|

Şii kartına kırmızı kart

İran'ın mezhepçi politikaları sonunda bölgesel savaşa yol açtı. Suriye’den sonra Şii Husiler yoluyla Yemen’de de nüfuzunu artıran Tahran'a Suudi liderliğindeki 10 Arap ülkesi ‘Kararlılık Fırtınası’ ile karşılık verdi. Önceki gece havalanan jetler Sana ve Aden’deki Husi mevzilerini vurdu. Tahran, “Savaşın dumanı Riyad'ın gözüne kaçacak” derken ülke medyası ABD'yi sorumlu tuttu.

Yeni Şafak
04:00 - 27/03/2015 Cuma
Güncelleme: 23:43 - 26/03/2015 Perşembe
Yeni Şafak

ABD'nin lojistik, Pakistan ile Mısır'ın ise koruma sunduğu harekatı Türkiye, İngiltere ve Fransa da onayladı. En anlamlı destek ise “Aynısını Esed'e karşı da bekleriz” diyen Suriye muhalefetinden geldi. Rusya 'kaygılıyız' derken Irak 'siyasi çözüm' çağrısında bulundu. Harekat, Husilerin küresel ticaretin can damarı Bab'ül Mendeb Boğazı'na yönelmesiyle başladı.



İran yönetiminin son yıllardaki mezhep eksenli yayılmacı politikaları korkulan bölgesel savaşa neden oldu. Irak ve Suriye'den sonra Tahran'ın Şii Husiler üzerinden meşru hükümeti devirerek 30 milyonluk Yemen'de gerçekleştirdiği darbeye askeri yanıt Suudi Arabistan liderliğindeki 10 Arap ülkesinden geldi. Önceki gece havalanan jetler, 'Kararlılık Fırtınası' adı verilen operasyon çerçevesinde İran yanlısı Husi Ensarullah Hareketine ve devrik lider Ali Abdullah Salih'e bağlı üslere baskın düzenlendi. Yeni Şafak'ın önceki günkü manşetinde de işaret ettiği gibi askeri harekat, İran yanlısı Husilerin başta petrol nakli olmak üzere uluslararası ticaretin can damarı olan Bab'ül Mendeb Boğazı'na yönelmesiyle başladı.



İLK BİLANÇO: 25 ÖLÜ 40 YARALI


Sana ve Aden'deki Husi militanların elindeki mevzilerin vurulduğu operasyonda isabet alan bazı sivil yerleşim yerlerinde 25 sivilin hayatını kaybettiği, 40 kişinin de yaralandığı kaydedildi. Türkiye saati ile önceki gece 01.00'da başlayan operasyonlarda birçok askeri unsurun etkisiz hale getirildiği bildirildi. Sana'da Deylemi üssü, İhtiyat Komutanlığı ve Reyme Humeyd komutanlıkları operasyonlara hedef olurken, bu üslerdeki hava savunma sistemlerinin, uçak savar bataryalarının ve 4 savaş jetinin etkisiz hale getirildiği kaydedildi.



EL-ANAD ÜSSÜ BOŞALTILDI


Sadece Kuzey'deki Sana ile sınırlı kalmayan operasyon, ülkenin yüzde 40'nı oluşturan Şii Husilerin büyük bir ilerleyiş kaydettiği Sünni güney bölgelerinde de yapılıyor. Aden'e 60 km mesafedeki Anad üssünün de bombalanmasının ardından, Husilerin üssü terk ettiği öne sürüldü. Operasyonlar dün sabah saatlerine kadar devam ederken Husilerin uçak savar atışları ile karşılık vermeye çalıştığı görüldü. Sana semalarında savaş uçaklarının sesleri duyulurken, Husilerin yoğun uçak savar atışları Sana halkına korkulu anlar yaşattı. Günün ilk ışıkları ile operasyon sonlanırken okulların tatil edildiği ve halkın işyerlerine gitmek için gelişmeleri beklediği gözlendi. Dün akşam da Sana, Taiz ve Hudeyde'de, Husiler ile devrik Cumhurbaşkanı Salih'e bağlı askeri bölgelere saldırılar düzenlendi



KARA HAREKATI HAZIRLIĞI


Operasyondan sonra Riyad'ı tehdit eden İran Meclisi Dış Siyaset Komisyonu Başkanı Alaaddin Burucerdi, “Savaşın dumanı Suudi Arabistan'ın gözüne kaçacak” derken ülke medyası ise Yemen'e yönelik operasyonu “ABD destekli saldırı” şeklinde niteledi. Suudi Arabistan önderliğindeki hava operasyonuna, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Katar, Bahreyn, Ürdün, Sudan, Kuveyt, Mısır ve Fas hava kuvvetleri destek verdi. Kara harekatına hazırlanan koalisyon ülkelerine Körfez ülkesi Umman ise askeri yerine lojistik destek sağladı. Pakistan ile Mısır'ın ise hava ve denizden koruma desteği sunduğu askeri operasyonu ABD, Türkiye, İngiltere ve Fransa da desteklediğini açıkladı. En anlamlı destek açıklaması ise “Aynısını Esed'e karşı da bekleriz” diyen Suriye muhalefetinden geldi. Rusya 'kaygılıyız' derken Irak 'siyasi çözüm' çağrısında bulundu.



Beyaz Saray'ın gizli dosyaları Husilerin elinde


Amerikan Los Angeles Times gazetesi tarafından ortaya atılan bir iddiaya göre Husiler Yemen'deki ABD operasyonlarıyla ilgili gizli Amerikan istihbarat dosyalarını ele geçirdi. Belgelerin Husilerin çeşitli terör operasyonlarında CIA ile yakın işbirliği yapan başkentteki Ulusal Güvenlik Bürosu'nu ele geçirmesinden sonra çalındığı ifade ediliyor. ABD'li yetkililer ise bazı gizli dosyaların İran'a verildiğini iddia ediyor. Gizliliği ihlal edilen belgelerin Obama'nın geçen hafta, 100 kişilik özel harekat kuvvetleri dahil olmak üzere Yemen'deki ABD'li personeli tahliye kararında etkili olduğu belirtiliyor. ABD'nin tahliye ettiği Anad Hava Üssü de Husilerin eline geçmişti.



ABD ile ortak planlama


ABD Başkanı Barack Obama, Riyad önderliğindeki askeri operasyona lojistik ve istihbarat desteği emri verdi. Beyaz Saray, “ABD güçleri Yemen'de doğrudan askeri eyleme girmese de Suudi Arabistan ile Ortak Planlama Hücresi oluşturuyoruz” dedi.



Üç Husi lider öldürüldü


Yemen'de İran yanlısı Husi militanlara karşı hava operasyonunda şu ana kadar Husilerin üst düzey liderlerinden bazılarının öldürüldüğü açıklandı. Abdulhalik El-Husi, Yusuf el Madani ve Yusuf al Fişi'nin öldürüldüğü ve Husiler'e ait Devrimci Komite'nin başındaki isim olan Ali el Husi'nin ise saldırıda yaralandığı belirtildi.



Operasyonu Kral'ın oğlu bizzat yönetti


Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur el-Hadi'nin talebi üzerine başlatılan ve “Kararlılık Fırtınası” adı verilen operasyonu, Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz'in oğlu olan Savunma Bakanı Muhammed bin Selman yönetiyor. Riyad yönetimi, Yemen'de Cumhurbaşkanı Hadi'ye açık destek verirken, askeri operasyonların başındaki isim olan Prens Muhammed bin Selman, güneydeki Aden kentine yaklaşmakta olan Yemenli devrik lider Ali Abdullah Salih'in oğlu Ahmed Ali Abdullah Salih'i uyardı.



Başkan Hadi ortaya çıktı


Önceki gün, Yemenli yetkililer tarafından Husilerin ilerleyişi karşısında güvenli bir bölgeye nakledildiği açıklanan Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi, dün Suudi Arabistan'da ortaya çıktı. Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA'nın haberine göre Hadi, Riyad Hava Üssü'nde Suudi Arabistan Savunma Bakanı Emir Muhammed bin Selman bin Abdulaziz ve İstihbarat Başkanı Halid bin Ali bin Abdullah el-Humeydan tarafından karşılandı. Cumhurbaşkanı Hadi'nin bugün Suudi Arabistan'dan ayrılarak Mısır'ın Şarm şehrinde düzenlenecek olan Arap Birliği yıllık toplantılarına katılacağı ifade edildi.



Aden Havaalanı Salih'ten alındı


Yemen Cumhurbaşkanı Abdurrabbu Mansur Hadi yanlısı Halk Komiteleri, yoğun çatışmaların ardından Husiler ile devrik lider Ali Abdullah Salih yanlılarının bir süre önce ele geçirdiği Uluslararası Aden Havalimanı'nın kontrolünü geri aldı. Husiler ile Halk Komiteleri arasında çıkan çatışmada 5 sivilin öldüğü, 20 kişinin yaralandığı belirtildi. Bu arada Yemen'in Huta kentinin Cumhurbaşkanı Hadi'ye bağlı Yemen ordusu tarafından Husi militanlarından geri alındığı ifade edildi. Husiler, Lahic ilinin merkezi Huta kentini iki gün önce ele geçirmişti.


#Suudi Arabistan
#Yemen
#operasyon
#Hadi
#Husiler
9 yıl önce