T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
E K O N O M İ 27 OCAK 2006 CUMA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Nar-ı Beyza
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Birleşmelerden 30 milyar dolar

2005'teki satın almaların 17 milyar dolarını küresel sermaye, 13 milyar dolarını da Türk sermayesi gerçekleştirdi

Yakup
Kocaman
Geçtiğimiz yıl Türkiye'de 30 milyar dolarlık şirket birleşme ve satın alma işlemi gerçekleşti. 2005 yılının 'Birleşme ve Satın Alma İşlemleri ' raporunu açıklayan Ernst&Young Türkiye Kurumsal Finansman Bölüm Başkanı Can Deldağ, 2005'in şirket evliliklerinde istisnai bir yıl olduğunu belirterek, "Birleşme rakamı 2002'de 614 milyon dolar, 2003'te 1.4 milyar dolar, 2004 yılında ise 2.5 milyar dolardı. 2005'te gerçekleşen 30 milyar dolarlık işlem hacmi, birkaç yılda gerçekleşmesi muhtemel işlemlerin bir yıla sığmasından kaynaklandı" dedi.

EN FAZLA GİRİŞ S. ARABİSTAN'DAN

Rapora göre satın alma veya birleşme işleminin yaşandığı 164 şirketten 103'ünü Türkiye kökenli firmalar satın alırken 61 tanesini yabancılar aldı. Ancak işlemlerin tutarı söz konusu olduğunda 61 yabancı şirket 17 milyar dolarlık yatırım yaparken yerli 103 firmanın yatırım yaptığı tutar 13 milyar dolarda kaldı. ABD'den 8, Almanya'dan 7, Yunanistan ve İngiltere'den de 5'er firma Türkiye'de satın alma yaptı. Türkiye'ye giren 17 milyar dolarlık yabancı sermayenin 11.2 milyar doları sadece Suudi Arabistan ve İngiltere'den geldi. Saudi Oger firması, 6 milyar 550 milyon dolara özelleştirilen Türk Telekom'un yüzde 55'ini, İngiliz Telekom devi Vodafone ise 4 milyar 661 milyon dolara TMSF elindeki Telsim'i satın aldı.

Bu yıl 5 bankada daha ortaklık olur

Ernst & Young Türkiye Kurumsal Finansman Bölüm Başkanı Can Deldağ, ''Bu yıl 4-5 bankada ortaklık görüşmesi olacağına kesin gözüyle bakılıyor. Şu anda ortaklık görüşmesi olan 4 banka var. Buna bir tane daha eklenirse 5 olur. Bunlar sonuçlanır mı? Fiyata bağlı'' dedi. Galataport ve TAV projelerinin şirket satışı olmadığından raporda yer almadığını belirten Deldağ, son 3 yılda değeri açıklanmamış Aycell-Aria birleşmesi ile belirsizliğini koruyan araç muayene istasyonları hariç, 500 milyon doların üzerinde değere sahip hiçbir işlem görülmezken, bu sayının geçen yıl 10 adet olduğunu, bunlardan 8'inin işlem değerinin milyar doların üzerinde bulunduğunu bildirdi. Satın alma ve birleşmelerle ilgili fiyatları nasıl değerlendirdiğine ilişkin bir soru üzerine de Deldağ, fiyatların en üst seviyede bulunduğunu, daha da ileriye gitmesinin zor olduğunu vurguladı.

Finansal değil stratejik yatırım geldi

30 milyar dolarlık birleşme ve satın alma işleminin yüzde 95'i stratejik yatırım, yüzde 5'i ise finansal yatırım olarak gerçekleşti. Finansal yatırımın düşüklüğüne dikkat çekilen Ernst&Young raporunda, risk sermayesini ve yatırım fonlarının yatırımlarını çekmek için Türkiye'nin hâlâ büyük bir potansiyelinin olduğuna vurgu yapıldı. İş çevrelerinde Stratejik yatırım şirket yönetimini ele geçirmek amacıyla yapılan yatırıma deniyor. Finansal yatırım ise şirket hisselerinin sadece bir bölümünü satın alarak mevcut şirkete güç katma ve sonrasında kâr elde etme amacı taşıyor.

Geri dön   Yazdır   Yukarı


 ANKET

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi