AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

P O L İ T İ K A
Müzakere tarihi için önemli zirve

Başbakan Erdoğan, Türkiye için hazırlanan ilerleme raporunun da değerlendirileceği AB Hazırlık Toplantısı için 12 Kasım'da Brüksel'e gidecek ve AB liderleriyle "müzakere tarihi"ni konuşacak.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 12-13 Kasım tarihlerinde Belçika'nın başkenti Brüksel'de yapılacak olan AB Hazırlık toplantısına katılacak. AB devlet ve hükümet başkanlarının katılacağı zirvede, Türkiye'nin üyeliği konusunda hazırlanacak olan İlerleme Raporu da ele alınacak.

İlerleme raporu öncesinde lobi çalışmalarını da sürdüren Türkiye, Başbakan Erdoğan'ın katılımıyla Brüksel'de çalışmalarını da yoğunlaştıracak. Erdoğan, AB'li muhataplarını Brüksel'de yapacağı toplantıda markaja alacak ve Türkiye'nin bugüne kadar TBMM'den çıkardığı yasaları ve çalışmaları aktaracak. Türkiye, bugüne kadar AB'ye uyum sürecinde çıkartılan yasaların uygulamadaki sıkıntıların aşılması konusunda gösterilen çabalar ve irade de ortaya konacak. Zirveye, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ve bürokratlar da katılacak.

Özbekistan'la yeniden...

Bu arada, Başbakan Erdoğan'a, Özbekistan Devlet Başkanı İslam Kerimov'dan da davet geldi. Önceki gün Özbek Dışişleri Bakanı Safayev'i kabulünde bu daveti alan Erdoğan'ın, Aralık ayında bu ülkeye ziyaret planladığı öğrenildi. Özbekistan ile Türkiye arasındaki ilişkiler, Türkiye'nin önde gelen Özbek aydınlarından, muhalefet lideri Muhammed Salih'e sığınma hakkı verilmesiyle gerilmişti. Özbekistan tarafından "terörist" olarak ilan edilen Salih'in Türkiye'ye sığınma isteğinin kabulünün ardından Özbek hükümeti, Türkiye'de eğitim gören bin öğrencisini geri çekmişti. Kerimov'un Erdoğan'ı davetiyle birlikte iki ülke arasındaki soğukluk da giderilmiş olacak.

Vatikan, Türkiye'nin AB üyeliğine engel değil

Vatikan Cumhuriyeti'nin Ankara Büyükelçisi Edmond Farhat, "Vatikan'ın Türkiye'nin AB üyeliğine karşı olmadığını" açıkladı. İtalyan haber ajansı ANSA'nın haberine göre, Farhat, Avrupa Birliği'ni "Hıristiyan Kulübü" olarak görmediğini, bundan dolayı da Türkiye'nin AB'ye üye olmasına karşı olmadıklarını kaydetti. Edmond Farhat, Vatikan'ın Türkiye'den en büyük şikayetinin ise Hristiyanlığı hala resmi bir din olarak kabul etmemesi olduğunu ifade etti. Vatikan'ın böyle bir açıklamayı yapmasına, bir Avrupa Komisyonu üyesinin, "Türkiye AB'ye girmek için önce Vatikan'ı ikna etmek zorunda" sözlerinin neden olduğu kaydedildi.

AB'nin ekonomi raporu: Türkiye'de gelişmeler olumlu

AB Komisyonu, yıl başından bu yana Türkiye'de ekonomik istikrar oluştuğunu ve ekonomik gelişmelerin olumlu olduğunu bildirdi. AB üyesi ve adayı ülkelerin ekonomik durumlarını değerlendiren yıllık raporunu açıklayan Komisyon, Türkiye'nin yakın gelecekte tek rakamlı enflasyona ulaşacağı tahmininde bulundu. Raporda, 2003'te enflasyon yüzde 26, 2004'te yüzde 16,5, 2005'te ise yüzde 11,5 olarak tahmin edildi. Raporda 2004 ve 2005'te daha dengeli bir büyüme görüleceği, yatırımların ve ihracatın artacağı, faizin düşeceği, işsizlik oranının da yüzde 11,2'den 2004'te 10,9'a, 2005'de de 10,4'e ineceği tahmin edildi.



30 Ekim 2003
Perşembe
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Ramazan | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED