AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

R A M A Z A N
İFTARI GECEYE YAYIN

Ramazan'la birlikte ortaya çakacak sağlık sorunlarına karşı "az ve sık beslenme" ilkesini hatırlatan uzmanlar, iftar yemeğinin gecenin belli saatlerine yayılmasının önemine işaret ediyorlar

Ramazan ayında aşırı ve düzensiz yemek yemekten dolayı bir çok hastalığın ortaya çıktığını bildiren uzmanlar, iftarda yavaş ve az yemek yenilmesini ve bir kaç saat sonra "öğün takviyesi" yapılmasını öneriyorlar. Vehbi Koç Vakfı Amerikan Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü uzmanları Ramazan ayı dolaysıyla beslenme konusunda bir dizi uyarı ve öneri paketi hazırladılar Ramazan ayında yanlış beslenme alışkanlıkları yüzünden bir çok kişinin kilo aldığını, ülser, kabızlık gibi rahatsızlıklarda da artış gözlendiğini belirtilen uzmanlar, "İftariye adı altında yenen şarküteri ağırlıklı ürünler, hamur işi yiyecekler, pide ve tatlılar, yüksek kalorili olmaları nedeniyle oruç tutanlarda kilo artışına ve tansiyon sorunlarına sebep olabiliyor. Oysa, iftarda yavaş ve az miktarda yiyip, bir kaç saat sonra öğün takviyesi yapılmalıdır" diyerek uyarıda bulunuyorlar.

İFTARI KAHVALTI GİBİ DÜŞÜNÜN

Uzmanlar ilk iftarın sabah kahvaltısı gibi düşünülerek çorba, hafif bir kahvaltı ve 1-2 dilim ekmek yenilmesinin yeterli olduğunu belirterek iftardan iki saat sonra normal yemek düzenine geçilmesini tavsiye ediyorlar."Az ve sık beslenme" ilkesine göre örnek iftar menüsü şöyle: l İftardan 2 saat sonra et yemeği veya etli bir sebze yemeği ile az miktarda pilav veya makarna, yanında salata veya zeytinyağlı bir sebze yenilebilir. l Saat 21.00'de 1 kase sütlü bir tatlı veya 2 porsiyon meyve,süt, yoğurt şeklinde bir ara öğün olmalıdır. l Saat 23.00'te 1-2 grisini veya 1 dilim ekmek ile biraz peynir yenilebilir. Gece boyunca bol su içilmelidir. l Sahurda ise çorba, kahvaltılık ürünler , taze meyve veya meyve kompostosu ve 1-2 dilim ekmek yenilebilir. Sahurda sadece karbonhidratlı bir besin alınması gün içinde kan şekerinin daha çok düşmesine neden olabilir. Bu nedenle mutlaka proteinli, süt, yoğurt, peynir, yumurta gibi bir besinlerde yer almalıdır.

RAMAZANDA DİKKAT EDİLECEK BAZI SAĞLIK SORUNLARI

Uzmanlar Ramazan süresince sıklıkla karşılaşılan bazı sağlık sorunları konusunda da şu uyarılarda bulunuyorlar: l Ramazan ayında artan sağlık sorunlarından biri de Reflü adı verilen mide asitinin yemek borusuna geriye kaçmasıdır. Bu tür bir rahatsızlık çekenlerin az yemesi ve yemekten sonra yatmamaları, reflüsü olan hastaların sigara, aşırı çikolata, kahve tüketimi ve aşırı yağlı yiyeceklerden sakınmaları gerekiyor. l Kabızlık sorunu olanların oruç dışı zamanlarda kepekli yiyecekler yemeleri, bol sıvı almaları, sebze meyve ağırlıklı beslenmeleri ve tuvalet zamanlarını değiştirmemeleri, gaz şikayeti olanların da yemeklerini yavaş yemeleri gerekiyor. -Ramazan süresince ortaya çıkacak kilo sorunu için az ve sık beslenilmenin yanısıra, haftada 2 - 3 kez iftardan 2 saat sonra yapılacak hafif yürüyüşler önemlidir. l İftardan sonra fazla ve sık aralıklarla içilen sigara ise, kandaki oksijen oranını düşürdüğü için sindirim problemlerine neden olur.

MUTLAKA SAHUR YEMEĞİ YENMELİ

Oruç süresince yaklaşık 12 saat aç kalındığını hatırlatan uzmanlar bu açlık süresi içinde kan şekerinin düştüğünü, bunun için de "az ve sık beslenme ilkesi"nin iftar sonrasında da uygulanmasını ve kişilerin mutlaka hafif bir sahur yemeği yiyerek oruç tutmasını istiyorlar. Çok dengeli seyreden, insülin kullanmayan şeker hastalarının doktorlarına danışarak oruç tutabileceklerini belirten uzmanlar, bu kişilerin sahura kalkmalarının çok önemli olduğu vurgulanarak günlük beslenmelerini mutlaka 4- 5 öğüne bölerek yemelerinin kan şekerinin dengesi açısından büyük önem taşıdığına dikkat çekiyorlar.

İstanbul'da RAMAZAN GÜNDEMİ

  • Zeytinburnu Belediyesi'nin Ramazan etkinlikleri bu akşam meddah gösterisi ile başlayacak. Yavuz Bahadıroğlu'nun sohbetinin ardından Sanatçı Mustafa Demirci bir musiki ziyafeti sunacak. Konserin ardından Sema gösterisi de yapılacak.

  • Sultanahmet Etkinlikleri'nde bu akşam ilahi faslı var. Yakarış Grubu beğenilen eserlerini seslendirecek.

  • Bağcılar Ramazan Çadırı, bu yıl da gündemdeki siyasi ve kültürel aktivitelere ağırlık veriyor. Ramazan süresince önemli konuların masaya yatırılacağı panellerin ilkinin konusu, "Soğuk Savaştan Soğuk Barışa Irak."
    Panelde Prof. Dr. Niyazi Öktem, Gazeteciler Abdurrahman Dilipak, Ekrem Kızıltaş, Oral Çalışlar ve eski milletvekili Oya Akgönenç konuşma yapacak. Panelin ardından TSM Sanatçısı Ertuğrul Erkişi de bir konser verecek.

  • Pendik, Ramazan etkinliklerinde bu akşam Kars-Ardahan yöresi mahalli sanatçılarının katılımıyla Sıra gecesi gerçekleştirilecek.

  • Üsküdar'da tiyatro akşamı var. Hasan Nail Canat Morartma Geceleri isimli oyunuyla sanatseverlerle buluşacak.

  • Eyüp Sultan'da ise Grup Hasbihal müzikseverlerle buluşacak.

    HANGİ CAMİDE KİM VAAZ VERİYOR

    Fatih Camii: Halim Öztürk (Perşembe), Sünbül Efendi Camii: Hasan Kara (Perşembe), Yavuz Sultan Selim Camii: Ahmet Mehmetalioğlu (Perşembe), İsmailağa Camii: Ercan Çakıroğulları (Perşembe-Teravihten önce). -Molla Zeyrek Camii: Kemal Kızgın (Her akşam teravihte önce). Üsküdar: Valide-i Cedid Camii: Cemal Vanlıoğlu (Perşembe), Atik Vadi Camii: İsmail Özelbaş (Perşembe), Esatpaşa Merkez Camii: Fatih Keskin (Perşembe), Mihrimah Sultan Camii: Dr. Mehmet Efendioğlu (Perşembe).

    BİR AYET BİR HADİS
    Mallarınız ve çocuklarınız ancak birer imtihandır; Allah katında ise büyük bir mükafat vardır. Tegabün,15 Sufyan b. Abdullah es-Sekafi (r.a) den: " Peygamberimize Ya Rasülallah, İslâm hakkında bir söz söyle ki senden başka hiç kimseye bir şey sormayayım" dedim. Peygamberimiz de: "Allah'a inandım de sonrada dosdoğru ol" buyurdu. Müslim, İman, b.13

  •  
    FIKIH KÖŞESİ
    Hamdi Döndüren Oruç tutmaya
    engel haller

    Ramazan Seyahatleri
    Ramazan pidesi

    KISSADAN HİSSE
    ANNE HAKKI ÖDENMEZ
    Devri Nebevi'de bir kişi, Resulü Ekrem Efendimizin huzuruna varıp sordu:
    "Ya Resulallah! Annem ihtiyarladı... Ben onun ekmeğini kendi elimde hazırlayıp yediriyorum. Abdestini kendim aldırıyor, namaz kılması için seccadesinin üzerinde sırtımda götürüyorum.
    Hatta her istediği yere sırtımda götürüyorum, hiçbir yere yürümeye takatı kalmadı. Acaba evlatlık hakkını yerine getirebildim mi?"
    Sevgili Peygamberimiz ona:
    "Sen analık hakkının yüzde birini bile ödemiş değilsin" buyurdu.
    Sahabi hayret etmişti. "Niçin Ey Allah'ın resulü?" diye sormaktan kendini alamadı.
    Serveri Kainat Efendimiz şöyle anlattılar:
    "Annen seni karnında taşıdıktan sonra, bir de sen büyüsün diye elinden geleni hizmeti eksiksiz yapıyordu. Nitekim senin altını temizleyerek sırtını yıkayarak her türlü meşakkate katlanarak seni büyüttü. Yani sen büyüsün diye sana bakıyordu. Sense annenin ölmesini bekleyerek ona hizmet ediyorsun. Böylece hakkını tam tam ödemiş sayılmazsın!
    Lakin bu kadar hizmet etmekle de büyük mükafat kazanırsın" buyurdular.

    Gönüllere nur yağıyor Rahmet ayı gönülleri nurlandırıyor. Dünyanın dört bir yanında Müslümanlar, genciyle yaşlısıyla Allah'ın davetine koşuyorlar. Değişik ırk ve dinlerin bir arada olduğu, zaman zaman dini çatışmaların da yaşandığı Hindistan'da bir grup çocuk Kur'an-ı Kerim okuyarak iftar öncesi gönüllere sesleniyorlar. Ramazan ayının gelmesi ile birlikte uhrevi bir iklime giren Müslümanlar, dünyanın her yanında iftarı, teravihi, sahuru ile bir araya geliyor, kardeşlik duygularını pekiştiriyorlar.
    30 Ekim 2003
    Perşembe
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu

    İMSAKİYE

    Bir Kumanya da sen Bağışla
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Ramazan | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Karikatür | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED