T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

G Ü N D E M

Üçüncü şarbon vakası

Florida'da 3. şarbon vakası tespit edildi. Geçen hafta da şarbon mikrobu yüzünden bir kişi ölmüş, bir başkası ise hastaneye kaldırılmıştı.

ABD`nin Florida eyaletinde üçüncü şarbon vakasının tespit edildiği ve durumun, adli soruşturma konusu haline geldiği bildirildi. Amerikalı savcı Guy Lewis, Federal Soruşturma Bürosu (FBI), ABD Hastalıkları Kontrol ve Önleme Merkezi ve Sağlık Bakanlığı yetkilileriyle birlikte düzenlediği basın toplantısında, yapılan testler sonucunda bir kişide daha şarbon mikrobu tespit edildiğini söyledi. Mikrobun teşhis edildiği 35 yaşındaki kadının hastaneye kaldırıldığı ve antibiyotik tedavisi gördüğü belirtildi. Lewis, yetkililerin, şarbon mikrobunun kaynağıyla ilgili olarak adli soruşturma başlattığını kaydetti.

İncirlik'te kimyasal alarm

Bu arada Sağlık Bakanlığı'nın, kimyasal ve biyolojik silahlarla yapılabilecek bir terörist saldırıya karşı ülke genelinde alarm vermesi üzerine, ABD'lilerin yoğun olarak bulunduğu Adana ve İncirlik'te önlemler sıklaştırıldı. Adana İl Sağlık Müdürlüğü Gıda ve Çevre Kontrol Şubesi ekipleri, şehir merkezi ve İncirlik'te halkın yoğun bulunduğu yerlerde şehir şebeke sularında haftada bir yapılan rutin kontrolleri arttırarak günlük yapmaya başladı. Öte yandan BM, tüm personelini şarbon ve diğer kimyasal maddeler kullanılarak yapılabilecek terörist saldırılara karşı uyanık olmaları konusunda uyardı.

HİNDİSTAN'DA BİYOLOJİK TERÖR KORKUSU

Hindistan'ın, teröristlerin olası bir biyolojik saldırısı konusunda endişeli olduğu bildirildi. Indian Express gazetesinin haberine göre, hükümet, bir patojen listesini eyaletlere gönderdi ve hastanelerden de yeterli panzehir stoku yapmalarını istedi. Haberde, Florida`da bir kişinin şarbon hastalığından ölmesi üzerine, sağlık yetkililerinin biyolojik saldırı endişesi taşıdıkları belirtildi. Sağlık Bakanlığı yetkilileri, konuyla ilgili yorum yapmazken, İçişleri Bakanı Lal Krişna Advani`nin geçen hafta teröristlerin kimyasal ve biyolojik silahlar dahil çeşitli kitle imha silahlarını kullanabilecekliri yolunda güvenlik yetkililerini uyardığı hatırlatılıyor.

MİKROP SOLUNUM YOLUYLA BULAŞIYOR

Geçen hafta ABD'nin Florida eyaletinde bir kişinin şarbon hastalığı nedeniyle ölümü ve aynı şirkette şoför olarak çalışan bir başka kişinin de şarbon hastalığına yakalanması tüm dünyada biyolojik silah kullanımı endişelerini doruğa çıkardı. Şarbon mikrobu, 1876'da Robert Koch tarafından bulundu. Solunum yolundan alındığında hızla ölüme yol açan ve vücudun savunma sistemini tahrip eden şarbon, biyolojik savaş silahlarının en eskisi olarak biliniyor. Aslında bir hayvan hastalığı olan şarbonun biyolojik silah kapsamında en önemli bulaşma yolu ise solunum yoluyla oluyor. Solunan havada antraks bakterileri varsa, soluyan kişi bir ya da birkaç gün içinde kuluçka dönemi rahatsızlıkları sergiliyor. Etkin bir saldırıda bu dönem en fazla 24 saat sürüyor. Kurban enfeksiyonun başlangıcında, soğuk algınlığı benzeri rahatsızlıklar, solgunluk, öksürük, halsizlik gibi belirtiler gösteriyor. Eğer zamanında tanı konulursa hasta tedavi edilebiliyor. Kısa süren kuluçka evresi geçirildiğinde ise, enfeksiyon akciğerleri tümüyle sarmış oluyor ve tedaviye yanıt vermiyor. Bu aşamada girişilen komanın sonucunda kısa sürede hasta ölüyor. Şarbona karşı Louis Pasteur 1881'de aşı keşfetse de hastalık tehlike saçmaya devam ediyor.

En ölümcül silahlardan biri

Dünya Sağlık Örgütü'nün 1969'da biyolojik silahların potansiyel tehdidine yönelik hazırladığı raporda olası saldırıların sonuçlarına ilişkin rakamlar yer alıyor. Buna göre; 50 kilogramlık şarbon ya da brucellosis maddesinin 500 bin kişinin yaşadığı bir yerleşim bölgesine havadan püskürtülmesi sonucu 125 bin kişinin zarar göreceği ve bunun büyük bir bölümünün öleceği öngörülüyor.



12 Ekim 2001
Cuma
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED