AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

D Ü N Y A
Fransa veto etmeyecek

ABD'nin sunacağı Irak'la ilgili yeni BM karar tasarısını veto etme niyetinde olmadıklarını söyleyen Chirac, Irak'ta yönetimin, Irak halkına 2 aşamada devredilmesi çağrısında bulundu.

Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, Irak'ta uluslararası güç oluşturulması amacıyla ABD tarafından Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'ne sunulan karar tasarısını veto etme niyetinde olmadığını açıkladı.

New York Times gazetesine konuşan Chirac, "Tasarıya karşı çıkmaya niyetim yok; yani 'hayır' demeye, veto etmeye niyetim yok" dedi. Fransa'nın teklif lehinde oy kullanması için Irak'ta yönetimin devriyle ilgili belirli bir tarih ve zamanlamanın tasarıya eklenmesi gerektiğini vurgulayan Chirac, BM'nin Irak'ta merkezi bir rol üstlenmesinde de ısrarlı olduklarını belirtti.

Fransa Cumhurbaşkanı, karar tasarısında söz konusu taleplerin karşılanmaması durumunda çekimser kalacaklarını ifade etti. Chirac, halihazırda Fransa'nın Irak'a asker gönderme niyetinde olmadığını ancak zamanla bu tutumun da değişebileceğini söyledi. Chirac, "Herşey değişebilir. Kristal kürem yok. Fakat şu an için Fransa'nın ve çok sayıda ülkenin tutumu bu" dedi.

2 aşamalı plan önerisi

Chirac, Irak'ta yönetimin, ABD önderliğindeki güçlerden Irak halkına 2 aşamada devredilmesi çağrısında bulundu. Chirac, yönetimin Amerikalılar'dan Irak Geçici Yönetim Konseyi'ne sembolik olarak devredilmesi, ikinci aşamada da gerçek yönetimin 6 ila 9 ayda Iraklılara bırakılması gerektiğini söyledi.

Bush ile yarın biraraya gelecek olan Chirac, egemenlik Iraklılar'a mümkün olan en kısa sürede devredilmedikçe somut çözüm olmayacağını belirtti. ABD'nin BM'ye sunduğu karar tasarısında, yönetimin Iraklılar'a devredilmesine ilişkin kesin bir takvim ve Irak'ta BM'ye önemli bir rol öngörülmesi halinde, Fransa'nın tasarıyı destekleyeceğini söyleyen Chirac, bu koşulların olmaması durumunda çekimser kalacaklarını kaydetti.

Chirac, Putin ve Schröder üçlü Irak zirvesi yapacak

Almanya Başbakanı Gerhard Schröder, 24 Eylül'de ABD Başkanı George Bush ile yapacağı 30 dakikalık görüşmenin ardından Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile üçlü bir değerlendirme toplantısı yapacak. Hükümet çevreleri, Schröder, Chirac ve Putin arasındaki görüşmenin, Amerikan yönetiminin Irak konusundaki BM kararı ile ilgili görüşlerine karşı getirilecek önerilerin belirlenmesi amacıyla yapılacağını belirttiler. Almanya'nın, Ekim sonunda İspanya'nın başkenti Madrid'de yapılması planlanan Irak'a yardım konferansına da katılacağı kaydedildi. Alman hükümeti, sözkonusu konferansa katılıp katılmayacağı konusunda bugüne kadar bir açıklama yapmamıştı.



23 Eylül 2003
Salı
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED