YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Gündem

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan


  Arşivden Arama

 


Tapuda rüşvete son

Tapu dairelerinden zaman zaman pis kokular geldiğini belirten Devlet Bakanı Şuayip Üşenmez, bu dairelerde yığılma ve rüşveti önlemek için rotasyon başlattıklarını söyledi.

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nden sorumlu Devlet Bakanı Şuayip Üşenmez, tapuda yapılan işlemlerden haksız kazanç elde edildiğini söyledi.

Üşenmez, "Haksız para kazanılmasına karşıyım. Ben zengin olmaya meraklıyım, zengin insanı da severim ama namusuyla zengin olanı" dedi. Şuayip Üşenmez, tapu sicil ve kadastro müdürlüklerinde 25-30 yıl müdürlük yapan, 30-40 yıl aynı yerde çeşitli unvanlar ile çalışan personelin bulunduğunu hatırlatarak, bu kişilerin yerel birtakım güçler ve çevreler ile menfaat sağlamasının ve kamu gücünü kötüye kullanmasının önüne geçileceğini bildirdi. Üşenmez, bunları önlemek amacıyla Tapu Kadastro'nun 157 yıllık tarihinde ilk kez "Görevde Yükselme ve Yer Değiştirme Suretiyle Atanma Esaslarına Dair Yönetmelik" çıkarıldığını anlattı.

Yönetmeliğe göre, ilk aşamada tapu sicil ve kadastro müdür ve yardımcıları rotasyona tâbi tutulacak. Müdür ve yardımcıları, 5 gruba ayrılan Türkiye'nin her bölgesinde belirli sürelerle görev yapacaklar. Buna göre, 1. grupta 6 yıl, 2. grupta 5 yıl, 3. grupta 4 yıl, 4. grupta 3 yıl ve 5. grupta da 2 yıl çalışma zorunluluğu getiriliyor. Müdür ve yardımcılarının ardından memurlar da rotasyona tâbi tutulacaklar. İlk olarak 1 ve 2. gruptan bin kişinin ataması yapıldı. 3. 4. 5. gruptaki müdür ve yardımcılarının atamaları ise 2001 Şubat ayında gerçekleştirilecek. Tapu ve Kadastro'da tayin ve atamalar yılda 2 kez Şubat ve Eylül aylarında yapılacak.

"Pis kokular"

Tapuda, 17 bin personelin görev yaptığını anlatan Bakan Üşenmez, şöyle konuştu: "Bir yere bir insan atanmışsa ve şikayet olmazsa, teftiş geçirmezse 25-30 yıl orada kalma imkanı oluyor. Böyle olunca da büyük şehirlerde ve ilçelerde yığılmalar oluyor, mahrumiyet bölgelerinde ise eleman sıkıntısı çekiliyor. Burada çalışanlar, tabanıyla daima ilişki içinde oluyor, satın almalar ve birtakım paralara şahit oluyor. Ellerinden geçen o tecrübe ve bilgi birikimiyle uzun süre kaldıkları çevre ile emlak bürolarıyla ister istemez içiçe oluyorlar, şahıslarla içiçe oluyorlar.

Böyle ilişkiler içine girdikleri için de haklı ve haksız bir tepki oluyor. Buralarda hoş olmayan birtakım kokuların geldiği söyleniyor. Şimdi, yığılmaları önlemek, söylentileri ortadan kaldırmak için Türkiye'yi 5 bölgeye ayırdık. Bir insan tapu kadastroda işe girdiği zaman hangi bölgede ne kadar süre kalacağını, tayin ve terfi işlerinin ne zaman yapılacağını, artık herhangi bir kimseye müracaat etmeksizin, aracı koymaksızın rahatlıkla tayini, terfisi olacak ve buralarda da görev yapacak."

 


Kağıda basmak için tıklayın.

 

 

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...