|

Arka kapı diplomasisi

Türkiye-Rusya ilişkilerinin yeniden eski günlere dönmesi için Ankara, arka kapı diplomasisi uygulamaya başladı. 15 Ağustos tarihini takvim olarak önüne koyan Türkiye, STK’lar ve Rusya ile güçlü ilişkileri olan aktörler üzerinden ilişkileri düzeltmeye çalışacak.

Yeni Şafak
04:00 - 15/06/2016 Çarşamba
Güncelleme: 10:22 - 15/06/2016 Çarşamba
Yeni Şafak

Türkiye'nin hava sahasını ihlal eden Rus uçağını düşürmesinin ardından başlayan gerilimli süreci aşmaya çalışan Ankara, ilişkilerin yeniden geliştirilmesi için yol haritası oluşturmaya çalışıyor.



İLK GİRİŞİM GEÇEN HAFTA


İlişkilerin yeniden üst seviyeye çekilmesini her fırsatta Rus tarafına ileten Ankara, ilk adımı geride bıraktığımız hafta Rusya'nın Ankara'daki sefaretinin milli gün resepsiyonuna üst seviyeden katılımla mesaj verecekti ancak yapılan arka kapı diplomasisinden beklenen cevaplar gelmeyince bir süre daha beklendi.



ÜÇ AYRI KANAL


Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Yıldırım'ın milli gün mesajlarının Moskova'daki yansımalarının hemen ardından arka bahçe diplomasisi yeniden devreye girdi. Putin'in gelen mesajın ardından arka kapı diplomasisi için 3 ayrı kanalı aynı anda açık tutma kararı aldığı belirtiliyor.



15 AĞUSTOS'A KADAR


Ankara 15 Ağustos tarihine kadar Moskova ile ilişkileri normalleştirmeyi hedefliyor. Önümüzdeki günlerden itibaren diplomatik ve siyasi ilişkilerin normalleşmesi için 3 STK ve Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilere katkı sunabilecek 3 önemli aktör devrede olacak. Ankara bu süreçten istenilen sonuçları ne kadar hızlı alırsa ilişkilerin üst seviyeye yani 24 Kasım 2015 öncesine evrilmesi için direkt ilişkiler geliştirecek.



ARACI OLMAYACAK


25 Kasım sonrası 2 ülkenin Ankara-Moskova ilişkilerinin yeniden düzenlenmesi için devreye girmek istediği ancak Ankara önemle üzerinde durduğu konu Türkiye-İsrail ilişkilerinin şekillenmesindekinden farklı olarak ABD ve diğer yabancı aracılar üzerinden değil aracısız ilişki geliştirmeye özen gösterecek.



ADIMLAR BİLE BELLİ


Ankara, ilişkilerin normalleşme süreci ile birlikte Moskova ile birlikte bölgesel enerji politikaları, ticari ve siyasi ilişkilerinin yanı sıra Suriye, Irak başta olmak üzere tüm bölgesel konuların bir daha masaya yatırmak üzere bir yol haritası içinde çalışıyor. Normalleşme süreci hayata geçirilebilirse ardından ilişkilerin üst seviyeye çekilme aşamasında elçilerin yerlerini alması ve vize muafiyeti uygulamasının başlatılması yıl sonuna kadar hedefleniyor.


#Arka kapı diplomasisi
#Türkiye-Rusya ilişkileri
8 yıl önce