|

Sıcak mesaj

Türkiye’nin, hava sahasını ihlal ettiği gerekçesiyle Rus uçağını düşürmesinin ardından Ankara-Moskova arasında resmi düzeyde ilk temas gerçekleşti. Rusya Günü nedeniyle Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e, Başbakan Yıldırım da mevkidaşı Medvedev’e mektup gönderdi.

Yeni Şafak
04:00 - 15/06/2016 Çarşamba
Güncelleme: 10:22 - 15/06/2016 Çarşamba
Yeni Şafak

Türkiye'nin 24 Kasım 2015'te hava sahasını ihlal eden Rus uçağını düşürmesiyle gerilen iki ülke ilişkilerinde yumuşama sinyalleri gelmeye başladı.



204 gün süren krizin ardından ilk resmi temas dün kurulmuş oldu. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Rusya Günü nedeniyle Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e, Başbakan Binali Yıldırım da mevkidaşı Dimitri Medvedev'e birer mektup gönderdi. İki ülke arasında ki ortak çıkara vurgu yapılan mesajlarda, Türkiye-Rusya arasındaki ilişkilerin önümüzdeki süreçte hak ettiği seviyeye ulaşması kaydedildi.



HAK ETTİĞİ SEVİYEYE ULAŞMALI


Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Rusya Federasyonu'nun egemenlik deklarasyonunu kabul etmesi nedeniyle her yıl 12 Haziran'da kutlanan 'Rusya Milli Günü' nedeniyle Putin'e hitaben mektubunda, Türkiye-Rusya arasındaki ilişkilerin önümüzdeki süreçte hak ettiği seviyeye ulaşması dileğine bulundu.



RUS HALKINI TEBRİK ETTİ


Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre Erdoğan'ın, Putin'e gönderdiği kutlama mesajında, “Rusya Federasyonu'nun Milli Günü vesilesiyle şahsınızda tüm Rus halkını milletim adına tebrik eder, önümüzdeki dönemde Türkiye ve Rusya arasındaki münasebetlerin hakettiği seviyeye yükselmesini temenni ederim" ifadeleri yer aldı.



ORTAK ÇIKAR VURGUSU


Başbakan Yıldırım da Rus mevkidaşı Medvedev'e bir kutlama mesajı yazdı. Yıldırım mesajında, “Ülkelerimiz arasındaki işbirliği ve ilişkilerin yakın zamanda halklarımızın ortak çıkarları için gerekli olan seviyeye ulaşmasını umuyorum" dedi. Yıldırım, “Sizin üzerinizden tüm Rus vatandaşlarına sağlık ve refah diliyorum" diye ekledi. Türkiye'nin Rusya Günü nedeniyle Vladimir Putin ve Dimitri Medvedev'e tebrik mesajı göndermesi, geçen yıl Kasım ayından bu yana iki ülkenin siyasi liderleri arasındaki ilk doğrudan temas oldu.



İLİŞKİLERİMİZ TOPARLANABİLİR


Erdoğan, Muhammed Ali'nin cenaze töreni için gittiği ABD dönüşü uçakta gazetecilere yaptığı açıklamada, “Sayın Putin ile bizim aramızdaki hukuk, ikili ilişkileri çok ileri bir noktaya taşıdı. Türkiye-Rusya ilişkileri bizim iktidarımızda en güçlü dönemini yaşadı. Ama bu denli güçlenmiş olan ikili ilişkiler, malum olaydan sonra neredeyse kopma noktasına geldi. Koptu demek istemiyorum, çünkü ben ikili ilişkilerin halen toparlanacağı ümidini taşıyorum. Temenni ederim ki ilişkilerimiz kısa zamanda toparlanır, yine o eski günlerimize çok daha güçlü şekilde döneriz" diyerek, ilk yumuşama sinyalini vermişti.


#Rusya Günü
#Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan
#Vladimir Putin
8 yıl önce