T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
D Ü N Y A 26 MAYIS 2006 CUMA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Karadeniz'de enerji pazarlığı

Rusya lideri Putin dün Soçi'de Avrupalı liderleri ağırladı. AB, Rusya'dan gelen enerjinin akışını güvenceye almak için Moskova'ya "kurallara uy" baskısı yaparken Moskova da, "Gazprom'un AB enerji pazarına girmesine müdahale etmeyin" karşılığını verdi

Rusya Federasyonu Başkanı Vladimir Putin, Avrupalı liderleri Karadeniz kıyısındaki tatil beldesi Soçi'de ağırladı. Avrupa Birliği ile Rusya arasında dün gerçekleşen zirve toplantısının baş gündem maddesi, enerji kaynaklarının güvenliğiydi. Avrupa Birliği'nin Rusya'ya "enerji pazarının uluslararası kurallarına uy" çağrısı yaptı. Toplantıya, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya Başbakanı Mihail Fradkov, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, AB'nin dış ilişkiler sorumlusu Javier Solana, Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, AB dönem başkanı Avusturya'nın Başbakanı Wolfgang Schüssel, AB'nin dış ilişkilerden sorumlu komisyon üyesi Benita Ferrero-Waldner ve AB Ticaret Komiseri Peter Mandelson katıldı.

Bu yıl başında Ukrayna ile fiyat anlaşmazlığına düşen Rusya, doğal gaz vanalarını kapatmış ve bu durumdan Batı Avrupa ülkeleri de etkilenmişti. O tarihten bu yana enerji, Avrupa Birliği ile Rusya arasında gerginliğe yol açan bir konu. Avrupalılar, alternatif enerji kaynaklarını yoklamaya başlamış, Rusya ise buna karşılık, enerji pazarını Çin'e daha çok yöneltebileceğini söylemişti.

RUSYA İMZAYA KARŞI

Avrupa Komisyonu, Rusya'nın yabancı yatırımcılara boru hatlarının kullanımını açan anlaşmayı onaylamasını istiyor. Moskova ise, "Rus enerji şirketi Gazprom'un Avrupa'nın enerji pazarına girmesine müdahale etmeyin" dedi. n SOÇİ

Ukrayna'nın gazını kesmişti

Rusya enerji piyasasında yeni yatırımlar ve reformlar gerçekleştirmeden Batı'nın gelecekteki enerji taleplerini karşılamakta zorlanacağı uyarılarıyla karşılaşıyor. Uluslararası Enerji Kurumu Başkanı (International Energy Agency) Claude Mandil, Rusya'nın enerji sektörünün denetimi için bağımsız bir düzenleyici gerektiğine inanıyor. Rusya Ocak ayında Ukrayna'ya doğal gaz sevkiyatını durdurmuş, aynı boru hattından doğal gaz alan Batı Avrupa ülkelerine sevkedilen gaz miktarı da düşmüştü. Rus kamu şirketi Gazprom'un bu tutumu Batılı kaynaklarca Rusya'nın enerji kaynaklarını siyasi bir araç olarak kullandığı şeklinde yorumlanmıştı. Kremlin, Ukrayna hükümetinin takındığı Batı yanlısı tavrı cezalandırmak için doğaz gaz kaynaklarını kullanmakla suçlanmıştı. Rusya ise sorunun sadece Ukrayna ile doğaz gaz fiyatı konusundaki anlaşmazlıktan çıktığını belirterek iddiaları reddetmişti.

Alpogan: Samsun-Ceyhan hattının alt yapısı hazır

Rusya Güvenlik Konseyi Sekreteri İgor İvanov'un davetlisi olarak Moskova'ya 3 günlük resmi ziyarette bulunan Milli Güvenlik Kurulu (MGK) Genel Sekreteri Büyükelçi Yiğit Alpogan, İvanov ile yaklaşık 5 saat süren bir görüşmesinde İran ve enerji konularını görüştü. Büyükelçi Alpogan bir soru üzerine de İvanov ile görüşmesinde Samsun-Ceyhan boru hattının Türkiye için olan önemine değindiğini belirterek, Samsun-Ceyhan boru hattının Türk-Rus ilişkilerini çok ileri ufuklara götürecek, çok önemli bir proje olduğunu söyledi. Rusya ile Türkiye'nin Avrasya'nın 2 etkin ülkesi olduğunu vurgulayan Alpogan, "Dolayısıyla genel olarak her seviyede diyalog içinde bulunmamız, kanallarımızın açık olması önemli. İki ülke arasında çok sayıda istişaremiz var. Dışişleri Bakanlığı düzeyinde ve çeşitli kademelerde var. MGK olarak yeni bir kanal ilave etmiş oluyoruz" dedi.

Geri dön   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi