T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
G Ü N D E M 27 OCAK 2006 CUMA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Nar-ı Beyza
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Vicdani retçiler için AB alternatif dolu

AB ülkelerinde 'vicdani retçi'ler için askerlik dışı alternatifler bulunuyor. Almanya'da askerlik yapmak istemeyen 10 ay kamuda çalışıyor. Norveç, Hırvatistan, İspanya, Hollanda ve Belçika'da da vicdani red hakkı tanınıyor

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin 'vicdani retçi'lerle ilgili kararının ardından zorunlu askerlik tartışmaları yeniden alevlendi. AB üyesi ülkelerde 'vicdani retçi'ler için askerlik dışı alternatifler bulunuyor. Meclis Milli Savunma Komisyonu ise askerlik konusunda Almanya modelini inceleyerek, konuyla ilgili hazırladığı raporu Genelkurmay Başkanlığı'na göndermişti. Almanya'da askerlik 9 aya indirilirken, zorunlu askerlik yapmak istemeyenler 10 ay zorunlu kamu hizmetinde çalışıyor. Almanya'da zorunlu askerlik yapanlara günlük 6,90 euro maaş ödeniyor. Ayrıca 230 euro Noel parası ve ara vermeksizin askerlik yapana da 1.278 euro tezkere parası ödeniyor.

ASKERE GİTMEME HAKKI

Almanya Anayasası'nda "Hiç kimse, vicdanı ile bağdaştıramayacağı silahlı bir savaş hizmeti olan askerliğe zorlanamaz" hükmü gereğince vicdani red hakkı tanınmasına rağmen sivil kamu hizmeti zorunluluğu getiriyor. Norveç'te ise 1965 yılından beri vicdani retçilere sivil hizmet zorunluluğunu getiriyor. Hırvatistan, İspanya, Hollanda ve Belçika'da da vicdani red hakkı tanınıyor. İngiltere'de isteğe bağlı askerlik kurumu yürürlükte.

  • HABER MERKEZİ/ ANKARA

    Askerlik yerine kamu hizmeti

    Türkiye'de zorunlu askerlik süresi erler için 15 ay, yedek subay hizmeti 12, kısa dönem zorunlu hizmeti ise 6 ay.
    AB üyesi olan diğer ülkelerdeki askerlik süreleri ile kamu hizmeti süreleri şöyle:
    İngiltere, Lüksemburg, İrlanda, Belçika, Fransa, Hollanda ve İtalya: Zorunlu askerlik yok.
    Portekiz: 4 ay zorunlu askerlik veya 7 ay kamu hizmeti.
    Avusturya: 7 ay zorunlu askerlik veya 12 ay kamu hizmeti.
    Almanya: 9 ay askerlik veya 10 ay kamu hizmeti.
    Finlandiya: 8,5 ay askerlik veya 13 ay kamu hizmeti.
    Danimarka: Özel durumuna göre 4 ile 12 ay arasında değişen askerlik veya 4 ile 13 ay arasında değişen kamu hizmeti.
    İsveç: 7,5 ile 17,5 ay arasında değişen askerlik hizmeti seçenekleri var. Kamu hizmeti ise ya istenmiyor, ya da 10,5 aya kadar seçenekler sunuluyor.
    Yunanistan: 12 ay zorunlu askerlik veya 13 ay kamu hizmeti.

    Erdoğan: Kararı bakanlık inceliyor

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "AİHM'in aldığı vicdani red kararıyla ilgili olarak "Dışişleri Bakanlığı'nda inceleniyor. İncelendikten sonra Bakanlar Kurulu'nda, partimizin yetkili organlarında durumu değerlendiririz. Genelkurmayımız da durumu değerlendirir. Ondan sonra gerekli açıklamayı yaparız" diye konuştu.

    Baykal: 'Vicdani ret' pişiriliyor

    CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, askerlik konusunda Türkiye'nin daha esnek davranabileceği bir tablonun bir an önce ortaya çıkmasını arzuladıklarını söyledi. Dünyada vicdani ret taleplerinin altında din olgusunun yattığını söyleyen Baykal, "Öyle anlaşılıyor ki bu konu Türkiye'nin önüne de yavaş yavaş getirilecektir" dedi.

  • ANKARA

    Ülke kararına itiraz edilecek

    Zorla askerlik yaptırıldığı iddiasıyla Avrupa İnsan Hakları Mahkemisi'ne başvuran Osman Murat Ülke hakkında verilen karara Türkiye itiraz etmeye hazırlanıyor. İtiraz gerekçesinde Osman Murat Ülke gibi bir örneğin bulunmadığına işaret edilecek. İtiraz için nihai karar ise Dışişleri Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı tarafından yapılacak değerlendirmenin ardından verilecek. AİHM, 24 Ocak'ta verdiği kararda, Osman Murat Ülke'nin başvurusunu karara bağlamış ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) işkence ve kötü muameleye ilişkin 3. maddesinin ihlal edildiğine hükmederek adı geçen şahsa 11.000 euro tazminat ödenmesini kararlaştırmıştı.

    Türkiye savunmasında, Ülke'nin, Ağustos 1995'te askerlik hizmetini ifa etmek üzere kendisine gönderilen celbi aldığını, 1 Eylül 1995'te askerliğe karşı olduğunu beyan ederek, bu celp belgesini yaktığını belirtmişti. Ülke, TCK ve Askeri Ceza Kanunu'nun ilgili maddeleri gereğince halkı askerlikten soğutmak suçu ile itham edilerek yargılanmış ve 6 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. Kasım 1996'da askere alınan Ülke, üniforma giymeyi reddetmiş, tekrar yargılanarak hapis cezasına çarptırılmış, müteakiben emirlere itaatsizlik nedeniyle çeşitli hapis cezalarına çarptırılmıştı.

    Osman Murat Ülke, AİHM önünde, üniforma giymeyi reddetmesi nedeniyle ard arda mahkum edilmesinin, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin ihlal edildiği iddiasında bulunmuştu. AİHM de bu çerçevede Ülke'nin ardarda aldığı hapis cezalarının küçültücü muamele oluşturduğuna karar vermişti. Diplomatik kaynaklar, askeri üniforma giymeyi reddetmesiyle ilgili olarak TCK'da açık hüküm bulunmadığına işaret etti.

    Zorunlu askerlik tartışılıyor

    Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin 'vicdani retçi'lerle ilgili verdiği karar ile Ankara'dan yasal düzenleme yapılması konusundaki tavsiyesinin ardından zorunlu askerlik tartışmaları yeniden alevlendi. Milli Savunma Bakanlığı AİHM'nin kararınının özel durum yansıtan kişisel bir karar olduğunu açıklamıştı.


    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  •  ANKET

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi