|

Bedelli askerlik için yeni düzenleme

Bedelli askerliğin ayrı bir yasa ve düzenleme ile değil, yeni çıkarılacak olan torba yasa ile Meclis''ten geçirilmesi planlanıyor. Yeni Askeri Yasa tasarısını da içinde barındıracak olan yeni torba kanun Ekim''de Meclis''e geliyor.

Star Gazetesi
00:00 - 14/09/2014 Pazar
Güncelleme: 09:11 - 14/09/2014 Pazar
Yeni Şafak
Bedelli askerlik için yeni düzenleme
Bedelli askerlik için yeni düzenleme

Bedelli askerlik düzenlemesi yeniden gündemde. Düzenlemenin ayrı bir yasa tasarısı ya da teklif yerine Başbakanlık''ta çalışmaları bir yıldır sürdürülen ve askeri yargıda yeni düzenlemeler getirecek Askeri Torba Yasa Tasarısı''nın içinde olması planlanıyor. Tasarının Ekim ayında Meclis''e gönderilmesi bekleniyor.

Yeni torbada neler olacak

Milli Savunma Bakanlığı tarafından Başbakanlık''a gönderilen ve Maliye Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı ile üzerinde çalışma yapılan Askeri Torba Yasa Tasarısı''nın Ekim''de Meclis''in açılmasının ardından gündeme gelmesi bekleniyor. Askeri Torba''da askeri hakimler, disiplin konusu yanında astsubayların özlük haklarına ilişkin düzenlemeler de yer alacak. Askerden daha önce atılan darbe mağdurlarıyla ilgili düzenlemenin tasarıya girip girmeyeceği henüz net değil. Darbe mağdurlarının bir kısmı özlük haklarına kavuşurken bir kısmının mağduriyeti halen sürüyor.

Ücret ve yaş belirlenecek

Tasarıya bedelli askerlik düzenlemesinin de eklenmesi planlanıyor. Bedelli askerlik bekleyenlerin sayısının 800 bin olduğu ifade edilirken daha önceki bedellide 29 olarak getirilen yaş sınırının daha aşağı çekilip çekilmeyeceği konusu üzerinde de çalışma yapılıyor. Talepler yaşın 25''e indirilmesi yönünde. Ancak bu durumun Genelkurmay Başkanlığı''nın yapacağı planlamaları aksatmayacak yönde düzenlenmesi amaçlanıyor. Son uygulanan bedellide 30 bin TL olarak belirlenen ücret herkes tarafından yüksek bulunmuştu. Yeni çıkarılacak bir bedelli uygulamasında ücretin en fazla 20 bin TL olabileceği konuşuluyor. 500 bin kişinin bedelli uygulamasından yararlanmak üzere 20 bin TL ödediği varsayıldığında, devletin kasasına tam 10 milyar TL girmiş olacak.

10 yıl önce