AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

D Ü N Y A
Irak satılık ülke

ABD'nin kurduğu geçici yönetim, özelleştirme adı altında Irak'ın tüm varlığını satılığa çıkardı. Independent gazetesi, "Amerika, Irak'ı satılığa çıkardı" manşetiyle verdiği haberde, "Bu Irak'ın ikinci yağmalanması" diye yazdı.

İngiltere'de yayımlanan the Independent gazetesi, dünkü sayısında "Amerika, Irak'ı satılığa çıkardı" diye başlık attı. Haberin alt başlığında, endüstri, sağlık hizmetleri ve su gibi alanların ABD liderliğindeki Irak yönetimi tarafından yabancı yatırımcılara açılacağı belirtiliyor. Independent başyazısında da aynı konuyu ele aldı ve "Bu, Irak'ın ikinci kez yağmalanması olarak görülebilir" diye yazdı.

Independent özetle şöyle: "Irak'ı satışa çıkaran Amerikan planı, Mayıs ayında savaşın sona ermesinden bu yana yapılan yanlışlar kadar duyarsız. Belki, Konsey'in Maliye Bakanı Kamil el-Keylani'nin ekonomi felsefesi, Şikago Okulu'nunki kadar saf. Ancak ABD ya da İngiltere gibi gelişmiş ülkelerde dahi, yabancıların sahip olabileceği yatırımlarda sınırlamalar var. Örneğin, medya şirketleri. Gıda, çelik ve pamuk ihracatına getirilen sınırlamalardan söz etmeye bile gerek yok."

Tam bir yağma herakatı

ABD'nin Irak'ta göreve getirdiği geçici yönetimin Maliye Bakanı Kamil el-Geylani, hammadde alanı dışındaki Iraklı şirketlerin yüzde 100 oranında yabancı yatırıma açılacağını açıkladı. El Geylani, yatırım, bankacılık sektörü, gümrük ve vergi ile ilgili bir dizi yeni düzenlemeyi, Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu'nun Dubai toplantısında açıkladı. Buna göre yabancı şirketler Iraklı şirketlerde yüzde 100'e varan oranlarda hisse sahibi olabilecek, yani tamamen satın alabilecek.

Bu düzenlemeden başta petrol ve doğalgaz olmak üzere hammadde sektörü hariç tutulacak. Bankacılık sektöründe ise önümüzdeki beş yıl içinde altı yabancı bankaya birer Irak bankasını tamamen satın alma izni verilecek. Beş yıllık geçiş sürecinin dolmasının ardından banka satışlarının önündeki sınırlama tamamen kaldırılacak. Ayrıca mali kuruluşlar Irak'ta şube açma ya da yerel kuruluşlarla birleşme konusunda tamamen serbest olacak.

Dünya Bankası ve IMF ele geçirdi

Reformlar kapsamında öngörülen bir başka yenilik, 1 Ocak 2004'ten itibaren getirilecek vergi reformu. Vergi kişi ve kuruluşlar için gelirin yüzde 15'i tutarında olacak, ithal ürünlerinde ise yüzde 5'lik ek gümrük vergisi uygulanacak.

Bu düzenlemeye gıda, ilaç, giyim ve kitap gibi temel ihtiyaç maddeleri dahil edilmiyor. Geçici hükümetin maliye bakanı, Irak'ta bağımsız bir merkez bankası kurulacağını da ilan etti.

Toplantıda IMF ve Dünya Bankası da Irak'ın yeniden inşası için mali destek sözü verdi. BM Güvenlik Konseyi'nin 1483 sayılı kararıyla mayıs ayında Irak'a yönelik uluslararası ambargo kaldırılmış, bir tür borç moratoryumu ilan edilerek, ülkenin 2007 yılı ekim ayına kadarki petrol gelirlerine el konmuştu.

ABD Irak'a "petrol bakanı" atadı

Amerika, Robert Mckee'yi Irak'ta üst düzey bir petrol danışmanı olarak atadı. Irak'taki geçici hükümet konseyinden yapılan açıklamada Robert Mckee'nin Irak Petrol Bakanlığı'na üst düzey bir danışman olarak atandığı bildirildi. Mckee bu yıl Nisan ayında Conoco Phillips adlı şirketin başkan vekilliğinden emekli olmuştu. Philip Carroll'deki işinden emekli olan Mckee, yeni görevine ekim ayının başında başlayacak.



23 Eylül 2003
Salı
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED