AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

K Ü L T Ü R
Türbeler işgal altında

İstanbul'un tarihî ve turistik mekanlarının yoğunluğu ile ünlü Eminönü'ndeki Hatice Turhan Sultan Türbesi, pazar esnafı ve çevresindeki dükkan sahipleri tarafından işgal edildi

  • ŞAMİL KUCUR
    Beş padişah ile kırkiki Osmanlı haneden mensubunun kabirlerinin bulunduğu, İstanbul'un tarihî türbesi işgal edildi. İstanbul'un tarihî ve turistik mekanlarının yoğunluğu ile ünlü Eminönü'ndeki Hatice Turhan Sultan Türbesi, pazar esnafı ve çevresindeki dükkan sahipleri tarafından işgal edildi. Yeni Cami'nin arkasındaki 340 yıllık tarihi türbe, Türbeler Müdürlüğü tarafından koruma altına alınmıştı. Ancak son birkaç ayda Osmanlı sultanları ile ailelerine ait kabirlerin bulunduğu türbenin başına gelmeyen kalmadı. Pazar esnafı tarafından türbe çevresinde açılan çadırlar ile halatlar ve satılık eşyaların işgaline uğrayan tarihî mekanın derdine çare bulunamıyor. Hatice Turhan Sultan Türbesi'nin bahçe duvarına bitişik olan çay ocakları da tarihî yapının görüntüsünü çirkinleştiriyor.

    Yeni Cami Park Arkası olarak adlandırılan meydandaki türbenin duvarına bitişik olan çay ocakları, 1955 yılında İstanbul İl Özel İdaresi tarafından yaptırılmış. Bugün park alanı olan mekan, çay ocaklarını işletenler tarafından işgal edilmiş durumda. Tarihî türbe geçen aylarda bir tarih katliamına uğratıldı. Çay ocaklarının bulunduğu mekanlardan 11 numaralı dükkan sahibi, tarihî türbenin duvarını yıkmış ve izinsiz olarak restoran yapmak amacıyla inşa çalışmalarına başlamış. Eminönü Belediyesi Zabıta Müdürlüğü tarafından izinsiz olarak yapıldığı gerekçesi ile mühürlenen dükkandaki inşaat çalışmaları göz göre göre devam ediyor.

    HARAB OLAN TÜRBE ONARILMAYI BEKLİYOR

    Klasik Osmanlı mimarisi tarzında inşa edilen türbe, ilgisizliğin de kurbanı. Giriş önündeki revakta bulunan saçak süslemeleri, sedef tekniğinin en güzel örneklerini üzerinde barındıran giriş kapısı, çini ve vitray işçiliğinin en güzel örnekleriyle devrin eşsiz sanat eserleri arasıda bulunan türbede bugün eserlerin birçoğu kaybolmuş ve tahrife uğramış. Duvar çinilerin birçoğunun da kayıp olduğu türbe, yetkililerin ilgisini bekliyor.

    HATİCE TURHAN SULTAN TÜRBESİ

    İçerisinde beş Osmanlı padişahı ile çok sayıda hanedan mensubunun mezarının bulunduğu türbe, Osmanlı hanedanının en büyük kabristanı. Hatice Turhan Sultan tarafından Mimar Mustafa Ağa'ya yaptırılan ve 1663'te tamamlanan türbede, Sultan IV. Mehmed ve annesi Hatice Turhan Sultan'ın yanısıra, Sultan III. Osman, Sultan II. Mustafa, Sultan III. Ahmed ve Sultan I. Mahmud'un kabirleri yer alıyor. Üstü kubbeyle kaplı olan türbe, duvarlarındaki 47 adet pencereyle aydınlanıyor. İçi çini kaplama ve tavan bezemeleriyle süslenmiş olan türbenin girişinin sağında Sultan III. Ahmed tarafından yaptırılan bir kütüphane de mevcut idi.


    TÜYAP GÜNLÜĞÜ

  • 1950 Kuşağı Öykücüleri Buluşması saat:13.30'da Marmara Salonu'nda.

  • Edebiyatımızda Gençlik ve 40. Yılında Gülten Dayıoğlu konulu söyleşi saat:13.30'da, Karadeniz Salonu'nda.

  • Meltem Arıkan'ın "Kentli Kadının Varoluşu" başlıklı söyleşisi saat:16.30'da Heybeliada Salonu'nda.

  • Ünsal Oskay'ın konuşmacı olarak katılacağı Kentleşme, Popüler Kültür ve Türk Dili konulu panel saat:17.30'da Büyükada Salonu'nda.

  •  
    DİYARBAKIR'DA edebî günler başlıyor
    Aleviliğin teolojisi
    var mı?

    Ankara'da yayın hayatını sürdüren üç aylık araştırma dergisi İslâmiyât, yeni sayısında Aleviliğin teolojisini analiz ediyor. Dergi ile birlikte okura ücretsiz olarak ulaşan İslâmiyât Kitâbiyât bülteninde ise Ağustos ayında Devlet Bakanı Mehmet Aydın'ın katılımıyla ikincisi gerçekleştirilen İslamiyât toplantılarından notlar yer almakta.
    Tel: 0312 4332465

    Tekrar savaş daha güzel yenil!
    İki ayda bir yayınlanan Yolcu dergisi, "Hep savaştın ve yenildin; tekrar savaş gene yenil" diyor. Samsun'da yayın hayatını sürdüren derginin yeni sayısı E.İbrahim'in savaşa ironi ile bakan satırları ile başlıyor. Son sayıda Sadık Yalsızuçanlar ve Ayşe Şasa söyleşileri öne çıkıyor. Yalsızuçanlar yazı hayatını, Şasa tasavvufu anlatıyor.
    Tel: 0 362 432 65 18

    Beklenen İrşat çıktı
    Beklenen İrşat dergisi, ilk sayısı ile okurlarına uluştı. Yasin Karayel ve Ahmet Serdar Arslan'ın yönetiminde yayın hayatına merhaba diyen dergi, Ehli Sünnet İnancı üzerine Ebubekir Sifil'in makalesi ile söze başlıyor. Mahmut Ustaosmanoğlu'nun sohbetlerin seri halinde yayınlanacağı dergide, Bahaddin Gürbüzler ile yapılan söyleşi öne çıkıyor.
    Tel: 0216 526 01 37
    30 Ekim 2003
    Perşembe
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Ramazan | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Karikatür | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED