T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
G Ü N D E M 15 MAYIS 2006 PAZARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

YÖK 3 bin doktoru tanımıyor

Türkiye doktor açığını kapatmak için birçok projeyi tartışırken, YÖK tarafından yurtdışında eğitim görüp diplomaları kabul edilmeyen doktor sayısı 3 bine ulaştı

Eskiden yurt dışında eğitim görüp Türkiye'ye gelip hizmet vermek hem büyük bir ayrıcalık, hem de önemli bir fedakarlıktı. Ancak şimdi Avrupa'nın pek çok üniversitesi de dahil olmak üzere uluslararası bilimsel akreditasyon kuruluşunun tanıdığı üniversitelerden mezun olanların diplomaları YÖK tarafından tanınmıyor. 28 Şubat sürecinde Türkiye'deki üniversitelerde eğitim görme imkanını kaybeden başörtülü öğrencilerin açtığı yurt dışında eğitim yolu da YÖK'ün "denklik silahı" ile kapatılmaya çalışılıyor. YÖK'ün çelişkili denklik politikası yüzünden çok büyük ihtiyaç duyulan yurt dışında yetişmiş doktorlar da Türkiye'de istihdam edilemiyor.

Daha önce denklik verildiği halde denkliği iptal edilenler de dahil olmak üzere Türkiye'de YÖK'ün birbiriyle çelişkili uygulamaları neticesinde denklik mağdurlarının sayısının 3 bin olduğu belirtiliyor. Doktor açığını kapatmak için yurt dışından doktor ithal etmek, fakülte kontenjanlarını artırmak dahil bir çok proje tartışılırken, Sağlık-Sen'in araştırmasına göre, diplomaları geçersiz sayılan doktorlar ya okudukları ülkelerde çalışmak zorunda ya da Türkiye'de özel polikliniklerde çok düşük ücretler karşılığında kaçak çalışıyorlar.

50 BİN AÇIK VAR

Sağlık Bakanlığı'nın verilerine göre Türkiye'de şu an 104 bin doktor var ve 50 bin doktora daha acil olarak ihtiyaç duyuluyor. Avrupa ülkeleri arasında kişi başına düşen doktor sayısı bakımından Türkiye en son sırada. Bu açığın kapatılması için "ithal hekim" olarak kamuoyunun gündemine gelen teklifler tartışılırken, yurt dışında okumuş ve halihazırda pratisyen hekim konumunda bulunan tam 3 bin doktor YÖK'ün denklik takıntısı yüzünden sektöre kazandırılamıyor.

  • ALİ EYVAZ / ANKARA

    Aksu: Başörtülülerin denkliği kalkıyor

    Memur-Sen Konfederasyonu ve Sağlık-Sen Genel Başkanı Ahmet Aksu: "Özbekistan'da, Ukrayna'da tıp fakültesini bitiren bir öğenciyi ikinci veya üçüncü sınıfta başlatmaya ya da ÖSS'ye girmeye zorluyorlar. Dünyadaki önemli üniversitelerden bir tanesi de Moskova Üniversitesi ve Ukrayna'daki Tıp Fakültesi'dir. Bunların bile diplomaları kabul edilmiyor. Tabii ki sırf başörtülüler buralarda okuyor diye. Hatta son zamanlarda artık Avrupa'daki üniversitelerin bile denkliği kabul edilmemeye başlandı. YÖK tamamen ideolojik ve yanlı davranıyor. Nerede Türkiye'den gitmiş başörtülü öğrenci varsa, oranın denkliği düşüyor" dedi.

    DENKLİK MAĞDURLARI İÇİN BEYAZ MASA

    Bu arada Memur-Sen Konfederasyonu'na bağlı Sağlık-Sen bünyesinde denklik problemi yaşayan doktorlar için "Beyaz Masa" adıyla kurulan birime kısa süre içinde yoğun başvurular oldu. Koordinasyon ve birliktelik sağlanması için kurulan Beyaz Masa çerçevesinde avukatlar da YÖK'e açılacak davalarla ilgili birebir ücretsiz danışmanlık hizmeti veriyor. İki hafta kadar önce Sağlık-Sen Genel Merkezi'nde kurulan masaya, özellikle başörtülü tıp ve eczacılık fakültesi mezunlarından youn başvuru geldiği belirtildi.

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi