YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Ekonomi

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan
Dizi...

  Arşivden Arama

 


3. uyduya rekor talep

Türkiye'nin üçüncü uydusu Türksat 2A'nın yüzde 90 kapasitesi şimdiden doldu. Uydunun 28 kanalı kiralandı. Uyduda TSK'nın da iki kanalı bulunuyor.

Türk Telekom Genel Müdürü İbrahim Hakkı Alptürk, Türkiye'nin üçüncü uydusu Türksat 2A'nın yüzde 90 kapasitesinin şimdiden dolduğunu belirterek, "Bir uydu atılmadan önce bu oranda bir doluluk, dünya rekoru" dedi.

Uydunun 28 kanalının kiralandığını kaydeden Alptürk, geriye kalan 4 kanal için yapılan 30 başvurunun, uydunun yörüngesine oturtulmasından sonra değerlendirileceğini söyledi.

Alptürk, 15 yıllık ömrü bulunan uydunun, 20 Kasım'da fırlatılmaya hazır hale geleceğini, 28 Kasım olarak belirlenen fırlatılma tarihinin ARIENE füzesinin durumuna göre daha öne alınabileceğini ifade etti.

Kanal sayısı 66'ya çıkacak

Avrupa, Türkiye ve Orta Asya'yı kapsayan 2 sabit anten ve 2 hareketli spot antene sahip olan Türksat 2A'nın İsrail, Ürdün, Lübnan ve Karadeniz'e kıyısı olan ülkelere açılacağını ifade eden Alptürk, şunları söyledi: "Uydunun sabit vericileri, hedef pazar olan Türkiye, Orta ve Doğu Avrupa, Orta ve Batı Asya, İsrail, Ürdün ve Lübnan'da yüksek güçte bant erişimi sağlayacak ve yaklaşık 620 milyon kişiye ulaşacak.

Uydunun 42 derece doğu boylamındaki yörünge pozisyonundan Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan ve Özbekistan'a ilave olarak Azerbaycan ve Türkmenistan gibi Orta Asya Türk Cumhuriyetlerinin yanı sıra Orta ve Batı Avrupa'daki bazı bölgeler dahil olmak üzere Türkçe konuşulan piyasalardaki doymamış talebe karşılık verilecek."

Elektriksel gücü yaklaşık 9 bin watt olan, 3 bin 400 kilogram ağırlığındaki uydunun fırlatılmasıyla, Türksat 1B ile Türksat 1C'nin 16'şar kanalına eklenecek 34 kanal ile Türkiye'nin uydu üzerinden yayın yaptığı kanal sayısı 66'ya ulaşacak.

Öte yandan, 1994 yılında fırlatılan Türksat 1B'nin ömrü 2004 yılında, 1996 yılında fırlatılan Türksat 1C'nin ömrü ise 2006 yılında dolacak. Yetkililer, iki uydunun ömrünün uyduların yakıtlarının asgari seviyede kullanılması durumunda 1-2 yıl uzatılabileceğini belirtiyorlar.

Kimler kanal aldı?

Uydunun 32 kanalından 28'i 10'ar yıl süreyle kiralandı. İlgili firmalarla 10'ar yıllık kontrat imzalandı, kendilerinden banka garantili teminat mektupları alındı. Uydudan Çukurova Grubu'ndaki Digitürk 10 kanal, Rumeli Holding'e bağlı Star Tv ve Teleon 11, Doğan Grubu'ndaki Digi Tv ise 7 kanal kiraladı. Geriye kalan 4 kanal için yapılan 30 başvuru, uydu atıldıktan sonra değerlendirilecek.

Uydu üzerinde, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) haberleşmesini sağlayacak 2 adet kanal da var. Bu sayede Türkiye, NATO ülkeleri içinde askeri haberleşme uydusu olan 5'inci ülke olacak ve NATO'ya da hizmet verecek. Yıllık kirası, kiralanan süreye bağlı olarak 2,5-3 milyon dolar arasında değişen Türksat 2A, 15 yılda yaklaşık 1,2 milyar dolar gelir getirecek.

 


Kağıda basmak için tıklayın.

 

 

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim | Dizi
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...