T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
G Ü N D E M 29 MAYIS 2006 PAZARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Bakü - Ceyhan tamam sıra Bakü - Erzurum'da

"Yüzyılın Projesi" Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattı'ndan sonra Bakü-Tiflis-Erzurum Doğalgaz Boru Hattı da devrede. Hazar Denizi'nden çıkartılan doğalgazı Türkiye üzerinden Avrupa'ya ulaştıracak hattın Azerbaycan bölümüne gaz pompalanmaya başlandı

Ali
Sali
"Yüzyılın Projesi" olarak adlandırılan Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) Ham Petrol Boru Hattı'ndan sonra Bakü-Tiflis-Erzurum (BTE) Doğalgaz Boru Hattı da devrede. Hazar Denizi'ndeki Şahdeniz yataklarından çıkartılan doğalgazı Türkiye üzerinden Avrupa'ya ulaştıracak BTE Doğalgaz Boru Hattı'nın Azerbaycan bölümüne gaz pompalanmaya başlandı.

SONBAHARDA DEVREDE

Bu sonbaharda devreye girmesi beklenen BTE'nin doldurulması için ilk aşamada Azeri yatağından çıkartılan doğalgazdan yararlanılacak. Şirket takviminde aksama olmaması halinde ise önümüzdeki Ağustos ayı itibarı ile Şahdeniz yatağından çıkartılan doğalgaz da boru hattına verilecek ve önümüzdeki Eylül ayından itibaren tam kapasite gaz ihracına başlanacak. Bakü'deki terminalden başlayan boru hattı Türkiye'ye kadar Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattı (BTC) ile aynı araziden geçiyor. Yıllık 30 milyar metreküp doğalgaz taşıyacak kapasiteye sahip olan BTE'yi besleyecek Şahdeniz yataklarının 'Merhele-1' projesi kapsamındaki rezervi de 178 milyar metreküp olarak hesaplanıyor. 2012 yılı itibariyle devreye girecek 'Merhele-2' projesiyle üretim miktarının arttırılması planlanıyor.

BU YÜZYILIN İPEKYOLU

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan geçtiğimiz Eylül ayında Ambrosetti Forumu'nda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin enerji stratejileri arasında BTE'nin önemine dikkat çekerek, bu stratejileri "Türkiye'nin Doğu-Batı ve Kuzey-Güney ekseninde transit ülke olması, Ceyhan Terminali'nin enerji ticaret merkezi haline dönüştürülmesi, Doğu-Batı enerji koridorunun bileşenlerinden Bakü-Tiflis-Erzurum (BTE) ve Hazar geçişli doğal gaz projelerinin gerçekleştirilmesi, son olarak da, doğal gaz tedariki açısından Türkiye'nin, AB'nin 4. ana arteri haline gelmesi" şeklinde özetlemişti. Erdoğan, Türkiye'nin 21. Yüzyılın İpek Yolu olarak görülen Doğu Batı Enerji Koridoru'nun gerçekleşmesine önayak olduğunu belirtmişti.

ROTTERDAM OLACAK

Her 16 varil petrolden birinin Türkiye üzerinden dünya enerji pazarlarına ulaşacağını belirten Erdoğan, "Ceyhan'ı, Rotterdam gibi dünyanın önemli enerji ticaret ve ihraç merkezlerinden biri haline getirmeyi amaçlıyoruz" dedi. Kerkük-Yumurtalık ve Bakü-Tiflis-Ceyhan petrol boru hatlarına ek olarak, tanker trafiğinin Türk Boğazlarına oluşturduğu tehdidin hafiflemesi için Samsun-Ceyhan by-pass petrol boru hattı inşa edileceğini belirten Başbakan Erdoğan, böylece, Ceyhan'a yanaşacak tankerlerin, aynı anda, aynı noktada, Irak, Azeri, Kazak ve Rus petrolünü yüklemesinin mümkün olacağını söyledi.

  • ANKARA

    Boru hatları kazasız bitirildi

    BTC ve Samsun-Ceyhan Petrol (SCP) boru hatlarının, zamanında ve sıfır kaza ile tamamlandığı ve her iki hatta kullanılan patlayıcıların PKK'nın eline geçmemesi için askeri birliklerin gözetiminde Türkiye'den nakledildiği bildirildi. Jeoloji mühendisi Haluk Salgır ile maden mühendisleri Orhan Öğün ve A. Gökhan Halıcılar, yapımı tamamlanan ancak resmi açılışı 13 Temmuz 2006'da yapılacak olan BTC ve SCP boru hatlarındaki patlatmalarla ilgili rapor hazırladı. Raporda, BTC ve SCP boru hatlarının yapımında en kaliteli personel çalıştırıldığı, en ekonomik patlatma tekniklerinin kullanıldığı, her türlü zorlu koşullara rağmen her iki boru hattının zamanında ve sıfır kaza ile tamamlandığı vurgulandı.

  • EVİN GÖKTAŞ/ ANKARA

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi