T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
E K O N O M İ 26 MAYIS 2006 CUMA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Telsim'i devredince kuş gibi hafifledim

İngiliz Vodafone, 4.5 milyar doları TMSF hesaplarına yatırıp Telsim'in yönetimini devraldı. TMSF Başkanı Ertürk, bu devir sonrasında kuş gibi hafiflediğini açıkladı

İngiliz mobil iletişim devi Vodafone'un, Telsim için 4.5 milyar doları TMSF'nin hesaplarına yatırmasının ardından, şirketin fiili olarak devri de önceki gece gerçekleştirildi. Resmi devir teslim töreni ise 1 Haziran'da düzenlenecek. 4 milyar 550 milyon dolarlık satış bedelinden Nokia ve Motorola'ya ödenecek 750 milyon dolar düşüldükten ve Birleşik Fon Bankası'na 500 milyon dolar aktarıldıktan sonra Maliye'ye 3.3 milyar dolar ödeme yapılacak.

CARİ AÇIK 3.8 MİLYAR DOLAR GERİLEDİ

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Başkanı Ahmet Ertürk, Telsim'i devrettikten sonra kendisini kuş gibi hafif hissettiğini ifade ederek, Telsim satış bedeli ile cari açığa katkıda bulunmak dışında piyasaların regülasyonuna da katkıda bulunacaklarını bildirdi. "Bugün itibariyle Telsim satışında, yurt dışı borçların ödenmesinden sonra 3 milyar 800 milyon dolarlık bir net cari açık geriye gitmiştir" diyen Ertürk, Maliye Bakanlığı'na ödemenin birkaç ayı bulabileceğini ifade etti.

MALİYE'YE DOLAR DA YTL DE ÖDEYEBİLİRİZ

Dolar olarak aldıkları paranın YTL'ye çevrilip çevrilmeyeceği konusunda da Ertürk, "Geçmiş satışlardan dolayı dağıtımını yapmadığımız 1,5 milyar dolara yakın bir rezervimiz de var. YTL'ye de ihtiyacımız var. Bu rezervler elbette piyasa için olumlu sinyaller taşıyor. YTL de yapabiliriz, ama döviz olarak da bir formül bulabiliriz" dedi. Motorola'ya daha önce yaptıkları 500 milyon dolarlık ön ödeme nedeniyle 3,8 milyar dolardan 500 milyon doların Birleşik Fon Bankası'na aktarılacağını bildiren Ertürk, geriye kalan 3,3 milyar doları Maliye Bakanlığı ve diğer kamu kuruluşlarına aktaracaklarını söyledi.

İYİ OYNADIK VE KAZANDIK

Ahmet Ertürk, "İşimizi iyi yapıp, oyunumuzu da iyi oynayınca seyircinin gönlünü ve alkışlarını kazandık. İyi oynadık ve kazandık. Kazanmak için oynadık" dedi. Satış bedeline ilişkin dekontun ellerine ulaştığını ifade eden Ertürk, "Arkadaşlarımız bu dekontu ceplerinde büyük bir mutlulukla taşıyorlar" diye konuştu.

TELSİM'İN PARASIYLA PİYASAYA GÜVEN GELECEK

Telsim satışının, yabancı piyasalara, uluslararası para piyasalarına çok olumlu sinyaller verdiğini ifade eden Ertürk, "Ne ilginç bir tesadüftür ki ihaleyi yaptığımız tarihteki bu olumlu sinyallere bugün çok daha fazla ihtiyaç duyarken bu devir teslim törenini gerçekleştiriyoruz. Gerçekten piyasaların güvene ihtiyaç duyduğu, piyasaların (ne olacak) sorusunu sorduğu bugünlerde hesaplarımıza giren 4,5 milyar dolar inanıyorum ki bu güveni, bu itimatı piyasalara telkin edecektir" dedi.

TELSİM'İN CİROSU 1 MİLYAR $

TMSF, Türkiye'nin 2. büyük GSM operatörü Telsim'e 14 Şubat 2004'de el koydu. 2 yılda abone sayısı 6 milyondan 12 milyona çıkan Telsim'in cirosu 2003'de 579 milyon dolar, 2004'de 711 milyon dolar ve geçen yıl 1 milyar 51 milyon dolar olarak gerçekleşti. 2005'de şirketin amortisman öncesi faaliyet karı da 241 milyon dolar oldu. Telsim Yönetim Kurulu Başkanı Ferruh Tunç, "Telsim, eğer söylendiği kadar zarar etmiş olsaydı bir yerlerden para, kredi alırdı. Telsim'e verilen 4,5 milyar dolarlık değer Telsim'in 2004 ve 2005'de kanıtladığı mali performansına dayanarak verilmiş bir rakamdır" diye konuştu.

Telsim artık Vodafone'da

TMSF Başkan Yardımcısı ve Telsim Yönetim Kurulu Başkanı Ferruh Tunç, tüm hukuki işlemlerin önceki gün itibariyle bittiğini belirterek, "fiili devir teslim de, gece yarısı itibariyle tamamlanmıştır. Şu anda eski Telsim, Vodafone tarafından yönetilmektedir" dedi. Ahmet Ertürk ise, Vodafone yöneticilerinin önemli ölçüde kadroyu koruyacaklarını söylediklerini belirtirken, tüm çalışanların sözleşmeleriyle birlikte devredildiğini vurguladı.

Uzan'ın TMSF'ye borcu azalmadı

Telsim bedelinin Hazine'ye değil, Maliye'ye ödeneceğini hatırlatan Ahmet Ertürk, şunları söyledi: "Kanundaki değişiklikle vergi gelirleri öncelikli duruma geldi. Telsim satış gelirlerinden yapılacak dağıtımda, önemli ölçüde vergi geliri olarak ödenecek. Hazine'ye değil Maliye Bakanlığı'na kaynak aktaracağız. Burada TMSF açısından şöyle bir durum ortaya çıkıyor. TMSF borçludan olan alacağının daha azını tahsil etmiş durumda olacak, ama o şirketlerin ve grubun vergi borçları daha büyük ölçüde ödenmiş olacak. Kamu hesapları açısından bazı teknik ayrıntılar dışında çok fazla bir değişiklik olmuyor, ancak TMSF alacaklı olarak kalmaya devam ediyor."

Geri dön   Yazdır   Yukarı


   İş'in Sırrı

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi