T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
G Ü N D E M 31 MART 2006 CUMA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Son Dakika
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Yangına körük

Roj TV'den yapılan çağrılardan sonra Diyarbakır merkez olmak üzere, Batman, Mardin, Siirt ve Adana'da DTP'li belediye başkanları ile il ve ilçe başkanlarının gösteri yapan kitleyi tahrik eden açıkamaları tepki topladı

Diyarbakır'da 4 PKK'lının toprağa verilmesi ile başlayan ve daha sonra Batman, Siirt, Mardin ve Adana'ya sıçrayan gösterilerde DTP'li belediye başkanları ile il ve ilçe başkanlarının tavrı, "yangına körükle gitmek" eleştirilerine neden oldu. Roj TV'nin halkı gösteri yapmaya ve kepenk kapamaya davet etmesinin ardından DTP'li başkanlar da açıklamalarıyla olayları büyüttü. Tırmanan gerilim sonucunda 5 kişi hayatını kaybederken, yüzlerce kişi yaralandı. Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'in açıklamalarında, "Cesaretinizden dolayı sizi kutluyorum. Acımız 14'den 16'ye çıktı. Barış için hem güvenlik güçlerinin hem de halkın çekilmesi gerekiyor" şeklindeki sözleri tepki gördü.

'16 ACI'YA İNCELEME
Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'in, 14 teröristin cenazelerinin defin işlemi sonrasında çıkan olaylarda iki kişinin hayatını kaybetmesi ile ilgili olarak "bir gün önce bu kentin, bu bölgenin acısı 14 idi, bu saat itibari ile 16'dır" açıklaması İçişleri Bakanlığı'nca inceleme altına alındı. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı da, terör örgütünü övücü açıklamalarda bulundukları iddiasıyla Osman Baydemir, DTP Diyarbakır İl Başkanı Ahmet Cengiz ve Siirt İl Başkanı Murat Avcı hakkında soruşturma başlattı.
  • ANKARA
  • 'OĞLUM KÜRDİSTAN ŞEHİDİ'

    Bu arada DTP Siirt İl Örgütü binasında taziye amacıyla biraraya gelen Kurtalan Belediye Başkanı Murat Ceylan, Gökçebağ Belediye Başkanı Seyfettin Aydın, DTP Siirt İl Başkanı Murat Avcı ve diğer DTP'li yetkililer öldürülen Kenan Demir'in babası Kemal Demir'i ziyaret etti. Kemal Demir, "Herkes tüm varlığıyla birliğe katkıda bulunmalı. Oğlum Kürdistan şehididir" dedi. DTP Siirt İl Başkanı Murat Avcı da Kenan Demir'in "kendi şehitleri" olduğunu kaydetti.

    KALKAN TEPKİLERİ KUTLADI

    Batman Belediye Başkanı Hüseyin Kalkan ise DTP Batman İl Başkanı Ayhan Karabulut ile birlikte şehirdeki gösteriler sırasında kitleyi sağduyulu olmaya çağırırken halka "Tepkinizi kutluyorum" dedi. DTP Şanlıurfa İl Başkanı İbrahim Binici de devletin Kürtlere yönelik topyekün savaş yürüttüğünü savunarak, "Her şeye rağmen biz barış mücadelemizde ısrarcı olmaya devam edeceğiz" dedi.

  • HABER MERKEZİ

    'Şiddete son verin' çağrısı

    Diyarbakır'daki olaylarla ilgili olarak Uluslararası İnsan Hakları Dernekleri Federasyonu, Sosyalist Demokrasi Partisi ve Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu'nun da aralarında bulunduğu bazı parti ve sivil toplum örgütlerinin temsilcilerinin katılımıyla İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi'nde ortak basın toplantısı düzenlendi. Yapılan çıklamada "Diyarbakır'daki şiddet ve çatışma ortamının son bulması" çağrısında bulunuldu.

  • İSTANBUL

    Çocuklar eylemde kadınlar yürüyüşte

    Mardin ve Nusaybin'de DTP'nin öncülüğünde çoğunluğu kadın katılımcılardan oluşan bir yürüyüş gerçekleştirildi. DTP İl Başkanı Ferhan Türk önderliğinde AK Parti binası önünde toplanan grup "AK Parti şaşırma sabrımızı taşırma, şehitler ölmez, APO'ya uygulanan tecrit kaldırılsın" şeklinde slogan attı. Bu arada Diyarbakır'da çıkan olayları protesto etmek ve eylem yapmak için Nusaybin ilçesinde PKK yandaşlarının kapı kapı dolaşarak halkı kışkırttığı iddia edildi.

  • MARDİN

    'Linç'le ilgili beş kişi sorgulanıyor

    Sakarya'da önceki gece meydana gelen linç girişimiyle ilgili olayları körükledikleri iddiasıyla 5 kişi gözaltına alındı. Edinilen bilgiye göre, Dev-Sol liderlerinden Mahir Çayan'ın ölüm yıldönümü ile ilgili afiş asmak isteyen iki kişiye yönelik gelişen olaylarda, kalabalığı tahrik ettiği iddiasıyla 5 kişi gözaltına alındı. Zanlıların Sakarya Emniyet Müdürlüğü'nde sorguları sürüyor. Sakarya'da önceki gece PKK bayrağı asılıyor söylentisi üzerine büyük gerginlik çıkmış, afiş asmak isteyen iki kişiye provokatörlerin etkisiyle linç girişiminde bulunulmuştu.

  • SAKARYA

    KİMYASAL YALANI

    İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada Bingöl'de 25 Martta gerçekleştirilen ve 14 teröristin ölü ele geçirilmesiyle sonuçlanan operasyonlarda kimyasal silah kullanıldığı yönündeki iddialar yalanlandı. DTP eşbaşkanlarından Ahmet Türk bir basın toplantısı düzenleyerek "14 gerillanın kimyasal silahlarla katledildiği yönünde iddialar vardır. Kimyasal silahların kullanılması, savaş hukuku ilkelerine de aykırıdır. Savcılar, insan hakları örgütleri ve sivil toplum örgütleri bu iddiayı incelemeli" demişti.

  • ANKARA

    Büyükelçi Wilson: Yıllardır yaşanan en ciddi kargaşa

    ABD'nin Ankara Büyükelçisi Ross Wilson, Güneydoğu'daki olayları 'bölgede muhtemelen yıllardır yaşanan en ciddi toplumsal kargaşa' diye yorumladı. Washington'da bir grup Türk gazeteciyle sohbet eden Wilson, olayları Adana'daki konsolosluğun yakından izlediğini söyledi. Wilson, konuyla ilgili olarak Roj TV'nin kapatılmasının yeniden gündeme gelmesinden haberi olmadığını da belirtti.

  • WASHİNGTON


  • Cenazeler yine kenti karıştırdı

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi