T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
Ç A L I Ş A N I N   S E S İ 29 MAYIS 2006 PAZARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 


Tahsin SINAV


Bağ-kur borcunu ödemesem ne olur?

Adnan OĞUZHAN: Bir anonim şirket kurucu üyesi olmam sebebiyle Bağ-Kur'a tescilim yapıldı. 1999 tarihinde başlayan fesih süreci 5 yılda bitti. Tescil, fesih veya terk tarihi aşağıdadır: Mesleğe kabul tarihi: 01.05.1993, Terk tarihi: 01.10.2004, Son prim ödeme süresi(tarihi):13.09.1999. Giriş tarihinden 13.09.1999 tarihine kadar olan borçları yapılandırarak ilk taksidi, 13.09.1999 tarihinde başlayarak 9. ayda ödedim.

1-Bu kayıtlara göre 31.03.2005 tarihi itibariyle 5 yıl ve daha fazla süreye ilişkin prim borcu bulunanlardanım. 1479 sayılı Kanun'un değişik ek 19. maddesi ile Geçici 26. maddeye göre; yapılandırma konusunda başvuruda bulunmayarak geçen 5 yılı aşkın süre için sigortalı olmak istemezsem borcum silinir mi? "Ek madde 19'da geçen "...Kurum alacakları takip edilmeyerek, kurum alacakları arasında yer verilmez" ibaresi benim durumuma uyuyor mu?

2-Şu an babama ait bir işte sigortalı çalışıyorum. 01.05.1993'ten 13.09.1999 tarihleri arasında 7 yıla yakın ödenen primlerim (hizmetim) var. İlerde sigortalı veya Tek Çatı'da geçecek hizmetlerimi birleştirirken kurum bana 13.09.1999'dan terk tarihi olan 01.10.2004 arasındaki süreye ait borçları ödememi şart koşar mı?

Şu anda Adnan Oğuzhan adına yeni yasaya göre indirimli hali 12.600 YTL olan borç çıkıyor. Çok para ödemek istemiyorum. Bir karar vermek için zaman daraldı. Adana'daki Bağ-kur yetkililerinden bir cevap alamıyorum. Lütfen yanlış bir karar vermeyi önleyecek yardımlarınızı bekliyorum.

*Prim borçlarının yeniden yapılandırılması hakkındaki 5458 sayılı Yasa'nın 13. maddesi'yle 1479 sayılı Bağ-Kur Kanunu'nun ek 19 uncu maddesi değiştirilmiştir. Buna göre, "1479 sayılı Kanun ve 2926 sayılı Kanun'a göre kayıt ve tescili yapıldığı halde, beş yıl ve daha fazla süreye ilişkin prim borcu bulunan sigortalıların bu sürelere ilişkin prim borçlarının kurumca yapılacak bildirimde belirtilen süre içerisinde ödenmemesi halinde, daha önce prim ödemesi bulunan sigortalının ödediği primlerin tam olarak karşıladığı ayın sonu itibariyle, prim ödemesi bulunmayan sigortalının ise tescil tarihi itibariyle sigortalılığı durdurulur. Prim borcunun ait olduğu süreler sigortalılık süresi olarak değerlendirilmez ve bu sürelere ilişkin kurum alacakları takip edilmeyerek, Kurum alacakları arasında yer verilmez." denilmiştir. Bu hükümleri, okuyucumuzun beklediği tarzda anlamayı istiyorum. Fakat burada sözkonusu edilen sigortalılığın durdurulması keyfiyetini kurum alacağının düşmesi şeklinde yorumlamak mümkün gözükmüyor. Kanımca, bunun için zamanaşımı şartlarının gerçekleşmesi gerekmektedir. Bu konu hakkındaki yasal esaslara aşağıda yer verilmiştir.

Ek 19 uncu madde kapsamına giren sigortalılar hakkında zamanaşımının kesilmesiyle ilgili olarak 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 103 üncü maddesinin birinci fıkrasının aşağıdaki hükümleri uygulanacaktır:

"Aşağıdaki hallerde tahsil zamanaşımı kesilir: 1. Ödeme, 2. Haciz tatbiki, 3. Cebren tahsil ve takip muameleleri sonucunda yapılan her çeşit tahsilât, 4. Ödeme emri tebliği, 5. Mal bildirimi, mal edinme ve mal artmalarının bildirilmesi, 7. İhtilaflı amme alacaklarında kaza mercilerince bozma kararı verilmesi, 9. Kaza mercilerince icranın tehirine karar verilmesi, 11. Amme alacağının özel kanunlara göre ödenmek üzere müracaatta bulunulması ve/veya ödeme planına bağlanması. Kesilmenin rastladığı takvim yılını takip eden takvim yılı başından itibaren zamanaşımı yeniden işlemeye başlar. Zamanaşımının bir bozma kararıyla kesilmesi halinde zamanaşımı başlangıcı yeni vade gününün rastladığı; amme alacağının teminata bağlanması veya icranın kaza mercilerince durdurulması hallerinde zamanaşımı başlangıcı, teminatın kalktığı ve durma süresinin sona erdiği tarihin rastladığı; takvim yılını takip eden takvim yılının ilk günüdür.

Geri dön   Mesaj gönder   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi