YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Yazarlar

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan

  Arşivden Arama

 

 

www.islam.com

Televizyonlarda çılgın bir internet furyası almış başını gidiyor. Kokoreççisinden İnek Şaban'ına kadar herkes internetleştiriliyor. Dünyaya bağlananlar, soluğu chat odalarında alarak ya gevezelik ediyor ya da oyun oynuyor. Parmakları artık klavye tuşlarının tabii bir uzantısı olmuş insanlar, gecenin kör vakti bir yandan tv seyrederken, diğer yandan dünyanın bir ucunda henüz uyanmış ve gözlerindeki çapağı silememiş bir başka klavye parçasına laf yetiştirmeye çalışıyor. Bu dünya ile ruh aleminin birbirine en ziyade yakınlaştığı ve eski toprak nesillerin "ateşten kurtaran vakit" diyerek ibadete sarıldıkları teheccüd vakti bile, zamane net canavarlarının istilasıyla kirletilmiş bir halde.

Kirletilmiş sözcüğü bilinçli bir tercih. Zira zaman ve mekan kavramları, bilgisayarların ve internet omurgasının inşa ettiği sanal dünyada tamamen flulaşarak anlamlarını kaybetmek üzereler. Çoğu kimse, içinde zorunlu olarak bulunduğu mekan ve zaman ortaklıklarının üzerilerine tebelleş ettiği komşuluk, akrabalık, sosyal statü gibi ilişkileri ancak bu sanal dünyada gizleyebiliyor. Ekrandan gören ve klavyeden konuşan yeni yetme bu insan türünün yaş ve ikametgahı, hatta bazen cinsiyeti, ırkı, dini ve dili yok farz ediliyor. Birliktelikler, ancak ortak ilgilerin müddetince sürüyor. Hatırı kırk yıl süren bir fincan kahvenin esamesi bile okunmuyor bu dünyada.

Ticaretten bilime, sanattan dedikoduya, haberden sağlığa gündelik hayatın hemen hemen tüm yönlerinin bu sanal dünyada temsil ve tatmin edildiği bir geleceğe doğru hızla akıyoruz. Matbaanın icadından bu yana iletişim teknolojisindeki gelişmelerle birlikte bilginin mahiyetinde yaşanan değişimi göz önünde tuttuğumuz zaman, internetin de hakikati algılayış ölçümüzü ciddi bir şekilde etkileyeceğini tahmin etmek zor değil.

Matbaaya kadar ilahi addedilen bilgi, bu icatla nasıl bir anda insani olmuş ve bilahare modern iletişim ve medya aygıtlarıyla artık iyice aktüel bir hal almışsa, gelecekte de internet sayesinde iyice yerelleşip dar sınırlara hapsolacağa benziyor. Bilginin mekansız internette yerelleşmesi, aynı ilgi etrafında odaklanmış bir grup insana has bir hal alması anlamına geliyor. Modernleşmeyle başlayan bilginin kategorileşmesi süreci, bu gidişle postmodern dönemde daha da belirginleşecek gibi. Herkesin "katkısıyla" yaşanacak olan enformasyon kirliliğinin sonucunda, bilginin de ortak bir toplumsal değeri kalmayacak. İlahî olanı tasvir etmesi gereken "kutsal" kavramı da, sırasıyla ilahî kitaplar, bilim ve haberden sonra, artık o her gün izleyeceğimiz bilgisayar ekranı için kullanılır olacak.

Tüm bunlar ne anlama geliyor?

Her web adresi bir hakikat kategorisi olacak. Zevkleri, inançları, idealleri, merakları ve telaşları olan her insanın, bunları ayrı ayrı ve birbirinden bağımsız bir şekilde tatmin edeceği sanal adresleri olacak. Ve hayatımız, bütüncül bir bakış açısıyla değil, pratik endişelerle ve küçük çözümlerle halletmemiz gereken bir yaklaşımın kurbanı olacak.

Özel bir hobiniz mi var, buyurun ilgili web sayfalarına, o sayfaların doğrularıyla hemhal olun. Ticaret mi yapacaksınız, birkaç tuşla veya fare "tıklamasıyla" piyasaları fethedin. Bugün e-dindarlığınız mı üstünüzde, "dabılyu, dabılyu, dabılyu, nokta islam nokta kom entır" tuşlayıverin. Sabah evden çıkarken cep telefonunuza gündelik duanız otomatikman WAP'lansın. Nasıl mı? E-kolay.


5 Haziran 2000


Kağıda basmak için tıklayın.

Melikşah UTKU

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...