T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
Ç A L I Ş A N I N   S E S İ 17 TEMMUZ 2006 PAZARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  İnsan Kaynakları
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 


Tahsin SINAV


Yurtdışı borçlanmasının ilkeleri değişecek

Haluk BOZKURT: Halen devlet memuruyum. 1982-1984 yılları arasında bir inşaat firması elemanı olarak 2 yıl Arabistan'da çalıştım. Kesin dönüş yaptıktan sonra ilgili yasayı bilmediğimden 2 yıl içerisinde söz konusu hizmetimin borçlandırılması için bir başvuruda bulunmadım. Yurtdışı hizmetimin borçlandırılmasına ilişkin olarak 2003 ve 2004 yıllarında Emekli Sandığı Genel Müdürlüğü' ne verdiğim iki dilekçem, yukarıda belirttiğim 2 yıl içinde müracaatım olmadığı belirtilerek değerlendirmeye alınmadı. Sosyal Sigortalar Kurumu Başkanlığı Yönetim Kurulu'nca alınan 15.03.2006 tarih, XI -101 sayılı kararıyla yayınlanan 8-23 EK Genelge'ye atıfta bulunarak Emekli Sandığı Genel Müdürlüğü'ne verdiğim 12.04.2006 tarihli son dilekçem de, yine kesin dönüşümü müteakip 2 yıl içinde müracaatım olmadığı belirtilerek değerlendirmeye alınmamıştır. 01.01.2007 gününden geçerli olacak olan Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu çıkmadan önce bahse konu hizmetimin borçlandırılması için ne yapabileceğim hususunda beni aydınlatırsanız sevinirim.

Yaz başladı. Yurtdışında bulunan vatandaşlarımızdan birçoğu yıllık izinlerini ülkemizde geçirmek üzere geliyor. Bu arada sosyal güvenlik konularıyla da ilgileniyorlar. Bilhassa yurtdışı borçlanması hakkında bilgilenmek ve gerektiğinde yararlanmak amacını da taşıyorlar.

Bilindiği üzere, yurtdışında Türk Vatandaşı olarak çalışmış, çalışan ve çalışacak olanlarla yurtdışında hiçbir işte çalışmamış ama 18 yaşını doldurmuş Türk ev kadınlarını kapsayan 3201 sayılı Yurtdışı Borçlanması Kanunu'na göre, yurtdışında geçen süreler, yurda kesin dönüş yapmadan veya kesin dönüş yaptıktan sonra borçlanılabilmektedir. Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'yla yapılan değişiklikten sonra, halen yürürlükte olan yurtdışı borçlanması için günlüğü 3,5 dolar karşılığı Türk Lirası alınması uygulamasına son verilecek ve her gün için günlük en az asgari ücretin % 32'si oranında YTL ödemesi yapılması uygulamasına geçilecektir.

Uygulanan sistemi, yeni başlayacak olan sistemle karşılaştırırsak;

Yurtdışı borçlanmasının günlüğü 3,5 dolar olduğu için, her ay için ödenmesi gereken prim tutarı, 3,5 x 1,58 x 30 = 165,90 YTL'dir (Dolar kuru, 1,58 YTL olarak alınmıştır). 01.01.2007 tarihinden itibaren uygulanacak sisteme göre ise, bugün geçerli olan brüt asgari ücretten hesaplarsak, en az 531 x 0,32 = 169,92 YTL olacaktır (Yürürlükteki brüt aylık asgari ücret: 531.-YTL'dir). Dolar kurundaki yükseliş nedeniyle fark azalmıştır. Ancak yılbaşında asgari ücret de biraz yükselecektir. Hesapladığımız en az tutar üzerinden gidersek, bugünkü verilerle yeni sistemde aylık olarak 04,02 YTL daha fazla ödeme yapılması sözkonusu olacaktır. Asgari ücretin yükselişi nedeniyle bu farkın daha da açılması mümkün olduğundan, yurtdışı borçlanması yapmak isteyen vatandaşlarımızın yılsonuna kadar borçlanma işlemlerini yapmaları isabetli olacaktır. Yukarıdaki açıklamalardan görüleceği üzere, Yeni Kanun ile "Borçlanılacak her bir gün için tahakkuk ettirilecek borç tutarı, başvuru tarihindeki prime esas asgarî ve azamî günlük kazanç arasında seçilecek günlük kazancın % 32'si" olacaktır.

Yeni sistemde yurtdışı hizmet borçlanması için gerekli miktar sigortalıya tebliğ edildikten sonra üç ay içinde ödenmezse borçlanma işlemi iptal edilmektedir. Sigortalı bu iptalden dolayı borçlanma hakkını kaybetmiyor. Ancak, yeniden borçlanma müracaatı yapması ve borç hesaplatması gerekiyor. Yurtdışı hizmet borçlanması hükümlerinden yararlanmak suretiyle aylık bağlananlardan, tekrar yurtdışında yabancı ülke mevzuatına tabi çalışanlar, ikamete dayalı bir sosyal sigorta ya da sosyal yardım ödeneği alanlar ile Türkiye'de sigortalı çalışmaya başlayanların aylıkları, tekrar çalışmaya başladıkları veya ikamete dayalı bir ödenek almaya başladıkları tarihten itibaren kesilecektir. Yurtdışı borçlanmasıyla emekli olanlar, sosyal güvenlik destek primi ödeyerek, hem yurtdışında hem de yurt içinde çalışamazlar.

Daha önce yazdığım üzere, kanımca, Anayasa Mahkemesi Kararı uyarınca, 3201 sayılı Yasada değişiklik yapıldığından ve bu nedenle 2 yıllık hak düşürücü sürenin Emekli Sandığı tarafından öne sürülmesi mümkün görülemeyeceğinden, okuyucumuz tarafından anılan Kurum aleyhine Yargı önünde dava açılmalı ve dava kazanıldığında red yazısının sonuçlarının ortadan kaldırılması üzerine yurtdışı borçlanması yapılıp hemen ödenmelidir.

Kısa cevap:

Orhan NALBANTLI: 1958 doğumlu olup, SSK'ya Ocak 1983 kayıtlıyım. Ağustos/2001 tarihinde çalıştığım şirkette Yönetim Kurulu üyeliği ile Bağ-Kur'a giriş yaptım ve Ağustos 2005 tarihinde YK Üyeliğinden ayrıldım ve Bağ-Kur'dan çıkışım yapıldı. Ağustos-2003 tarihinden bu yana yurt dışında çalışmaktayım. Emeklilik için gerekli olan süre ve prim ödeme günü konusunda bilgi verirseniz sevinirim.

Okuyucumuzun bazı sigortalı bilgileri eksiktir. Ancak 25 tam yıl sigortalılığın ve 9000 prim ödeme gününün tamamlanması üzerine, takriben - 01.06.2002 tarihinde 19 yıl 5 ay sigortalı olduğu varsayılmıştır - 47 yaşını doldurduğunda Bağ-Kur'dan yaşlılık aylığını isteyebilecektir.

Geri dön   Mesaj gönder   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi