T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
E K O N O M İ 14 TEMMUZ 2006 CUMA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  İnsan Kaynakları
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Çimento karteline ihracat freni

Üretimde 7 milyon ton fazla olmasına rağmen ihracat nedeniyle iç piyasada bulunamayan ve fiyatı enflasyonun kat kat üzerinde artan çimento, İhracı Kayda Bağlı Mallar listesine eklendi

Aşırı fiyat artışıyla inşaat sektörünü darboğaza sürekleyen çimento karteline karşı harekete geçen hükümetin ilk hamlesi, üreticilerin "ihracat yapıyoruz, kalmadı" dedikleri çimentoyu, İhracı Kayda Bağlı Mallar listesine eklemek oldu. Yapılan düzenleme ile, artan konut arzını fırsat bilip çimento fiyatlarını bir yılda yüzde 15 ile yüzde 40 oranında arttıran çimento kartelinin ihracatı zorlaşacak.

Artan girdi maliyetleri nedeniyle zor günler geçiren inşaat firmaları, yüksek fiyattan da olsa piyasada çimento bulamamaktan şikayet ederken, çimento bulunmayışının sebebinin ihracattan kaynaklandığı savunuluyor. Nuh Çimento Yönetim Kurulu Başkanı Atalay Şahinoğlu, çimentocuları ileştiren müteahhitlere, geçtiğimiz günlerde yapılan bir panelde, "Çimento var da, biz üzerine mi oturuyoruz" diye çıkışarak, üretilen çimentonun bir bölümünün ihracata gittiğini söylemişti.

7 MİLYON TON FAZLA VAR, AMA KARABORSA

Açıklanan rakamlara göre Türkiye'de toplam çimento üretimi 42 milyon ton. Türkiye'deki çimento talebi ise, inşaat sektöründe son yıllarda gözlenen yüksek büyüme oranlarına rağmen üretimin çok çok altında seyrediyor. Tahminlere göre iç piyasadaki çimento talebi 35 milyon ton. Üretimde 7 milyon ton gibi yüksek bir miktarda bir fazlalık olmasına rağmen müteahhitlerin piyasada mal bulamaması, çimento kartelenin "fiyatları yükseltme oyunu" olarak değerlendiriliyor. Bu durumu Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) Başkanı Şükrü Koçoğlu, "Geçen yıl 6 kez zam yaptılar. Zam yapmayacağız dediler, 3 gün sonra yüzde 6 zam yaptılar. Doğu'daki fabrikalarda yapılan zam yüzde 40'a ulaştı" diyerek özetliyor.

SIRADA İTHALAT KOLAYLIĞI VAR

Çimentonun fiyatını bu kadar yükselmesinin en önemli sebeplerinden biri de yurtdışından ithalatının yasak olması. İşte bu yüzden son krizi sebebiyle çimentoya ithalat izni gündemde. Hükümet, Bakanlar Kurulu kararı ile Bayındırlık Bakanı Faruk Özak başkanlığında ilgili bakanlar ve kurumlardan oluşacak bir komisyon kurulması kararı aldı. Çimento üreticilerinin yurtdışına bir ton çimentoyu 35 dolara satarken, iç piyasaya 90 doların üstünde sürmesini değerlendirecek komisyonun, çimento fiyatının düşürülmesi için ithalat kozunu kullanması bekleniyor. İthalat sürecinin kolaylaştırılması durumunda fiyatlarının önemli oranda ucuzlaması ve inşaat sektörünün daha rahat bir nefes alması hedefleniyor.

REKABET KURUMU DEVREDE

Öte yandan çimento fiyatlarındaki aşırı artış nedeniyle gelen şikayetler üzerine Rekabet Kurumu, çimento sektörüne yönelik 12 soruşturma başlattı. Bunlardan 5'i tamamlanırken 20'den fazla firmayı kapsayan 7 ayrı soruşturma ise devam ediyor. Rekabet Kurumu soruşturma sonunda "Anlaşarak rekabeti ihlal edip, aşırı zam yaptığı" tespit edilen firmalara ağır para cezası verilmesi bekleniyor.

  • Yılmaz YILDIZ / İSTANBUL

    'Biz kartel değiliz'

    İnşaat sektöründeki tıkanma konusunda eleştirilerin odağında yer alan çimento üreticilerinden "Biz kartel değiliz" açıklaması yapıldı. Bizzat Sanayi Bakanı Ali Coşkun'un çimento sektöründe kartel olmadığını açıkladığını söyleyen Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği Genel Koordinatörü Oğuz Tezmen, Haziran ayı sonu itibariyle son bir yılda çimento fiyatlarının da yüzde 9,4 artığını ileri sürdü. Düşük fiyatlar ihracat yapılmadığını da ileri süren Tezmen, "Bilakis, şirketler mümkün olduğunca kontratlarını iptal ederek iç piyasaya mal vermeye çalışmaktadır" diye konuştu.

  • YUSUF SAHİCİ

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  •    İş'in Sırrı

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi