AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

G Ü N D E M
YER-GÖK ŞENLENDİ

Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 80. yıldönümü büyük bir çoşkuyla kutlandı

Cumhuriyet'in kuruluşunun 80. yıldönümü tüm yurtta büyük bir çoşkuyla kutlandı. Ankara'da Atatürk Kültür Merkezi'nde (AKM) düzenlenen resmi törene Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök, Anayasa Mahkemesi Başkanı Mustafa Bumin, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcıları Mehmet Ali Şahin, Abdüllatif Şener, yüksek yargı organlarının başkanları, kuvvet komutanları ve Jandarma Genel Komutanı, bazı bakanlar, Ankara Valisi Yahya Gür, siyasi parti temsilcileri, yabancı misyon şefleri ile subay ve astsubaylar katıldı. Cumhurbaşkanı Sezer'in eşi Semra Sezer ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Özkök'ün eşi Özenç Özkök de törende bulundu.

Türk Yıldızları'nın gösterisiyle başlayan tören, TSK Bandosu'nun geçiş için pistte yerini almasıyla devam etti. 1. Dünya Savaşı, Kurtuluş Savaşı, Kore Savaşı ve Kıbrıs Barış Harekatı gazilerini temsil eden askerlerin yer aldığı "Tarihi Bölük"ün geçişini de seğmenler ile yurtdışında görev yapan askerlerin oluşturduğu "Barış Gücü Bölüğü"nün geçişi izledi. Bordo berelilerin Özel Kuvvetler'e ait helikopterden halatlarla yaptığı gösteri de törende bulunanlar tarafından coşkuyla alkışlandı. Cumhurbaşkanı Sezer, devlet erkanı ve vatandaşlar tarafından büyük beğeni ve alkışlarla izlenen tören, Türk Hava Kuvvetleri Akrobasi Timi "Türk Yıldızları"nın gösterisi ile tamamlandı.

Çoşku heryerde

Cumhuriyet Bayramı, İstanbul'da da büyük bir coşkuyla kutlandı. Vatan Caddesi'ndeki resmi geçit törenine İstanbul Valisi Muammer Güler, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna da katıldı. Törende daha sonra şiirler okundu ve öğrenciler çeşitli yörelere ait halkoyunu gösterileri ile tango yaptılar. Bu arada Zonguldak, Bartın ve Karabük'te havanın yağışlı olması nedeniyle geçit törenleri ertelendi.

Türk yıldızları büyüledi

Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 80. yıldönümü dolayısıyla Atatürk Kültür Merkezi'nde (AKM) düzenlenen resmi geçit törenine, Türk Hava Kuvvetleri Akrobasi Timi "Türk Yıldızları" damgasını vurdu. Türk Yıldızları, gösterilerini yedi süpersonic uçakla gerçekleştirirken, gösteri sırasında bir metre kanat aralığında yapılan hareketler, izleyenlerin beğenisini kazandı. Gösteriler, TSK ve THK Paraşüt Timlerinin atlayışlarıyla başladı. TSK Paraşüt Timi, Atatürk posterini Şeref Tribünü önüne gelerek açtı. THK paraşütçüsü Hakan Zengin de özel bir kumaştan dikilmiş olan 433,5 metrekarelik Türk Bayrağını alana indirdi. Renkli sisler eşliğinde atlayan paraşütçüler, Türk Bayrağı, Atatürk posteri ile Genelkurmay Başkanlığı ve kuvvet komutanlık-larının flamalarını taşıdılar.

PANKART AÇAN GRUBA GÖZALTI

Cumhuriyet Bayramı kutlamaları kapsamında Vatan Caddesi'nde düzenlenen resmi geçit töreninden önce gösteri yapmak isteyen bir grup, gözaltına alındı. Protokol tribününün karşısındaki izleyicilerin bulunduğu bölümde bulunan bir grup, törenin başlamasından önce, "işgal ortaklığına ve tecride son" yazılı pankart açarak, "TAYAD'lı aileler" imzalı bildiri dağıttı. Bunun üzerine güvenlik güçleri, 11 kişiden oluşan grubu gözaltına alarak emniyete götürdü. İzmir'de de kutlamalar sırasında iki kişi, "TAYAD'lı Aileler" imzalı pankart açmak isteyince gözaltına alındı. Batman'da ise törenler e alınmadıkları gerekçesiyle oturma eylemi yapan 5 DEHAP'lı gözaltına alındı.

Rekor büyüklükte Türk Bayrağı

Şişli Belediyesi'nce diktirilen 3 bin 800 metre uzunluğunda ve 4.5 metre enindeki dev Türk Bayrağı, Cumhuriyet'in 80. yıldönümü kutlama etkinlikleri çerçevesinde, binlerce vatandaşın elleri üzerinde Mecidiyeköy ile Taksim arasında dalgalandı. Dev Türk Bayrağı'nın, 'dünyanın en büyük ulusal bayrağı' olarak Dünya Rekorlar Kitabı'na alınması için girişimde bulunulacağı bildirildi.

80 kayıkla fener alayı

Üsküdar Harem'den 80 kayıkla hareket eden 80 lise öğrencisi ve kayıkları dolduran yüzlerce vatandaş, Cumhuriyet'in 80. yılını Boğaz'da fener alayı düzenleyerek kutladılar. 80 kayık, Çengelköy'e ulaştıktan sonra, tekrar Harem'e döndü.

'Kuvayi Milliye' defilesi

Büyükçekmece Belediyesi Cumhuriyet'in 80. yılını, 'Cumhuriyet Balosu' ve 'Kuvayi Milliye' defilesiyle kutladı. Beylikdüzü'ndeki Kaya Ramada Otel'de düzenlenen defilede, Aysun Kayacı, Tuba Altıntop, Eva Maya, Aslı Baş ve Eli Dali'nin de aralarında bulunduğu 15 manken Cumhuriyet dönemi kıyafetlerini tanıttı. Bu arada mankenler defile öncesi prova yaparak asker selamı vermeyi öğrendiler. Ancak defilede bazı mankenler asker selamı vermeyi unuttu. Selam vermeyi unutan mankenler sahne arkasındaki görevliler tarafından sık sık uyarıldı. Manken Aysun Kayacı ise "Unuttuğum için değil, asker selamı vermeyi başaramadığım için davetlileri selamlamadım" dedi.



30 Ekim 2003
Perşembe
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Ramazan | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED