YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Yazarlar

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan

  Arşivden Arama

  I Explorer Kullanıcıları, TIKLAYIN.

 

Gündemden düşen pazar ekonomisi

 
Güzel insanlar, hem demokratik mekanizmayı hem de pazar mekanizmasını güzelce işletirler. Herkes güzelliği ölçüsünde güzel olan yöneticilerle yönetilir.

 

Üç birbirine benzemez siyasi partinin kurduğu koalisyon hükümeti, aldığı her kararla pazar ekonomisinin çarkına çomak sokuyor.

Pazar mekanizmasını felç etmek için hükümetin aldığı son karar, gelecek yıl içindeki kira artışlarını sınırlamak oldu.

Özal'la çift fiyat oluşmasını önlemek için, sabit kur sisteminden, esnek kur uygulamasına geçen Türkiye, Merkez Bankası'nın bir yıllık döviz kurlarını açıklamasıyla, yeniden piyasanın değil, hükümetin belirlediği döviz sistemine döndü.

Son yıllarda, özellikle 28 Şubat sürecinden sonra, demokrasi, insan hakları ve özgürlükler kamuoyunda büyük ölçüde tartışılırken, pazar ekonomisi bütünüyle gündemden düşmüş gibi görünüyor.

Demokratik mekanizma gibi, pazar mekanizması da hiç bir ülkede kusursuz bir biçimde işletilemez. Ancak, bu iki önemli mekanizma, Türkiye'de olduğu gibi, hiç bir ülkede de birbirinden ayrı ele alınmaz.

Demokratik mekanizma, daha açıklayıcı bir deyişle, seçim mekanizması, pazar ekonomisiyle içiçe, karşılıklı etkileşim içinde çalışır. Seçim mekanizmasıyle siyasi kadrolar belirlenirken, pazar mekanizmasıyla da üretilen ürün, hizmet ve bilginin fiyat ve miktarları belirlenir.

Pazar ve seçim mekanizmasının işleyişinde belirleyici unsur, Sabahattin Zaim Hoca'nın deyişiyle "güzel insan"dır. Güzel insanların, yöneticileri gibi, ürettikleri ürün, hizmet ve bilgiler de güzel olur.

Güzel insanın hem dostları hem de düşmanları güzel olur.

Güzellik, sihirli bir anahtar gibi, her kapıyı açar. Bunun için Anadolu'da "Tatlı dil yılanı deliğinden çıkarır" denilir.

Güzel insanlar, hem demokratik mekanizmayı hem de pazar mekanizmasını güzelce işletirler. Herkes güzelliği ölçüsünde güzel olan yöneticilerle yönetilir.

İslam kültüründe, güzelliğin şah örneğini Hz. Peygamber vermiştir. O "göze güzel görünmüyor" diye, bir süre sonra kapatılacak bir mezardaki tümseği bile düzeltirir.

Bizim kültürümüzde, bir mezarın üstü gibi, altının da güzel olması istenir. Hiç kimse, mezarın alt kısmı, başkası tarafından görülmez diye, gelişigüzel, yamru yumru yapmayı düşünemez. Mezarın ana kısmı yeraltında da olsa güzel olmalıdır.

Türkiye'deki yöneticiler, güzel işlemesi gereken seçim ve pazar mekanizmalarını, kendi çıkarları için çomak sokmaya çalışmasınlar.

Gören gözlerden hiç bir şey kaçmıyor.


28 ARALIK 1999


Kağıda basmak için tıklayın.

Nazif Gürdoğan

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...