YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Yazarlar

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan

  Arşivden Arama

  I Explorer Kullanıcıları, TIKLAYIN.

 

Siz de benim gibi yapın

 
Dini Yayınlar Fuarı bir gelenek haline geldi. Ankara ve İstanbul'daki kitapseverler fuar vesilesiyle birbirini görme ve tanıma imkânına kavuşuyorlar

 

Acaba gerçekten "Okumayan yazar" diye bir kişioğlu var mıdır? Var olmalı ki, ne zaman bir kitapçı dükkânında tanıyan biriyle karşılaşsam, "Aa, demek sizler de kitap alıyorsunuz!" hayretini muhatabımın yüzünde okuyorum. Ankara Kocatepe Camii'ndeki kitap fuarında elimde poşetlerle beni görenlerden biri, "Bunların hepsi sizin mi?" diye sormadan edemedi. Oysa, yazarlık kitapsız olmaz.

Dini Yayınlar Fuarı bir gelenek haline geldi. Ankara ve İstanbul'daki kitapseverler fuar vesilesiyle birbirini görme ve tanıma imkânına kavuşuyorlar; ayrıca yüzlerce yayınevinin çıkardığı onbinlerce kitabı piyasa fiyatının altında satın alabiliyorlar. Fuar vesilesiyle yayımlanan yeni kitaplardan haberdar olmaları ve o kitapların ilk okuyucuları olmaları da cabası...

Diyanet Vakfı epeydir mevcudu tükenmiş önemli bir hâtırâtı yeniden yayımladı. Başkurdistan devletinin kurucusu Prof. Zeki Velidi Togan'ın "Hatıralar: Türkistan ve Diğer Müslüman Doğu Türklerinin Milli Varlık ve Kültür Mücadeleleri" başlığını taşıyan eseri bu defa daha câzip bir baskı ve hatalardan arındırılmış biçimiyle çıkmış oldu.

Kitap Fuarı'nda vaktimin çoğunu Şule Yayınları standında geçirdim. Önceleri sırf dinî kitaplar yayımlayan Şule, son zamanlarda her alanda çok değerli eserlerle karşımıza çıkmakta. Dünya klasiklerinin eksiksiz tercümelerini sunduğu yeni dizide Tolstoy, Dosoyevski, Jack London, Anton Çehov, Gogol, Oscar Wilde gibi yazarların edebiyat düşkünleri için vazgeçilmez edebi değerdeki eserleri çıkmış. Machiavelli'nin "Hükümdar", Necip Mahfuz'un "Esir Üniforması" kitapları da bu dizide. Bizim gibi bu tür romanları Varlık'ın cep kitapları dizisinden okuyanlar için, bu baskı nefaseti ve tercüme güzelliği inanılmaz bir şey.

Şule'nin beni heyecanlandıran bir önemli dizisi de 'Bizim Klasiklerimiz' genel başlığını taşıyor. Bu dizide, Türk edebiyatının âbide isimlerinin hayatları, sanatları ve eserlerine ışık tutan monografiler yayımlanıyor. Necip Fazıl'ı Prof. Orhan Okay'ın, Halide Edib'i Nazan Bekiroğlu'nun, Ahmed Yesevi'yi Hayati Develi'nin, Gelibolulu Âli'yi Prof. Mustafa İsen'in, Yahya Kemal'i Âlim Kahraman'ın kaleminden okumak herhalde başlı başına bir serüven olacak... İsmet Özel ile Sadık Yalsızuçanlar'ın bütün eserlerini de Şule yayımlıyor.

Bu yıl fuara katılan yayınevlerinin çıkardıkları eserlere bakarak vardığım sonuç şu: Yayınevleri, kitabın içeriği kadar kâğıdın kalitesi ve kapağın albenisine de dikkat ediyorlar. Beyan'ın Ahmet Baydar imzasını taşıyan "Kur'an Açısından Korku ve Büyü", Prof. M. Sait Şimşek tarafından yazılmış "Kur'an'ın Ana Konuları", Doç. Ahmet Turan Yüksel'in kaleme aldığı "İslâm'ın İlk Döneminde Ticari Hayat" adlı kitapları daha ilk bakışta "Beni al ve oku" diyen eserlerden...

