T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S O N   D A K İ K A 22 MAYIS 2006 PAZARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv
  Favorilere Ekle
  Giriş sayfası yap

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Borsa yılın düşüşünü yaptı

İMKB Ulusal 100 Endeksi, 2. seansta 1.442,33 puan düşerek 36.351,06 puanla yılın en düşük değerinden kapandı.

Hisse senetleri 2. seansta ortalama yüzde 3,82 değer yitirdi.

2006 yılının bundan önceki en düşük gün sonu kapanışı, 39.643,68 puanla 18 Mayıs 2006 günü gerçekleşmişti.

İlk seanstaki 1.850,29 puanlık düşüş dikkate alındığında, Borsa endeksi günün tamamında 3.292,62 puan geriledi. Hisse senetlerinin günlük ortalama değer kaybı yüzde 8,31 oldu.

ANKARA'DA DOLAR 1,5200 YTL, AVRO 1,9400 YTL'DEN SATILDI

Ankara'da 18 Mayıs Perşembe günü akşam saatlerinde 1,4900 YTL'den satılan ABD Doları, bugün 1,5200 YTL'den satıldı.

Avro ise 1,9400 YTL'den işlem gördü. Avro, 18 Mayıs Perşembe günü akşam saatlerinde 1,9050 YTL'den satılmıştı.

18 Mayıs Perşembe günü akşam saatlerinde 1,2790 olan avro-dolar paritesi, bugün akşam saatlerinde 1,2758 oldu.

Merkez Bankası ise saat 15.30 itibariyle gösterge niteliğindeki doların efektif satışını 1,5151 YTL, avronun efektif satış kurunu da 1,9329 YTL olarak belirledi.

"İÇERİDEKİ HAVAYI DÜZELTMEK LAZIM"

Öte yandan A Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Murat Salar, piyasalarda bugün yaşanan gerileme ve Borsa'da yaşanan düşüşe ilişkin, Hükümet yetkililerinin atmaları gereken adımlar olduğunu, içerideki havayı düzeltmek gerektiğini bildirdi.

Salar, piyasalardaki son duruma ilişkin yaptığı açıklamada, dışarıda başlayan sürecin, içeride siyasi olumsuzluklarla desteklenince böyle bir tabloyla karşılaşıldığını aktardı.

Süreci "kritik bir süreç" olarak değerlendiren Salar, "Bundan sonrası tehlikeli" görüşünü dile getirdi.

Salar, şirketlerin aktif pasiflerini iyi değerlendirmesi ve döviz pozisyonlarını ona göre alması gerektiğini ifade ederek, şöyle konuştu:

"Bireysel yatırımcılar da mutlaka ve mutlaka bu dönemde profesyonellerden fikir alsınlar. Çok dalgalı piyasalarda sağlıklı karar verilmesi çok zor. Hükümet yetkililerinin de atmaları gereken adımlar var. Dışarıdaki genel hava kötü ama içerideki havayı düzeltmek lazım."

Doğru mesajlar verilmezse endeksin daha da düşebileceğine dikkat çeken Salar, "Alınır mı satılır mı? İkisi de aslında risk taşıyor" görüşünü aktardı.

Murat Salar, 3 yılda elde edilen kazanımların heba olmaması için çok dikkat etmek gerektiğini vurgulayarak, geçmişte konjonktürün yardım ettiğini, ancak, şu an böyle bir durumun söz konusu olmadığını belirterek, "Artık ne yaparsak Türkiye olarak kendimiz yapacağız" dedi.

"BEKLENTİLERİN ÜZERİNDE GERİLEDİ"

Borsa uzmanları, bugünkü gerilemenin beklentilerin oldukça üzerinde gerçekleştiğine işaret ederek, haftanın ilk gününde haftalık bazda ana destek olarak belirlenen ve aynı zamanda 50 haftalık hareketli ortalamaya denk gelen 37.500 seviyesinin de altına bir gerileme yaşandığına işaret ediyor.

Uluslararası piyasalardaki negatif havanın devam ettiğini belirten uzmanlar, yurt içi sorunların da buna eklenmesi nedeniyle Türkiye'nin bu durumdan daha fazla etkilendiğini savunuyor.

Piyasada derinliğin kaybolduğunu bu nedenle düşüşlerin daha sert yaşandığını ifade eden uzmanlar, Endeksteki düşüş hızının arttığını, endeksin 37.500 seviyesinde (yaklaşık 2,5 sent) tutunma ihtimali bulunduğunu, bu ihtimalin en azından kısa vadede geçerli olabileceğini ve tepki alımlarının gelebileceğini belirtiyorlar.

İSTANBUL SERBEST PİYASADA DOLAR 1,9400 YTL'Yİ GÖRDÜ

İstanbul serbest döviz piyasasında ise Perşembe günü 1,4770 YTL'den kapanan dolar güne 1,5000 YTL'den, 1,8900 YTL'den kapanan avro ise 1,9050 YTL'den başladı.

Öğle saatlerinde, İstanbul serbest piyasada dolar 1,5050 YTL'den, avro da 1,9100 YTL'den satıldı. Ardından bir yükseliş eğilimine giren döviz piyasasında saat 16.00'da dolar 1,5250 YTL'den, avro da 1,9400'den satılıyordu.

GLOBAL PİYASALAR DA RAHATSIZ

Global piyasaların hemen hepsinde rahatsızlıklar yaşandığını ifade eden uzmanlar, petrol ve altın fiyatlarının seyrinin rahatsızlık yarattığını ifade ediyorlar.

Gelişmekte olan piyasalarda yaşanan fiyat düşüşünden Türkiye'nin de nasibini aldığı yorumunu yapan döviz piyasası uzmanları, likitide düşük olduğu için hareketlerin çok hızlı ve keskin olduğuna dikkat çekerken, yurt dışı piyasalar durulmadan Türkiye'de de bir durulma beklenmemesinin doğru olacağını düşündüklerini belirtiyorlar.

TAHVİL-BONO-KOTASYON-PARİTE

İMKB Tahvil ve Bono Piyasası Kesin Alım Satım Pazarı'nda işlem gören 9 Nisan 2008 vadeli tahvilin, bugün valörlü işlemleri basit yüzde 16,78, bileşik yüzde 15,70'ten kapandı.

Bankalararası piyasada dolar kotasyonlarında alışta en düşük fiyat 1,5155 YTL, en yüksek fiyat 1,5225 YTL, satışta en düşük fiyat 1,5240 YTL, en yüksek fiyat 1,5290 YTL düzeyinde bulunuyor.

Uluslararası piyasalarda avro-dolar paritesi 1,2776, sterlin-dolar paritesi 1,8760, yen-dolar paritesi ise 112,43 düzeyinde seyrediyor.

"TÜRKİYE'Yİ BU HALE GETİREN ÜLKEDEN PARA ÇIKIŞI OLMASI"

Gedik Yatırım, Yatırım Danışmanı Selim Başar, "Global likiditede yaşanan olumsuzluk bize de bu şekilde yansıyor. Türkiye'yi bu hale getiren ülkeden para çıkışı olması" dedi.

Başar, piyasalardaki gelişmelere ilişkin yaptığı açıklamada, dış piyasalardaki düşüşle birlikte Türkiye'de de para çıkışı yaşandığını söyledi.

Hisse senetlerine de satış geldiğini anlatan Başar, "Faizlerdeki ve dövizdeki yükseliş piyasadaki satışları derinleştirdi ve gün içinde tepki gelmedi" dedi.

Dünya borsalarında da aynı sorunların yaşandığına işaret eden Başar, "Global likiditede yaşanan olumsuzluk bize de bu şekilde yansıyor. Türkiye'yi bu hale getiren ülkeden para çıkışı olması" diye konuştu.

İran ve Irak'la ilgili gelişmelere de dikkat çeken Başar, "Olayların içinden kopamıyoruz. Ekonomik veriler de kötü... Bundan sonra bu satışın bitmesi ve buna bir tepki gelmesi gerekiyor. Bu da satışın daha ne kadar süreceğine bağlı" dedi.

  • İSTANBUL/ANKARA (A.A)


    Şener: Dalgalanma duracak
    Petrol fiyatları 68 doların altına düştü
    IMF, üçüncü ve dördüncü gözden geçirmeyi tamamladı
    Tüketici güven endeksi arttı

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi