T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

E K O N O M İ

Derviş memuru dinlemedi

Memur ve işçi, kamuda kıyımdan vazgeçilmesini istedi. Derviş, "Çok zor durumdayız. İç borçların geri ödemesini yapamaz hale geldik" dedi.

Türk-İş Başkanı Bayram Meral'in ardından, Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Resul Akay da, Devlet Bakanı Kemal Derviş ile görüşerek, kamu görevlilerine yönelik tasarruf düzenlemelerin durdurulmasını istedi. Derviş ise, Türkiye'nin çok zor durumda olduğunu söylemekle yetindi.

IMF'nin devlet personel sayısının azaltılması, ikramiyelerin kaldırılması gibi talepleri işçi ve memurları hareketlendirdi. Düzenlemelerin ele alınacağı Yüksek Planlama Kurulu toplantısından bir gün önce Türk-İş Başkanı Bayram Meral, Meclis'e gelerek başta Devlet Bakanı Derviş olmak üzere bakanlar nezdinde girişimlerde bulundu. Meral'in ardından, Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Resul Akay da, dün Bakan Derviş ile görüşerek memurların sorunlarını anlattı. Akay, Derviş'in "maaşların enflasyonunun gerisinde kalması halinde gereken farkın verileceğini" kendilerine ilettiğini kaydetti. Derviş'in kamu görevlilerin emekliye sevk edilmesi konusunda da görüşlerini anlattığını belirten Akay, "Derviş, emeklilik konusunun daha çok kamu görevlileri dışında istihdam edilen kamu personeliyle ilgisi olduğunu söyledi" dedi.

Uygulanan politikalarla, ekonominin düzlüğe çıkarılamaycağını ifade eden Akay, "Çünkü toplumda hükümete karşı çok büyük bir güvensizlik var. Bunu Derviş'e de ilettim. Ülkeyi yönetenlerin hiçbir lükslerinden fedakarlık yapmadığı bir ortamda toplumdan bir fedakarlık beklenmemeli. Toplumda bir sıkıntı var. Biz de bu sıkıntıyı paylaşalım demenin tam zamanıdır." diye konuştu.

DERVİŞ: İÇ BORCU ÇEVİREMİYORUZ

Derviş, Resul Akay ile yaptığı görüşmede, memurlara, Türk ekonomisinin çok zor durumda olduğunu belirterek, "İç borcu çeviremez hale geldik. Ekonomik kriz henüz aşılmadı. Borç ertelemesine gidilmesi halinde, bundan vatandaşların mevduatları zarar görecektir. Şu anda biz ikili bir kıskaç altındayız" dedi. Derviş'in, kamu personel sayısının azaltılması konusundaki haberleri de yalanlamayarak, bir takım kararlar almak zorunda olduklarını ve bu kararların halen tartışıldığını söylediği bildirildi. Öte yandan Devlet Bakanı Kemal Derviş, G-7 ülkelerinin Ankara büyükelçileriyle biraraya geldi. Kanada'nın Ankara Büyükelçiliği ikametgahında yapılan yemekli toplantı yaklaşık 1 saat 45 dakika sürdü. Toplantıda Türkiye'ye dış kaynak sağlanması konusunun ele alındığı öğrenildi.

AYGÜN: KÜÇÜLME MECLİSTEN BAŞLASIN

IMF'nin ek kaynak için kamudaki memur sayısının azaltılmasını istemesi işçi ve memur kesimi ile iş verenlerin de tepkisine neden oldu. Ankara Ticaret Odası Başkanı Sinan Aygün, "Kamudaki küçülme bakan sayısıyla başmalı, makam sayısıyla bitirilmeli" dedi. Aygün, "güveni yeniden inşa etmenin yolu, ilk tuğlanın hükümet tarafından konulmasından geçer" dedi. Türkiye'nin "yeni bir vergi bombardımanını" kaldırımayacağını da savunan Aygün, "Vergi cehennemi haline gelmiş ülkeden gücü olan kaçacak ve Türkiye, Afganistan'dan farksız bir ülke haline gelecek" dedi.

MERAL: KRİZ MECLİS DAMINA KADAR ÇIKTI

Türk-İş Genel Başkanı Bayram Meral, sorunların her geçen gün büyüdüğünü ve "hükümetin sorun çözme yerine, yeni sorunları gündeme getirmeye çalıştığını" savunarak, ülke sorunlarının "insanları TBMM'nin damına çıkaracak kadar arttığını" kaydetti. Bizi hükümeti düşürmeye zorlamayın diyen Meral, "Sorunların daha fazla artmaması için, erken seçime gidilmesini istedi. Memur Sendikaları Konfederasyonu Genel Başkanı Fatih Uğurlu da "Hükümet, memur sayısını kademeli olarak yüzde 30'a indireceğine, çalışanlar arasındaki adaletsizliği gidermelidir" dedi.

 
'Birinci'ye dönüş
Krizden önce azaltılan filtresiz sigara üretimi haziranda tam kapasite üretime geçti. Yabancı sigaradan Tekelin ürettiği sigaraya dönüş hızlandı.
Dünya Bankası'ndan ek kredi sinyali geldi
Paranın kokusu yetti Dünya Bankası Temsilcisi Chhibber'in, Türkiye'ye yeni destek verileceğini söylemesi, piyasalara doping yaptı. İMKB'de endeks yüzde 7,18 artarak 8.626 puana çıktı.
YPK'DA BÜTÇE KAVGASI
2002 yılı için hedeflenen bütçe, siyasiler ile bürokratları karşı karşıya getirdi. Siyasiler rakamların çarpıtıldığını öne sürerek bürokratları suçladı.
GAP'a yeniden bakalım
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Ali Bayramoğlu, GAP projesinin yeniden ele alınması gerektiğini söyledi
TÜPGAZ VE OTOGAZA ZAM
Tüpgaz olarak bilinen likit petrol gazının satış fiyatları yeniden belirlendi. Dağıtım firmaları, tüpgaz fiyatlarını ortalama yüzde 1,5 ile yüzde 1,6 arasında değişen oranlarda artırdı. Buna göre 12 kilogramlık mutfak tüpü, Ankara'da 15 milyon 610 bin lira, İstanbul'da 15 milyon 460 bin lira ve İzmir'de de 15 milyon 390 bin liraya yükseldi. Otogaz fiyatları da yüzde 1,3 ile 1,4 oranında artırıldı. Bu göre otogazın litre fiyatı İstanbul'da 721 bin lira, Ankara'da 731 bin 100 lira, İzmir'de 718 bin 600 liraya çıktı.
YAHOO ZARAR ETTİ İnternet devi Yahoo, üçüncü çeyrekte 24.1 milyon dolar zarar açıkladı. Yahoo, geçen yılın aynı döneminde 47.7 milyon dolar kar etmişti. 4.çeyrek ve 2001 yılı için yapmış olduğu kar tahminlerini düşüren şirket, 2001 yılı için belirlemiş olduğu faaliyet karı hedeflerine ise, maliyeti kısma yoluna giderek ulaşmayı beklediğini açıkladı.
12 Ekim 2001
Cuma
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED