T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
E K O N O M İ 17 TEMMUZ 2006 PAZARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  İnsan Kaynakları
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Yabancı patent istilası kapıda

BAD Başkanı Sungu Bazoğlu, Türkiye'deki her 100 patentten 96'sını yabancıların aldığını belirterek, Türkiye'nin yabancı patent istilasına uğrayacağını söyledi

Fahri
Sarrafoğlu

Kobi
Masası
Japonya'da günde bin 350'nin üzerinde patent başvurusu yapılırken, Türkiye'de her güne yaklaşık 3 patent başvurusu düşüyor. Alınan her 100 patentten de sadece 4'ü yerli. Buluş Adamları Derneği (BAD) Başkanı Dr. Sungu Bazoğlu, Türkiye'nin yabancı patent istilasına uğrayacağını söyledi.

Bazoğlu'na göre Türkiye buluş yapamıyor, patent de üretmiyor. Türkiye yılda tescil edilen patent sayısı bakımından dünyada 50. sırada yer alıyor. Türkiye'de son 11 yılda toplam 22 bin patent başvurusunun yapıldığının belirten Bazoğlu, bu sayıya Japonya'da yaklaşık 15, ABD'de ise 20 günde ulaşıldığına dikkat çekiyor. BAD ve Dünya Fikri Mülkiyet Teşkilatı'nın (WIPO) 2001 yılı verilerine göre, patent başvurusunda 496 bin 621 adet patent ile Japonya başı çekiyor. Bu ülkeyi 375 bin 657 adet başvuru 87 bin 606 yerli patent ile ABD, 292 bin 398 adet başvuru 19 bin 242 yerli patent ile Almanya, 107 bin 678 başvuru 13 bin 779 yerli patent ile Rusya, 175 bin 122 adet başvuru 11 bin 10 yerli patent ile Fransa takip ediyor.

İMAM NİKAHLI MARKALAR

BAD Başkanı Dr. Sungu Bazoğlu yurt dışından gelen tescil sayısının 10 bin sınırını zorlayacağını kaydederek, "Türkiye yabancı patent istilasına uğrayacak" uyarısında bulundu. Türkiye'deki yerli patent sayısının yetersizliğine de dikkat çeken Bazoğlu, ülkede bir patent seferberliğinin başlatılması gerektiğini söyledi. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'ne kayıtlı 1 milyon 200 bin firmanın olduğunu ve resmi rakamlara göre yaklaşık 1 milyon şirketin tescilli markasının olmadığını belirten Bazoğlu, marka tescili yapmamış şirketlerin durumunu, resmi geçerliliği bulunmayan "imam nikahıyla evlilik" yapanlara benzetti.

Buluşlardan iş dünyası habersiz

İş dünyasının Türkiye'de önemli buluşlar geliştirildiğinden pek haberi olmadığından yakınan Bazoğlu, buluşların prototipleri yapılarak görülebilir şekilde büyük sanayi illerinde, sanayi odaları tarafından tanıtılması gerektiğine dikkat çekti. Bazoğlu, "İş adamları İstanbul Kültür ve Sanat Festivali sponsoru olarak her yıl trilyonlarca lira para aktarmakta. Oysa, buluşa verilecek destek, ileride eğitime verilen destek sayesinde yetişen gençlere yeni iş alanları açacaktır" dedi. Bazoğlu, on buluş çalışmasının dokuzu boşa gitse bile, yalnız bir tanesinin getireceği kazancın, bütün kayıpları karşılayacağını söyledi.


10 bin kişiye 11 araştırmacı

Türkiye AR-GE'de dünyada 25. sırada yer alıyor. 2003 yılında araştırmacı sayısı olarak 10 bin kişiye 15 araştırmacıyı hedefleyen Türkiye, ancak 10 bin kişide 11 araştırmacı oranını yakalayabiliyor. Yunanistan'da ise 10 bin kişiye 45 araştırmacı düşüyor. Patent ücretlerinin en aza indirilmesini ve Maliye Bakanlığına patent harcı ödenmesi uygulanmasına son verilmesini isteyen BAD, ABD ve Avusturya'da olduğu gibi, iki-üç yıl süren patent inceleme süresinin sonunu beklemeden "geçici patent" verilmesini talep etti.

Geri dön   Yazdır   Yukarı


   İş'in Sırrı

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi