YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Yazarlar

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan

  Arşivden Arama

  I Explorer Kullanıcıları, TIKLAYIN.

 

Bir ışık kaynağı daha: Arasta Yayınları

Arasta Yayınları, iki genç akademisyenin Bursa'da müştereken kurdukları yeni bir yayınevi. Geçen hafta zikrettiğim gibi, yayımladıkları ilk üç kitabı, henüz mürekkebi kurumadan "Bursevî Sempozyumu"na yetiştirerek ilgililere arzetmeleri, yayınevinin ilk sürprizi biçiminde algılanmıştı.

Anti-parantez, ifade etmeliyim ki; Bursa şehri, kültürel faaliyetlerin yayıncılığa dönük yüzü itibariyle, özellikle son yıllarda hızla irtifa kazanıyor. Bu anlamda, Bursa'nın, gerek tek tek insanları, gerek insanlar arası ilişkileri ve gerekse kültürel yapılaşmayı tehdit edip silikleştiren o bildik 'taşra duyarlığı'ndan tüm gücüyle sıyrılmakta olduğunu söyleyebiliriz. Uluslararası bir çapta gerçekleştirilen "Bursevî Sempozyumu", kültürel hareketliliğe atılan bir çentik olduğu gibi; yayıncılık sahasında da örneğin çıkmakta olan dergiler ve yeni dergi projeleri, faaliyetlerini sürdüren yayınevlerinin yanında yeni kurulan yayınevleri (Arasta) ve kitap yayımına hazırlanan kimi oluşumlar (Yeri gelmişken, İpek Dili'nin de bu tür bir çalışma içinde olduğunu belirtmeliyim) bu açılımın paydalarından birkaçı.

Arasta Yayınları, çıkardığı üç kitapla, daha ziyade "Tarih-Edebiyat-Sanat" dizilerine ağırlık vereceğinin işaretlerini taşıyor. Murat Yurtsever'in hazırladığı Hüseyin Vassaf'ın "Kemal-name-i İsmail Hakkî" (Bursevî Biyografisi) adlı kitap, söz konusu dizinin ilk ürünü olarak karşımızda. Yine Murat Yurtsever'in yıllar süren araştırma ve incelemelerinin neticesinde hazırladığı İsmail Hakkı Bursevî'nin "Divan"ı ise, ilgililer nezninde tam bir boşluk doldurma işlevini haiz.. Baldırzade Selîsî Şeyh Mehmed'in müellifliğini yaptığı "Ravza-i Evliya" başlıklı üçüncü kitap, 'Bursa Vefeyatnameleri'nin Arasta'dan çıkan ilk verimi ve Mefail Hızlı ile Murat Yurtsever, eseri yayıma hazırlayan iki isim..

Kemal-name-i İsmail Hakkî, Osmanzade Hüseyin Vassaf'ın (1872-1929) İsmail Hakkı Bursevî'ye duyduğu yoğun ilgi ve derin hürmetin bir ifadesi olarak kaleme aldığı tipik bir 'biyografi' çalışması. Bursevî'nin hayatı ve eserlerine dair birçok hususun ortaya konmasına vesile olan eser; hem bütünlüğünü koruması hem de Vassaf'ın Bursevî'ye duyduğu muhabbet ve hürmetkâr üslûbunun bozulmaması kastıyla sadeleştirilmeden ve fakat kısmî bir transkripsiyonla yetinilerek yayıma hazırlanmış. Sefîne-i Evliyâ adlı eseriyle de tanınan Hüseyin Vassaf'ın, bu eserini dört nüsha olarak yazdığı belirtirken; elimizdeki metnin, -diğer üç metin gözden geçirilmekle birlikte- Bursa Yazma ve Eski Basma Eserler Kütüphanesi'ndeki nüshanın esas alınarak yayımlandığını öğreniyoruz.

Arasta Yayınları'nın, bir taraftan klâsik şiir geleneğimizin son derece verimli adalarını günümüze kazandırmak, diğer taraftan kültür/sanat hayatımızı zenginleştirmek bakımından bizlere sunduğu İsmail Hakkı Bursevî Divan'ı, ilk kez Türkçe'de yayımlanıyor. Elbette, Bursevî'nin edebî kimliği/kişiliği ile şairlik yönünün vuzuha kavuştuğu Divan; gerek alan çalışması yapanlar/yapacaklar ve gerekse klâsik bir şiir tadına edebî beğeniler dahilinde yaklaşımda bulunmak isteyenler için mutlaka edinilmesi gereken bir başucu eser niteliğinde. Kitap; birinci bölümünde Bursevî'nin hayatı ve eserlerini ele alırken, ikinci bölümünde çeşitli Divan nüshalarını ve Bayezid Devlet Kütüphanesi'ndeki orijinal Divan metnini içeriyor.

Bilindiği gibi Vefeyâtlar; Şakâyık-ı Nu'mâniyye, Nefahât Tercümesi ve şehrengizlerden sonra kaleme alınmış ilk ciddî biyografik çalışmalardandır ve şifâhî kültürümüzün günümüze aktarılmasında önemli birer belge işlevi taşırlar. Klâsik Osmanlı döneminde en zengin örneklerini veren bu türün, özellikle Bursa'ya ait olanları her zaman dikkat çekmiştir. Müellifliğini Baldırzâde Selîsî Şeyh Mehmed'in yaptığı Ravza-i Evliyâ da, bu babtan olarak, Osmanlı Devleti'nin kuruluşundan itibaren 1649 yılına dek geçen sürede Bursa'da -gerek görev alan ve gerekse yetiştikten sonra sair vilâyetlerde hizmet gördükten sonra tekrar Bursa'ya dönerek burada- vefât eden zevâtın hayat hikâyesini kapsıyor. Yaklaşık 260'a yakın ismin zikredilerek ele alındığı eser, türü ve konusu ile ilgili bilgilerin de verildiği bölüm ve başlıklardan sonra tam anlamıyla bir kaynak kitap hâline dönüşmüş görünüyor.

Evet, Bursa'nın tarihteki misyonunu hatırlayarak, yeniden bir kültür ve medeniyet beldesi kimliğine sahip olması için yapılan/yapılacak hamleler içinde Arasta Yayınları'nın kuruluşunu ve öncelikle nilikli yayından yana tavır koymasını mühimsemek gerektiğini ifade etmeliyim. Son olarak, irtibat ve kitap temini bakımından Arasta Yayınları'nın telefonunu vermek istiyorum: 0224 234 64 17; okuyuculara ve ilgililere duyurulur...


5 Haziran 2000


Kağıda basmak için tıklayın.

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...