T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
E K O N O M İ 17 TEMMUZ 2006 PAZARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  İnsan Kaynakları
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

İstikrar için YTL'yi Euro'ya sabitleyin

Dalgalı döviz kuru rejimi yerine 'Para Kurulu Sistemi'ne' geçilmesini öneren Prof. Steve Hanke, "YTL'yi euroya sabitlerseniz paranız istikrara kavuşur" dedi

Uluslararası alanda tanınmış ekonomistlerden Prof. Dr. Steve Hanke, Türkiye'nin, muhtemel bir para krizinden etkilenmemesinin tek yolunun, mevcut dalgalı döviz kuru rejimini bırakarak 'Para Kurulu Sistemi'ne geçmesi olduğunu savundu. Hanke, küresel gelişmeler ışığında Türkiye ekonomisindeki gelişmelere ilişkin sorularını cevapladı. Türkiye ekonomisini, 1994 yılındaki krizden bu yana yakın bir şekilde takip eden Hanke, Türkiye için en uygun döviz kuru politikasının 'Para Kurulu Sistemi' olacağını söyledi.

EUROYA ÇABUK UYUM

YTL'yi istikrara kavuşturmanın temel yolunun, Para Kurulu olduğunu vurgulayan Hanke, sözlerine şöyle devam etti: "YTL'yi istikrara kavuşturmak için Türkiye, Para Kurulu Sistemi'ni uygulamalıdır. Ortodoks bir Para Kurulu Sistemi çerçevesinde Türkiye, YTL'yi Euro'ya sabitleyebilir ve bunun sonucu YTL istikrara kavuşur, Türkiye gayri resmi şekilde Euro Bölgesi'ne de başarıyla giriş yapabilir."

Hanke, Para Kurulu Sistemi'nin, Türkiye'ye, 11 Avrupa Birliği üyesinin kendi para birimlerini, Ocak 2002'deki gibi euro ile değiştirmesine imkan vererek Türkiye'nin Euro'ya çok çabuk uyum sağlayabileceğini savundu.

KAYGILARIM HAKLI ÇIKTI

Geçen Mayıs ayındaki Forum İstanbul toplantısına katıldığını hatırlatan Hanke, toplantıda, YTL'ye ilişkin doğrudan tartışmaya girmekten kaçındığını kaydetti. Hanke, şunları söyledi: "Toplantı sırasında YTL'de dalgalanma başlamıştı ve yangının üstüne körükle varmak istemedim. Maalesef piyasalar, Kasım 2005'ten bu yanaki kaygılarımı haklı çıkardı. 3 Temmuz 2006'da Forbes Dergisinde çıkan 'Bernanke'nin Küçük Sorunu' isimli köşe yazımda da belirttiğim gibi, küresel büyük merkez bankalarının faiz artırımı politikası da enflasyon ve döviz cinsinden borçlar üzerinde olumsuz etkide bulunuyor."

MERKEZ BANKASI ZORDA

Türkiye'nin, daha önceki ekonomik krizlerden artık uzak olduğunu vurgulayan Hanke, "1994 ve 2000 krizlerindeki gibi olacağını söylemiyorum. Benim söylediğim, Merkez Bankası'nın gerçekten zor bir durumda olmasıdır" dedi. Uluslararası yatırımcı, Forbes yazarı ve ABD'de Başkan Reagan döneminde Ekonomik Danışmanlar Konseyi Başekonomisti olan Hanke, aynı zamanda Johns Hopkins Üniversitesinde hocalık yapıyor.

  • (A.A.)

    Para kurulu sistemi nedir?

    Para Kurulu Sistemi, döviz rezervi karşılığı sabit kur üzerinden ulusal para çıkaran bir kurumsal düzenleme. Para Kurulu, sistemin parasal otoritenin para arzı üzerindeki kontrolünü tamamen kaldırırken, bu sistemde, bankalar dahil, hiçbir özel veya kamu kuruluşuna borç verilmiyor. Merkez Bankası, sadece döviz ve döviz cinsi varlıklar karşılığında sabit kur üzerinden piyasaya para arz etmekle yükümlü oluyor ve bunun dışında hiçbir görevi bulunmuyor.

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  •    İş'in Sırrı

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi