T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
P O L İ T İ K A 31 MART 2006 CUMA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Son Dakika
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Rumlar, 'Barış Harekatı'nı yargılama yasası hazırladı

Seçime hazırlanan Rumlar, 1974 Barış Harekatı'nı yargılama yolu açmaya hazırlanıyor. Rumlar, harekata katılan ve karar verenlere dava açılmasına imkan veren yasa tasarısı hazırladı

Güney Kıbrıs hükümeti, EOKA terör örgütünün Kıbrıslı Türklere yönelik saldırıları üzerine 1974'te Türkiye'nin garantörlük hakkını kullanarak düzenlediği Kıbrıs Barış Harekatı'nı yargılama girişimi başlattı.

Rum yönetiminin, 2002 yılında imzaladığı insanlığa karşı işlenen suçlar, savaş suçları gibi konuları düzenleyen Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin kurulmasıyla ilgili Roma Sözleşmesi gereği yaptığı yasa değişikliklerinde, 1974 yılında Barış Harekatı'nda yer alan Kıbrıslı Türkleri ve Türkiye'deki siyasi liderler ile komutanların yargılanmasını öngören hükümlerin yer aldığı bildirildi. KKTC'li yazar Prof. Dr. Ata Atun ABHaber Sitesi'nde Barış Harekatı'nı yargılamayı amaçlayan "Savaş Suçları Konusunda Mahkemelere Yetki" yasa tasarısının Kıbrıs Rum Adalet Bakanlığı'nca hazırlandığını ve ve Rum Bakanlar Kurulu tarafından onaylanarak Meclis'e gönderilmeye hazır hale getirildiğini yazdı.

SEÇİM YATIRIMI İDDİASI

Prof. Atun, bu yasa tasarınısının Rum yönetimi tarafından 28 Mayıs'ta yapılacak seçimler için bir yatırım olduğunu belirterek, "Oy toplamak için iç tribünlere yönelik bir şeyler yapmak gerekiyor. En akla yakını Türklere saldırmak. Bunun için de yalan da olsa seçmenlere 'Türkleri yargılamak için yasa yaptık' demek ve oy toplamak" dedi. Tasarısının insanlığa karşı işlenen, soykırım ve savaş suçlarının yerel mahkemelerde yargılanmalarına olanak tanıdığını kaydeden Prof. Atun, "Yasaya ilave edilecek yeni emirnamelerle Rum mahkemelerine, herhangi bir kişi tarafından Güney Kıbrıs dışında işlenen suçları, uluslararası hukukun 'universal jurisdiction' (evrensel yargılama yetkisi) ilkesi kapsamında yargılama yetkisi veriliyor. Tasarı ile işlenen suçlara, yalnız Rum Başsavcısı veya Başsavcının yazılı onayı ile cezai kovuşturma yapılacağı kesin şekilde hükme bağlanıyor" diye konuştu.

DAVA AÇACAĞIM

Atun, tasarı hükümlerine göre soykırım veya insanlığa karşı suç veya savaş suçu işleyen herhangi birinin ömür boyu hapis ile cezalandırılabileceğini belirterek, 1974 Barış Harekatı'nın da bu kapsam içine alınabileceğini söyledi. Atun bu yasanın çıkması halinde, Kıbrıslı Türklere de dava açma tanınacağını ifade ederek, "Kıbrıslı Türklere yönelik toplu öldürme olayları dava konusu yapacağım. Tüm rumlara dava açacağım" dedi.

ABD'DEN RUMLARA KÖTÜ HABER

Bu arada Annan Planı'nın gündemden kalktığını savunan Rum lider Tasos Papadopulos'a ABD Büyükelçisi Ross Wilson'dan kötü haber geldi. Amerikan Türk Konseyi konferansı için geldiği Washington'da Türk gazetecilerin sorularını yanıtlayan Wilson, Kıbrıs'ta Annan planının artık geçerli olmadığı yönündeki bazı yorumlara karşılık, ABD'nin hâlâ Annan Planı temelinde bir çözümü desteklediğini bildirdi.

  • LEFKOŞA

    Atina Temyiz Mahkemesi'nin 'Barış Harekatı yasaldır' kararını hatırlatacak

    Prof. Dr. Ata Atun, Güney Kıbrıs'ta yaşayan herkese açacağı davada Atina Temyiz Mahkemesi'nin 21 Mart 1979 tarih ve 2658/79 sayılı kararını da delil olarak göstereceğini söyledi. Atun, "Dönemin Yunanistan Başbakanı Konstantin Karamanlis'in, 'Yunanistan aleyhine kullanılabilir' gerekçesiyle kamuoyuna duyurulmasını yasakladığı, bu kararda 'Türk Ordusu'nun Kıbrıs'a müdahalesi yasaldır, suç Yunan subaylarına aittir' deniliyor" dedi.

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi