T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
D Ü N Y A 14 TEMMUZ 2006 CUMA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  İnsan Kaynakları
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

İsrail uçakları ölüm yağdırdı

Lübnan'ı kara, hava ve denizden ablukaya alan İsrail ordusu, Hizbullah'ın etkin olduğu Sur, Nebatiye ve Zehrani kentlerine bomba yağdırdı. Duveyr köyüne yönelik saldırıda 12'si aynı aileden 22 kişi hayatını kaybetti

Lübnan'daki Hizbullah'ın önceki gün 8 İsrail askerini öldürüp 2'sini de kaçırmasından sonra İsrail ordusu 6 yıl önce tamamen çekildiği Lübnan'a tekrar saldırdı. İsrail, ülkeyi havadan ve denizden ablukaya aldığını duyurdu. İsrail savaş gemileri Lübnan karasularına girdi. İsrail savaş uçakları ise, dün ülkenin güneyindeki Sur, Nebatiye ve Zehrani kentlerinde 40'dan fazla hedefi vurdu. Nabatiye'de bir eve düşen bomba nedeniyle üç kişilik bir aile yok oldu. Tir bölgesindeki Baflay'da da aynı aileden 7 kişi atılan füzeyle öldü. İsrail hava saldırısı sonucu Baraaşit'te 2, Şur'da 5, Srifa'da 3, Tir'de yine 3 ve Dveyr'de 12'si aynı aileden 22 kişi hayatını kaybetti. Saldırılarda şu ana kadar 18'i çocuk 53 sivil öldü, 100 kişi de yaralandı.

ÜLKE TURİZMİNE AĞIR DARBE

Yol, köprü ve alt yapı tesislerini vuran İsrail, Beyrut Havaalanına ve kentin güneyindeki Hizbullah banliyölerine de saldırdı. Havaalanı uçuşlara kapatıldı. THY Beyrut uçuşlarını erteledi. İsrail hücumbotları da Beyrut havaalanı yakınlarındaki hedeflere atış açtı. Saldırı, Lübnan turizmine büyük darbe vurdu. 12 bin Körfez ülkesi vatandaşı dün Lübnan'dan çıkış yaptı.

İRAN'DAN İSRAİL'E YALANLAMA

İran Dışişleri Bakanlığı, Hizbullah tarafından kaçırılan 2 İsrailli askerin İran'a gönderilmek istendiği iddiasını yalanladı. Bakanlık sözcüsü Hamid Rıza Asefi, İsrail'in bu iddiasını kesinlikle kabul etmediklerini ve ''saçma'' bulduklarını söyledi. Bu arada Hizbullah'ın İsrail'in Hayfa kentini roket attığı idda edilirken, İsrail Genelkurmay Başkanı Dan Halutz da, Lüban'ın her tarafının hedefte olduğunu açıkladı. Lübnan hükümeti olanların sorumluluğunu ne kabul ettiğini ne benimsediğini açıkladı.

  • BEYRUT

    10 yıl sonra 2. Gazap Üzümleri

    İsrail, Hizbullah'a karşı, 1996 yılındaki "Gazap Üzümleri" operasyonundan bu yana en büyük taarruzu başlatmış bulunuyor. İsrail ordusu, 11 Nisan 1996'da Hizbullah'ın askeri gücünü kırabilmek ve İsrail'in kuzeyini hedef alan Katyuşa saldırılarını kesebilmek amacıyla havadan yoğun bombardımana başlamıştı. 16 günlük "operasyonda'', 300 binden fazla insan mülteci durumuna düşmüştü. 18 nisanda İsrail yüzlerce mültecinin sığındığı BM kampı Cana'yı vurması sonucu 102 kişi ölmüştü. 26 nisanda İsrail'le Hizbullah arasında ateşkes yapılmıştı.

  • BEYRUT

    Türk şirketi füze kurbanı

    İsrail'in Nahariye bölgesine düşen Hizbullah füzelerinden biri, İsrail'in inşaat sekrtörünün en büyüklerinden Türk şirketi ''Yılmazlar İnşaat''ın binalarından birini vurdu. Hizbullah örgütünün, İsrail'e şu ana kadar 85 füze fırlattığını, bölgedeki 20 kasaba ve köyün isabet aldığı bildirildi.

    Saldırı bölgeyi kaosa sürükler

    Saldırılara batılı ülkelerden ilk kınama Fransa'dan geldi. Fransa Dışişleri Bakanı Philippe Douste-Blazy Erope 1 radyo kanalında yaptığı açıklamada, İsrail tarafından gerçekleştirilen saldırının "orantısız savaş eylemi" olduğu tepkisinde bulundu. Douste-Blazy, "Kuşkusuz, iki sonucu olan bu orantısız eylemi kınıyoruz" dedi. "Birincisi Lübnan'a gerek deniz ve gerekse Suriye'den giriş yapan herkesi engellemedir'' diyen Douste-Blazy, ikinci sonucun ise yerlerinden olan Lübnanlıları ülkesini kurmaya çalışırken yeniden geçmişteki savaş yıllarına çekme riski olduğunu söyledi. Lübnan'ın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne yaptığı çağrıya değinen Douste-Blazy, Güvenlik Konseyi'nin en kısa sürede bu çağrıyı ele almasını istedi. Douste-Blazy, bölgesel bir savaş riski olduğundan bahsederek, iki İsrail askerinin kaçırılmasının "sorumsuzluk'' olduğunu belirtti.

  • PARİS

    Filistin Dışişleri binasına füze saldırısı

    Gazze'deki operasyonlara devam eden İsrail dün sabah Filistin Dışişleri Bakanlığı binasını hedef aldı. İsrail uçaklarının bombaladığı bina büyük hasar gördü. Binanın üçüncü ve dördüncü katları yıkılırken çevredeki konut ve araçlar da zarar gördü. Binanın çevresindeki evlerde oturan 13 kişi bombalama yüzünden yaralandı. İsrail ordusu da Hamas kontrolündeki Dışişleri Bakanlığını vurduğunu doğruladı. İsrail Dışişleri Bakanlığı sözcüsü yaptığı açıklamada Filistin Dışişleri Bakanı Mahmut Zahar'ın İsrail askerlerinin esir alınmasından haberdar olduğunu ve roket saldırılarını yöneten iktidarın bir parçası olduğunu iddia etti.

    Abbas: İsrail bölgesel savaş endişelerini tırmandırıyor

    Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, İsrail'in Lübnan'a girmesinin bölgesel savaş endişelerini artırdığını söyledi. Abbas, Japonya Başbakanı Juniçiro Koizumi ile Batı Şeria'nın Ramallah kentindeki görüşmesinden sonra yaptığı açıklamada, askeri harekatın Lübnan'a kadar genişlemesinin, yeni bir bölgesel savaş endişelerini artırdığını belirtti. Mahmud Abbas, diğer ülkeleri, bölgedeki bu ciddi bozulmanın durdurulması için müdahale etmeye çağırdı.

    BM Güvenlik Konseyi'nden olağanüstü toplantı

    BM Güvenlik Konseyi, Lübnan'daki tırmanmayı ele almak üzere bugün olağanüstü toplanma kararı aldı. BM'deki Fransa daimi temsilcisi büyükelçi Jean-Marc de la Sabliere, toplantı kararının, Lübnan'ın başvurusu üzerine alındığını söyledi. Toplantıda, Hizbullah gerillalarının 2 İsrail askerini rehin almasından sonra İsrail'in bu ülkeye karşı düzenlediği askeri operasyonlar ele alınacak. Konsey'e üye 15 ülkenin toplantısına, İsrail ve Lübnan da davet edildi.

    Ortadoğu'ya özel bir heyet gönderilecek

    BM Genel Sekreteri Kofi Annan, Orta Doğu'da şiddet olaylarının tırmanmasından "derin endişe duyduğunu'' ve bölgede sivillere yönelik her türlü saldırıyı kınadığını açıkladı. Genel Sekreter, Orta Doğu'ya üst düzey yetkililerden oluşan özel bir heyetin gönderileceğini de doğruladı. Bu arada İsrail'i kınayan Rusya, krizin G8 zirvesinde ele alınacağını açıkladı.

    Orantısız güç kullanımı bizi endişelendirdi

    Uluslararası hukuku ihlal ederek Lübnan'a saldıran ve onlarca sivili öldüren İsrail'i kınayamayan AB, ses tonunu yükseltmeye başladı. AB Dönem Başkanı Finlandiya'dan yapılan açıklamada, ''Hizbullah'ın saldırılarına cevap olarak İsrail'in orantısız güç kullanması bizi derinden endişelendirmektedir. Lübnan'a hava ve deniz ambargosu uygulanması haklı gösterilemez'' denildi. İsrail ise, AB eleştirilerine tepki gösterdi.

    'Gelişigüzel' saldırıları kınıyoruz

    İslam Konferansı Örgütü (İKÖ) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, İsrail'in Lübnan'a düzenlediği saldırıları şiddetle kınayarak, BM Genel Sekreterine, Güvenlik Konseyini duruma müdahale etmesi için uyarması çağrısında bulundu. İhsanoğlu açıklamasında, ''oransız, kontrolsüz, kibirli, uluslararası insani yasaları ve medeni kuralları yok sayan'' saldırıyı şiddetle kınadıklarını söyledi.

    Suçlular İran, Suriye ve Hizbullah

    ABD, Hizbullah'ın yanısıra İran ve Suriye'yi de suçladı. Amerika Hizbullah'ın iki asker kaçırmasından dolayı Suriye'nin "hesap vermesi" gerektiğini savunurken, Ortadoğu krizinde Hizbullah'ın İsrail'e karşı ikinci cepheyi Lübnan'dan açması, Washington'da yapılan değerlendirmelerde İran'ın dişlerini göstermesi olarak nitelendirildi. Bu arada, İtalya Dışişleri Bakanı D'Alema, AB ve G8'in derhal bir girişimde bulunmasını istedi.

    Saldırılara bir an önce cevap verilsin

    Endonezya Meclis Başkanı Hidayad Nur Wahid, İsrail'in Gazze kentini işgal etmesiyle terörist bir ülke olduğunu birkez daha gösterdiğini ifade ederek, İsrail'in masum halka yönelik yaptığı terör saldırısına bir an önce cevap verilmesi çağrısında bulundu. Bu arada, İsrail'in Lübnan'a saldırması Bulgaristan, Norveç, Güney Afrika Cumhuriyeti ve Pakistan tarafından kınandı.

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi