|

Musul operasyonu resmen başladı

Irak Başbakanı İbadi, Musul'da terör örgütü DAEŞ'e yönelik operasyonun başladığını açıkladı. İbadi, kent merkezine sadece ordu ve polis güçlerinin gireceğini belirtti. Operasyona, Türk askerlerinin eğittiği 2 bin Sünni de katılıyor. Operasyon kapsamında 12 köy DAEŞ'ten alınarak, Peşmerge ve Irak ordu güçlerinin kontrolüne geçti

Yeni Şafak
14:30 - 17/10/2016 Pazartesi
Güncelleme: 14:51 - 17/10/2016 Pazartesi

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, devlet televizyonundan yaptığı açıklamada, Musul'da terör örgütü DAEŞ'e yönelik operasyonun başladığını söyleyerek, kent merkezine sadece ordu ve polis güçlerinin gireceğini bildirdi.



8 köy DAEŞ'ten alındı


Irak'ın Musul kentini terör örgütü DEAŞ'tan kurtarma operasyonu kapsamında Peşmerge güçlerinin Hazır Cephesi'ndeki 12 köyü DAEŞ'ten aldığı bildirildi.





Ordu 4 köyü ele geçirdi

Irak polis ve ordu güçlerinin ise Musul'un güneyinde 4 köyü geri aldığı bildirildi.



Öte yandan bölgedeki yetkililerden alınan bilgiye göre, çatışmalar esnasında Peşmerge güçlerine yönelik intihar eylemi düzenlemek isteyen 2 canlı bomba etkisiz hale getirildi.



Musul'u kurtarma operasyonunda ağır silahlarla donatılmış yaklaşık 15 bin Peşmerge gücünün görev aldığı belirtiliyor.


Irak devlet televizyonun verdiği bilgiye göre, Musul'un güney cephesinde bulunan polis güçleri oradaki İbn Nayif ve Necme köylerini DEAŞ'tan geri aldı.



Irak Federal Polis Güçleri Komutanı General Raid Cevdet de operasyonlarla ilgili yaptığı açıklamada, polis güçlerinin Musul'un güneyinde 6 kilometre ilerlediğini ve yaşanan çatışmalarda 4 DEAŞ militanının öldürüldüğünü ifade etti.



Öte yandan Irak Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, orduya bağlı 35. Zırhlı Tugay, 36. Tugay ile 3.Tugay Acil Müdahale Timinin Musul'daki İbrahim Halil ve Kan Harami köylerini DEAŞ'tan geri aldığı ve Güver cephesi kapsamındaki Dizize köyünü kuşattığı aktarıldı.



Bakanlığa bağlı Savaş Medya Ağı da, DEAŞ saflarında ağır kayıplar olduğu ve ordu güçlerinin Musul'un güney doğusundaki Hamdaniyye ilçesine yaklaştığını açıkladı.








Irak ordusu ve Peşmerge güçleri, konuşlandıkları Hazır cephesinden terör örgütü DAEŞ'e üç koldan saldıracak. Operasyonlara 15 bin ila 18 bin Peşmergenin katılması bekleniyor.



Operasyonla ilgili, Musul halkının güvenlik güçleriyle dayanışma içerisinde olmasını isteyen İbadi, operasyona katılacağı belirtilen ve tüm hazırlıklarıyla cephelere konuşlandırılan Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne (IKBY) bağlı Peşmerge güçlerinden, Türkiye'nin eğittiği Musullu yerel güçlerden oluşan Ninova Muhafızları'ndan ve Şii milis gücü Haşdi Şabi'den ise söz etmedi.



Başbakan Haydar el-İbadi'nin gece yarısı yaptığı açıklamayla harekete geçen Peşmerge güçlerinin, sabah saatlerinde DEAŞ mevzilerini bombalaya başladığını söyleyen Hikmet, Musul ile Erbil arasındaki ana yolun da Peşmerge güçlerinin kontrolünde olduğunu aktardı.




Operasyonun ilk aşamasının 48 saat sürmesi beklenirken, koşulların beklendiği gibi olması durumunda ikinci aşamanın 6 gün sürmesi tahmin ediliyor.


  • Operasyonun ilk aşamasında Irak Kürdistan yönetimi peşmergelerinin Hazır bölgesinden başlatılacak.
  • Bağdat yönetimine bağlı askerlerin ise Peşmergenin hareketinin hemen sonrasında Şedadi bölgesinden harekete geçmesi planlanıyor. Operasyonun ilk aşamasında iki cepheden hareket sağlanacak.

Nuceyfi, Türk askerlerince eğitilen 2 bin Sünni savaşçının Başika cephesinden operasyona katıldığını söyledi. Nuceyfi, Ninova Muhafızlarının Peşmerge ile hareket ettiğini ifade etti.



ABD askerleri kritik bölgede


Musul Operasyonu'nun kritik üssü ve Zertik dağına, bir grup Amerikan askeri geldi.



Musul operasyonuna katılan gruplar şöyle:



  • 1) Irak ordusuna bağlı 250 kişiden oluşan 16 özel operasyon alayı
  • 2) Irak ordusuna bağlı sayıları 250 ila 300 arasında değişen
  • 32 adet piyade alayı. (15 ve 16. tümene bağlı)
  • 3) 150'şer kişiden oluşan 16 tank taburu (Irak ordusunun 9. tümenine bağlı)
  • 4) 4 zırhlı alay (Irak ordusu 9. tümenine bağlı)
  • 5) 12 acil müdahale alayı (Ninova özel polis birimine bağlı)
  • 6) 12 acil müdahale alayı (3. orduya bağlı)
  • 7) 8 Haşdi Vatani alayı (1 ve 2. tugaylar)
  • 8) 8 Ninova Polis Komutanlığına bağlı Swat taburu
  • 9) Irak Federal Polis Teşkilatına bağlı 8 mekanize alayı
  • 10) Koalisyon ve Irak ordusuna bağlı uzun menzilli topçu bataryaları
  • 11) 1 Tümen peşmerge ve 2 tümen Haşdi Şabi milis gücü (destek amaçlı)
  • 12) ABD öncülüğünde şekillenen koalisyon gücüne ait
  • 10 filo ve Irak Hava Kuvvetleri'nden 3 filo
  • 13) Koalisyon ve Irak'a bağlı toplam 10 taarruz helikopter filosu operasyonun muharip gücünü teşkil ediyor.





Galeri: Musul operasyonundan ilk kareler Video: Musul operasyonundan ilk görüntüler







#Irak
#Musul
#DAEŞ
#Operasyon
8 yıl önce