"Gazetecilerin yayınevi" de denilebilecek 'Birey' kitap listesine kıdemli bir gazetecinin, Türkiye gazetesi genel yayın yönetmeni Kenan Akın'ın "Medyatik Türkiye" adlı eserini de ekledi. Kenan Akın, kendi yönetiminde çıkan ülkemizin tek medya dergisi durumundaki 'Bâbıâli Magazin'deki başyazılarında, basın dünyasında karşılaştığı doğrular ve yanlışlara temas ediyordu. Bir çoğunu örneklerle süslediği basının temel ilkelerini yansıtan kitap ilgiyle okunuyor.

Akçağ'da ilgimi Prof. Necati Öner'in "Felsefe Yolunda Düşünceler" adlı eserinin genişletilmiş yeni baskısı çekti. Yıllardır felsefe ve mantık üzerinde çalışan Prof. Öner, çeşitli dergilerde yayımlanmış makaleleri ile değişik toplantılara sunduğu tebliğleri toplamış bu kitabında. Sahibi ve yayın yönetmeni Ahmet Ünalmış, "Bu iş Ankara'da olmuyor" dese de, fuarın en renkli ve en fazla çeşide sahip standı bu yıl da Akçağ'dı.

Bütün olumsuzluklara rağmen Ankara'da yayıncılık yapan ve bunu başarıyla sürdüren bir yayınevi de 'Vadi'. Prof. Ahmet Arslan'ın "İslâm Felsefesi Üzerine" ve "İslâm, Demokrasi ve Türkiye" adlı telif eserleri ile Farabi'nin "Mutluluğun Kazanılması" ile "İlimlerin Sayımı" kitaplarının tercümelerini Vadi çıkardı. Prof. Ahmet İnam'ın "Bilimin Binbir Yüzü", Dr. Ramazan Yelken'in "Cemaatin Dönüşümü" kitapları da Vadi'nin fuara yetiştirdiği eserler...

"Ankara'da bu iş olmaz" kanaatini yanlışlayan bir başka örnek de Hece Yayınları. Aylık sanat ve edebiyat dergisi olarak yayınına devam eden Hece, kendi çevresinde yer alan yazarların eserlerini de kitaplaştırmaya başladı. Hüseyin Su'nun "Gülşefdeli Yemeni" ve "Ana Üşümesi" öykü kitapları ile "Bir Yağmur Türküsü" adı altında toplanan denemeleri Hece'den çıktı. Necip Tosun ("Hayat ve Öykü") ile Ali Göçer de ("Başkaldırının Boyutları") adlı denemeleriyle Hece'nin yayın dizisinde yer aldılar. Hece, "Küller ve Uçurumlar" adıyla Necip Tosun'un öykü kitabını, "Aşka Yüzüm Var" adıyla Mehmet Solak'ın şiirlerini yayımladı. Geçenlerde vefat eden Suriyeli şâir Nizar Kabbani'nin "Ben Beyrut" başlıklı denemeleri, İbrahim Demirci'nin Türkçesiyle yine Hece'den çıktı.

Çıkarken, Milli Eğitim standından, Nejat Muallimoğlu'nun Türkçe deyimleri İngilizce açıklayan ("Turkish Delights") ve Nasrettin Hoca fıkralarını İngilizce ifade ettiği kitaplarını da almadan edemedim.

Ankara ve İstanbul'da eş zamanlı devam eden fuarlara siz de uğrayın ve günlerinizi fikir ve sanat şöleni haline getirecek kitaplarla doldurun heybenizi.


28 ARALIK 1999


Kağıda basmak için tıklayın.

Taha KIVANÇ

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...