğan, siyasi sürecin daha hızlı işlemesi gerektiğini belirtti. Erdoğan "Irak'ın yeraltı ve yürüstü kaynaklarının bütün Irak halkı tarafından eşit olarak kullanılması gerekir" dedi.

TALABANİ'YE SİTEM

Görüşmede Kerkük meselesini de gündeme getiren Erdoğan, "Irak'ın toprak bütünlüğü kadar Kerkük'ün demografik yapısının korunması da bizim için önemlidir" şeklinde konuştu. Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin Irak'ta yeni hükümetin oluşması için elinden gelen çabayı gösterdiğini belirterek "Irak Başbakanı Caferi Türkiye'yi ziyaret etti. Ancak bu ziyaret sırasında Irak Cumhurbaşkanı'nın nasıl açıklamalar yaptığını gördünüz" dedi.

İRAN'I SUÇLADILAR

ABD'li bir senatör ise İran'ı şikayet ederek, "Irak'ın içişlerine İran müdahale ediyor. Irak'ta yeni hükümetin kurulmasını engellemeye çalışıyorlar" diye konuştu. Görüşmeden sonra bir açıklama yapan senatör John Warner da şu anda Irak'ta bir iç savaştan bahsetmenin mümkün olmadığını, ancak bunun ileride olmayacağı anlamına gelmediğini söyledi. Türkiye'nin Irak'ta demokratikleşme sürecinde Sünniler ve diğer halklara yönelik katkılarına vurgu yapan Warner, "Birleşik Irak hükümetini önemseyen ve destekleyen mesajlarınızı biz de önemli buluyoruz" dedi.

RTE'Lİ KRAVAT HEDİYE ETTİ

Başbakan Erdoğan, ABD'li senatörlere üzerinde 'RTE' yazan kravat hediye etti. ABD'li senatörler "Bu kravat iki ülke ilişkilerini birbirine bağlayacak" diye espri yaptı.

Başbakan Erdoğan dün ayrıca ABD Genelkurmay Başkanı Peterd Pace'i kabul etti. Erdoğan, Pace'ye Türkiye'nin Irak konusunda sık sık dile getirdiği 5 hassasi- yetini iletti. Görüşmede Erdoğan'ın, terör örgütü PKK'nın Irak'taki faaliyetlerinden Türkiye'nin duyduğu rahatsızlığı aktardığı ve "Irak'ta iç savaşa karşı ABD önlem almalı. Türkiye ve bölge ülkeleri bölünmeden olumsuz etkilenir" mesajı verdiği öğrenildi.

Irak işgali karşıtı ABD senatörü

ABD Senatosu Heyeti Meclis'te Milli Savunma Komisyonu, Dışişleri ve Türkiye-ABD Dostluk Grubu üyesi milletvekilleriyle de bir araya geldi. Senatör Carl Levin görüşmelerde ABD senatörü olarak ABD'nin Irak'a savaş açmasına karşı çıktığını açıkladı. Levin, kendisi gibi birçok insanın karşı çıkmasına rağmen ABD'nin Irak'a savaş açtığını belirterek, "Şimdi ortada fiili bir durum var. ABD ve Türkiye olarak bu sorunu nasıl çözebileceğimizi konuşmak istiyoruz" dedi.

Görüşmeye katılan AK Partili Recep Garip'in ise ABD'nin Irak'a yönelik savaşını eleştirdiği öğrenildi. Garip, "Savaş romantik bir film değildir. Savaşı seyrederken insanlar bundan zevk almıyorlar. Bizim Türkçemizde güzel bir tabir vardır. Dağdan gelip bağdakini kovmak derler. ABD'nin Irak'a yönelik müdahalesi böyle bir olaya dönüşmesin" dediği ifade edildi. Senatörler vekillerin PKK uyarısına da 'kaygılarınızı paylaşıyoruz" yanıtını verdi.

  • BİLAL ÇETİN-YUSUF SAHİCİ


    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi