YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Yazarlar

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan

  Arşivden Arama

  I Explorer Kullanıcıları, TIKLAYIN.

 

Bir başka "Barış"

 
Barış yanlısı Yahudi için sorun Suriye'nin anlaşmaya razı edilmesiyle ilgilidir şu aşamada. Suriye anahtar ülke konumunda.

 

KUDÜS- Geçtiğimiz Cuma namazını binlerce Müslüman'la beraber Mescid-i Aksa'da kıldım. Bir Müslüman olarak bu kutsal mekanda bulunmanın anlamını idrak etmeye çalışırken bir Filistinli Müslüman olarak Mescid-i Aksa'da "bulunmanın ya da bulunamama"nın ne anlama geldiğini sezinlemeye çalıştım. Kimi zaman sezgiler aklın önüne geçiyor, ancak "sezgi" ile gerçekliği kavrayabiliyorsunuz.

Beytüllahim'de, El-Halil'de hatta Tel Aviv'de gezerken bir yandan da "barış süreci"nin Filistinliler için Yahudiler için ne anlama geldiğini okumaya çalıştım. Herşeyden önce Filistinliler için barışın gerçekleşmesinin en temel göstergesi genel anlamda Kudüs, özelde ise Mescid-i Aksa'nın konumudur. Sonuç olarak, Filistin "devleti"nin birbirinden kopuk herhangi bir bölgesinde yaşayan Müslüman Arap için Mescid-i Aksa'da namaz kılma hakkını elde edememiş olması barışın gerçek bir barış olmaktan uzak olduğu anlamına geliyor. Bir Filistinli'nin hâlâ Cuma namazını kılmak için Kudüs'e giremiyor olması ekonomik, siyasal ve sosyal olarak durumlarında bir değişme olmadığını ifade etmek kullanılan anahtar ifade olarak algılanmalıdır. Birbirine uzaklığı 15-20 dakika mesafede olan Beytüllahim'le Ramallah'a İsrail'in izni olmadan gidemeyen Araplar'ın, barış sürecinin işleyip-işlemeyeceğini sorduğunuzda vereceği cevap yine Kudüs ve Mescid-i Aksa'ya girme haklarının olmadığı şeklinde olacaktır. Oysa her iki şehir de Filistin yönetimi altında sayılıyor.

Barış yanlısı Yahudi için sorun Suriye'nin anlaşmaya razı edilmesiyle ilgilidir şu aşamada. Suriye anahtar ülke konumunda.

Bir Batılı gazeteciye soracak olursanız, durum hassas olmakla birlikte her iki tarafın "fanatik"leri barışı provoke etmedikleri sürece iyimser olmamak için neden yok. Her iki taraf da kazançlı sayılabilirdi.

Oysa, Beytüllahim'de bir lokantada iftarı beklerken yan masada oturan bir Filistinli sosyo-ekonomik açıdan hangi noktada olduklarını özetleyiverdi: "Son beş yıldır Filistinliler arasındaki ekonomik-denge iyice bozuldu. Halkın yüzde 10'u daha zenginleşirken geri kalan kısmı alabildiğine yoksullaştı. Barış tepedeki siyasiler adına gerçek."

Biz iftarı henüz bitirmiştik ki, Hz. İsa'nın doğduğu yer kabul edilen Nativity Kilisesi'nde yapılacak ayine katılmak üzere İtalyan ve İspanyol Başbakanları'nı getiren eskortun siren sesleri meydanda yankılanıyordu. Yaser Arafat'ın devlet başkanı olarak önemli konukları vardı.


28 ARALIK 1999


Kağıda basmak için tıklayın.

Akif Emre

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...