T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S O N   D A K İ K A 29 MAYIS 2006 PAZARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv
  Favorilere Ekle
  Giriş sayfası yap

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Şanlıurfa Hidroelektrik Santralinde su baskını

Şanlıurfa Valisi Yusuf Yavaşcan, Atatürk Barajının suyunu Harran Ovası'na taşıyan tünel çıkış ağzındaki Şanlıurfa Hidroelektrik Santralinde (HES) su baskını yaşandığını bildirdi.

Yusuf Yavaşcan, düzenlediği basın toplantısında, birkaç ay önce hizmete giren Şanlıurfa HES'in, henüz belirlenemeyen nedenle 27 Mayıs Cumartesi, gece saatlerinde su almaya başladığını söyledi.

Bunun üzerine gerekli çalışmalara başlandığını ifade eden Yavaşcan, santralde yaklaşık 10 bin metreküp su biriktiğini, tahliye işleminin devam ettiğini kaydetti.

"CAN KAYBI OLMAMASI TEK TESELLİMİZDİR"

Sorunun neden kaynaklandığının henüz tespit edilemediğini, bu yöndeki araştırmaların devam ettiğini ifade eden Yavaşcan, "Can kaybı olmaması tek tesellimizdir" dedi.

Söz konusu santralde üretimin durdurulduğu ve üretimin yeniden ne zaman başlayacağı konusunda kesin bir şey söylenemeyeceğini belirten Yavaşcan, şöyle konuştu:

"16 Martta geçici kabulle teslim alınan Şanlıurfa HES, Cumartesi günü gece saatlerinde su almaya başlıyor. Yaklaşık 10 bin metreküp su alan santralde tahliye işlemleri devam ediyor. Neden kaynaklandığı konusunda kesin bilgimiz yok. Konunun uzmanları gelip gerekli araştırmayı yapacak. Bu olayın müsebbibi kimse ondan hesap sorulacak. İhmal karşılıksız kalmayacaktır. Hızla su tahliye çalışmalarımız devam ediyor. Can kaybı olmaması tek tesellimizdir" dedi.

ŞANLIURFA HES

Türbin ve jeneratör montajına 1999'da başlanan, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğünün öz kaynaklarıyla inşa ettirilen ve 2 üniteden oluşan Şanlıurfa HES'in birinci bölümü, 2005'te Aralık ayında, ikinci ünitesi ise Şubat 2006'da hizmete açılmıştı.

Projeyle, Atatürk Barajından Şanlıurfa ve Harran Ovası'na bırakılan sudan, tarımsal sulamanın yanı sıra elektrik enerjisi olarak da yararlanılması amaçlanıyor.

Santralden yıllık 124 milyon kilowatsaat (kwh) elektrik enerjisi üretilmesi planlanıyor.

HASAR TESPİT ÇALIŞMALARINA BAŞLANDI

Harran Ovası'na su sağlayan tünelin çıkışına yapılan Şanlıurfa Hidroelektrik Santrali'nin (HES), su baskını nedeniyle devre dışı bırakılmasının ardından, Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından hasar tespit çalışmaları başlatıldı.

Bu arada santrale su basması olayının, enerjinin üretildiği türbinlere su sağlayan cebri borudaki kaçaktan dolayı yaşandığı tahmin ediliyor.

DSİ Genel Müdürlüğü'nden alınan bilgiye göre, henüz kesin kabulü yapılmamış durumdaki hidroelektrik santralda meydana gelen zarar, yapımcı firmalardan tazmin edilecek ve eksiklikleri gidermeleri istenecek.

Yetkililer, incelemelerin sürdüğünü, santraldaki cihaz ve aletlerin ne kadarının zarar gördüğünün tespit edilmeye çalışıldığını, gerekirse yurtdışına gönderilerek test edilecek teçhizattaki arıza ve giderme imkanlarının belirlenmesinin ardından, kusuru bulunan firma tarafından tazmin edilerek hataların düzeltileceğini bildirdiler.

İki ünideden oluşan HES'in birinci ünitesi 2005 yılı Aralık ayında, ikinci ünitesi ise 2006 Şubat ayında geçici kabulü yapılarak EÜAŞ'ye teslim edilmişti.

Atatürk Barajı'ndan Harran ovasına su götüren tünelin çıkışına yapılan ve sulama yanında, aynı anda elektrik üretilmesini de imkan sağlayan hidroelektrik santrala, geçtiğimiz hafta sonu su girmeye başlamıştı.

Toplam 58 milyon YTL'ye malolan santralın, yılda 124 milyon kilovatsaat elektrik üretmesi planlanmıştı.

  • ŞANLIURFA (A.A)

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi