T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S O N   D A K İ K A 22 MAYIS 2006 PAZARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv
  Favorilere Ekle
  Giriş sayfası yap

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Giorgianni: Para politikası 'daha ihtiyatlı' uygulanmalı

Uluslararası Para Fonu (IMF) Türkiye Masası Şefi Lorenzo Giorgianni, yılın kalan kısmında kamu maliyesinin önceki aylara göre "daha sıkı", para politikasının ise "daha ihtiyatlı" uygulanması gerektiğini söyledi.

Uluslararası Para Fonu (IMF) Türkiye Masası Şefi Lorenzo Giorgianni
Hükümet tarafından alınan, GSMH'nin yüzde 0,8'i düzeyindeki tedbirlerin etkin şekilde uygulanması halinde, yüzde 6,5'lik faiz dışı fazla hedefine ulaşmanın mümkün olacağına işaret eden Giorgianni, uygulanacak akıllı politikalar sonucu, piyasalarda dalgalanmayla oluşan düzeltme hareketinin de bir fırsata dönüştürülebileceğini belirtti.

Giorgianni, Devlet Bakanı Ali Babacan ile birlikte düzenlediği basın toplantısında, 3 ve 4. gözden geçirme çalışmalarına dönük hükümet yetkilileriyle iki haftadır yaptıkları görüşmelerde, "Cari Açığın daraltılması, ekonomik büyümenin sürdürülmesi ve enlasyonu düşürme politikalarının devam ettirilmesi" konularında uzlaşmanın sağlandığını belirtti.

Giorgianni, "para politikasında, önümüzdeki aylarda, güçlendirilmiş mali politikalarla da desteklenen ihtiyatlı bir yaklaşıma ihtiyaç bulunmakta" dedi.

Giorgianni bu yıla ilişkin olarak, genel faiz dışı fazlada yüzde 6,5'ten az olmayacak bir politika, bütçe sınırları içinde kalacak faiz dışı harcamalar ve Sosyal Güvenlik Sistemi'ndeki açığın, GSMH'nin yüzde 4,5'ini aşmayacak bir disiplin gerektiğini kaydetti.

Harcamaların bütçe sınırlarını aşmamasının, vergi gelirlerindeki artış çerçevesinde özel bir önemi bulunduğunu belirten Giorgianni, elde edilecek ek gelirlerin, iç talebin daha da desteklenmemesi ve cari açığın kontrol altında tutulmasına dönük tasarruf edilmesi gerektiğini vurguladı.

Geçen yıl sonlarında, sağlık ve yatırım harcamalarının program hedeflerinin üstüne çıkıldığını hatırlatan Giorgianni, bu kalemlerde, program hedeflerinin yakalanabilmesi için bazı tedbirler gerekeceğini ifade etti.

GÖZDEN GEÇİRMENİN ÖN ŞARTI

Giorgianni bu arada, kamu harcamalarını bütçeyle uyumlu hale getirebilmek amacıyla tedbirler uygulanmasının, programın gözden geçirmelerinin tamamlanabilmesi için "ön şart" olacağını vurguladı.

Hükümetin, kamu harcamalarını bütçeyle uyumlu hale getirebilmek için GSMH'nin yüzde 0,8'i oranında bir tedbir paketini benimsediğinin altını çizen Giorgianni, tedbirlerin, sağlık sektöründe verimliliği arttırarak, maliyetleri azaltmaya ve mali disiplini güçlendirmeyi hedeflediğini kaydetti.

Giorgianni, Hükümet tarafından alınan GSMH'nin yüzde 0,8'i düzeyindeki tedbirlerin etkin şekilde uygulanması halinde, yüzde 6,5 oranındaki Faiz Dışı Fazla Hedefine ulaşmanın mümkün olacağını söyledi.

YAPISAL REFORMLAR

Yapısal reformların sürdürülmesinin, makro ekonomik hedeflere ulaşılması açısından önemine işaret eden Giorgianni, sosyal güvenlik reformunun yasalaşmasını başarılı bir gelişme olarak nitelendirirken, hükümetin, bu reformun uygulma takvimi konusundaki taahhüdünü de memnuniyetle karşıladıklarını ifade etti.

Vergi ve sosyal güvenlik yükümlülükleri alanındaki yaptırımların güçlendirilmesinin önemine dikkati çeken Giorgianni, bunun kayıt dışı ile mücadeleyi de güçlendiriceğini ifade etti.

Giorgianni, vergi reformu başta olmak üzere önemli reformlarda, detaylı bir ivme kazandırma takvimine paralel önümüzdeki yıl önemli bir ilerleme sağlanacağını söyledi.

VERGİ İSTİSNASI UYARISI

Giorgianni ayrıca, vergi reformunu gerçekleştiren hükümetin, düşük vergi oranları uygulaması ve vergi tabanının genişletilmesi hedefini zorlaştırabilecek "vergi istisnası ve diğer yollardan" kaçınması gerektiğini söyledi.

Türk ekonomisinin temellerinin sağlam olduğunun altını çizen Giorgianni, programın kararlı bir şekilde devam ettirilmesi halinde, ekonomik büyümenin devam edeceğini, enflasyondaki düşüşün süreceğini ve borç göstergelerinin istikrarlı bir şekilde iyileşeceğini kaydetti.

YABANCI SERMAYE GİRİŞİ

Doğrudan yabancı sermayenin, geçen yıla göre artacak olması konusuna da değinen Giorgianni, GSMH'nin yüzde 7'si oranında tahmin edilen bir Cari İşlemler Açığı ortamında, doğrudan yabancı sermaye girişinin çok önemli olduğunu söyledi.

"GELİŞMEKTE OLAN TÜM PİYASALAR DALGALANMADAN ETKİLENDİ"

Türk mali piyasalarında, son iki haftada meydana gelen gelişmelerin bir "düzeltme hareketi" olduğunu belirten Giorgianni, sadece Türkiye'nin değil, tüm gelişmekte olan piyasaların bu dalgalanmadan etkilendiğini söyledi.

Piyasalardaki dalgalanmanın, ağırlıklı olarak küresel nitelikli likidite sıkışmasından kaynaklandığının altını çizen Giorgianni, Türkiye'deki gelişmelerde, iç faktörlerin de etkili olduğunu ifade etti.

Cari İşlemler Düzeyi yüksek olan Türkiye gibi ülkelerdeki para piyasalarındaki düşüşün daha etkili olduğunu belirten Giorgianni, bu düzeltme hareketinin, varlık değerlerindeki aşırı yüksekliği dengelediği ölçüde memmuniyet verici olduğunu kaydetti.

"FIRSATA DÖNÜŞTÜRÜLEBİLİR"

Giorgianni bu düzeltme hareketinin, varlık değerlerini dengeye getirebileceğini belirtirken, bu sırada uygulanacak akıllı politikalar sonucu, dalgalanmayla oluşan düzeltme hareketinin bir fırsata dönüştürülebileceğini vurguladı.

Giorgianni, piyasalardaki bu dalgalanmadan çıkarılabilecek bir sonucun, dalgalı kurun önemini sergilediğini ve döviz cinsinden borçlanmaya fazla ağırlık verilmemesi gerektiğini gösterdiğini belirti.

Küresel mali ortamın, bundan böyle daha zorlu bir hale gelmekte olduğunu vurgulayan Giorgianni, yetkililerin, Türkiye ekonomisindeki beklentileri karşılayacağı yönündeki güvenlerinin tam olduğunu ifada etti.

"GÖRÜŞMELER BAŞARIYLA TAMAMLANDI"

IMF Türkiye Temsilciliği'nden yapılan yazılı açıklamada da, Stand-By düzenlemesi çerçevesindeki 3 ve 4. Gözden geçirmelere ilişkin görüşmelerin başarılı şekilde tamamlandığı ve Niyet Mektubu üzerinde uzlaşıldığı kaydedildi.

Ekonomik büyümeye rağmen, güçlü iç talep nedeniyle Cari İşlemler Açığı'nın artmaya devam ettiğinin belirtildiği açıklamada, enflasyondaki düşüş sürecinin de yavaşladığı vurgulandı.

Açıklamada, bütün bu gelişmelerin, Hükümet'in, kamu maliyesi politikası çerçevesi ve ihtiyatlı bir para politikası pozisyonuna sıkı sıkıya bağlılık gerekliliğini ortaya çıkardığına dikkat çekildi.

IMF açıklamasında, bütçe önlemleri çerçevesinde, Hükümet'in bu yıl, ilave KDV indirimi ve muafiyeti sağlamayacağı da vurgulandı.

Enflasyonla mücadele ve piyasalardaki dalgalanmaya karşı dayanıklılık açısından Merkez Bankası'nın açık enflasyon hedeflemesine bağlılığı ve dalgalı döviz kurunu sürdürme taahhüdünün önemine dikkat çekilen açıklamada, Merkez Bankası'nın net uluslararası rezervlerinin, program hedeflerini aşmasının beklendiği bildirildi.

Açıklamada, sosyal güvenlik reformu ve uygulaması dışında, diğer önemli gelişmelerin, vergi reformu ve buna ilişkin yol haritası, bankacılık düzenleme ve denetleme sisteminin daha güçlendirilmesi ve kamu bankalarına ilişkin strateji olacağı vurgulandı.

IMF açıklamasında, gerekli adımların zamanında atılması halinde, IMF İcra Direktörleri Kurulu'nun, 3 ve 4.Gözden Geçirmeyi, Temmuz ayında ele alarak tamamlayabileceği, bunun sonucunda da, yaklaşık 1,9 milyar dolarlık kredi diliminin, Türkiye'nin kullanması için serbest bırakılacağı kaydedildi.

  • ANKARA (A.A)


    IMF, üçüncü ve dördüncü gözden geçirmeyi tamamladı

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi