T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
E K O N O M İ 15 MAYIS 2006 PAZARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Mali piyasalardaki hareketlilik geçici

Piyasalarda geçen Cuma yaşanan dalgalanmada dış faktörlerin daha etkili olduğunu kaydeden Ali Babacan, FED'in faiz yükseltmesiyle dünyanın borsalarında da benzer düşüşlerin yaşandığını söyledi

Devlet Bakanı Ali Babacan, D-8 Zirvesi için geldiği Bali Adası'nda piyasalarda yaşanan hareketliliğe ilişkin açıklamalarda bulundu. "Mali piyasalardaki son hareketlilikte dış faktörlerin iç faktörlerden daha etkin olduğunu" söyleyen Bakan Babacan, bununla birlikte ekonomik programı aynı kararlılıkla devam ettireceklerini belirterek, "Son üç buçuk yıldır içerde ve dışarıda meydana gelen pek çok gelişmenin ekonomimiz üzerinde etkisi nasıl sınırlı kaldıysa, bundan sonraki gelişmelerin etkisi de sınırlı kalacaktır'' dedi.

FAİZ ARTIŞLARI BÜTÜN BORSALARI DÜŞÜRDÜ

Dış faktörlerden en önemlisinin 10 Mayıs 2006 Çarşamba günü ABD Merkez Bankası'nın faiz oranını 25 puan artırarak yüzde 5'e çıkarması olduğunu belirten Babacan, Avrupa ve Japonya merkez bankalarının da faiz artırma beklentilerinin güçlendiğini söyledi. Dış faktörlerin diğerlerinin ise, petrol, altın ve diğer emtia fiyatlarında rekor seviyede artışlar olduğunu kaydeden Bakan Babacan, "Bu dış gelişmeler Türkiye ile birlikte diğer gelişmiş ve gelişmekte olan ekonomileri de etkilemiştir. 10 Mayıs 2006'ya göre; dolar karşısında Brezilya Reali yüzde 3,4, Meksika Pesosu 2,2 , Türk Lirası yüzde 3,42 değer kaybetmiştir. Dow Jones İndeksi yüzde 2,1, Brezilya yüzde 4,2, Meksika yüzde 2,6, İMKB Yüzde 3,73 değer kaybetmiştir. Öte yandan 30 yıl vadeli Eurobond faizlerinde Brezilya'da 30 baz puan, Meksika'da 21 baz puan, Türkiye'de 27 baz puan artış olmuştur. 30 yıllık ABD tahvillerinin faizi 11 baz puan artmıştır" dedi.

Babacan, Türkiye'deki gelişmeleri etkileyen iç faktörler olarak, "Nisan ayı enflasyonunun beklentilerin üzerinde çıkması, sosyal güvenlik yasasının veto edilmiş olması, finansal enstrümanlardan elde edilen kazançlardan alınan stopaj uygulaması ile ilgili özellikle yabancı yatırımcıların incelemeye alındığına ilişkin spekülasyon, cari açıkla ilgili tartışmalar, bazı idari yargı kararları" gibi faktörlerin sayılabileceğini söyledi. Babacan, ülke içi faktörlerden enflasyona ilişkin yaptığı değerlendirmede hem giyim fiyatlarındaki artışın, hem de işlenmemiş gıdadaki artışın mevsimsel etkilerden olduğunu ve geçici olduğunu söyledi.

DALGALI KURDA DEVALÜASYON OLMAZ

Babacan, son dalgalanmalar için kriz, devalüasyon gibi kelimelerin pervasızca kullanılmasını ise eleştirdi. Serbest kur rejiminde devalüasyon kelimesini kullanmanın teknik bir hata olduğunu kaydeden Babacan, "Serbest kur rejiminde para değer kazanır ya da kaybeder. Öte yandan hükümetimizi başarısız göstermek adına piyasalardaki gelişmelerin gerçek boyutlarını aşarak işlenmesini de doğru bulmuyorum. 3.5 yılda ekonomide elde ettiğimiz başarıdan kazanan, Türkiye olmuştur. Bu kazanımların kaybedilmesi, fırsatların kaçması da yine Türkiye'yi üzecektir. Biz hükümet olarak, bu fırsatların heba edilmesine asla izin vermeyeceğiz, fırsat vermeyeceğiz."

  • BALİ ADASI

    Cari açık rakamları revize ediliyor

    Devlet Bakanı Ali Babacan, 2006 yılı cari açık tahminlerinde yukarı yönde revizyonlar yapıldığını, petrol fiyatlarındaki artış ile 2006 yılı turizm gelirlerinin tahminlere göre daha düşük kalacağı beklentisinin bu revizyonların en önemli sebeplerinden olduğunu söyledi. Babacan, "Öte yandan sermaye girişleri ile ilgili tahminler de yine artış yönünde revize edilmektedir. 2006 yılında doğrudan yabancı yatırım girişlerinin 2005 yılındaki 9,7 milyar dolar seviyesinin oldukça üzerinde olacağı görülmektedir. Yine uzun vadeli kredi girişlerinde önemli artışlar beklenmektedir."

    Veto gerekçeleri incelenecek

    Sosyal güvenlik reformunun veto edilmesi konusuna da değinen Bakan Babacan, şunları kaydetti: "Reformun içeriği 3 yıldır tüm sosyal kesimlerle görüşülmüştür. Buna rağmen, Sayın Cumhurbaşkanımızın veto gerekçeleri dikkatle incelenecektir. Öte yandan şunu da vurgulamak istiyorum ki, gelecek nesillere sağlam bir sosyal güvenlik sistemi bırakmak, hepimizin amacı olmalıdır."

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  •    İş'in Sırrı

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi