T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

P O L İ T İ K A
ABD salıyı bekliyor

Meclis'in verdiği tarihi karardan sonra bütün planları bozulan Amerika, salı gününe kadar bekleme kararı aldı. Powell, Başbakan Gül'le telefonla görüşerek bilgi alırken , Pearson, 'karara saygılıyız' dedi.

ABD'nin Ankara Büyükelçiliği, Türkiye'de yabancı asker konuşlandırılması ve Türk askerinin Kuzey Irak'a gitmesine ilişkin TBMM'deki oylamanın sonucunu değerlendirirken, Türkiye'deki demokratik sürece saygılı olduklarını belirtti. ABD'nin Ankara Büyükelçiliği'nden bir yetkili, tezkerenin reddedilmesinin Türkiye'deki demokratik işleyişin bir sonucu olduğunu belirterek "Türkiye'deki demokratik sürece saygı gösteriyoruz, ilişkilerimiz devam edecek'' diye konuştu.

CNN televizyonu ise, ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell'ın, Başbakan Abdullah Gül'ü arayarak, TBMM'deki oylamanın ne anlama geldiği konusunda bilgi aldığını öne sürdü. ABD Dışişleri Bakanlığı sözcülerinden Tara Riegler ise, bu temas konusunda bilgisi olmadığını söyledi.

Riegler, açıklamasında, "TBMM'deki oylamanın tam olarak ne anlama geldiğini açıklığa kavuşturmaya çalışıyoruz'' dedi.

Amerika B planını tartışıyor

CNN televizyonu, Beyaz Saray kaynaklarına dayanarak, ABD'nin, TBMM'nin toplanacağı salı gününe kadar "bekle-gör'' politikası izleyeceğini kaydetti.

Amerikan askerlerinin Türkiye'de konuşlandırılmasına ilişkin tezkerenin TBMM'de kabul edilmemesinden sonra ABD, salı günü tekrar bir oylama olup olmayacağını açıklığa kavuşturmaya çalışırken, Amerikan televizyonlarında, Türkiye hayır derse, Irak'a olası savaş durumunda devreye konulacak ''B planı'' konuşulmaya başlandı.

ABD ordusundan emekli Tümgeneral Dan Shepard, CNN televizyonunda, B planı seçeneğini değerlendirdi. Shepard, "şu anda çok belirsiz bir tablo var. Türkiye, Ürdün ve Suudi Arabistan, sarı ışıkta duruyor. Umuyoruz, bu mesele salı günü açıklığa kavuşacak ve Türkiye yeşil ışık yakacak'' dedi.

Shepard, 6 Amerikan uçak gemisinin zaten bölgede olduğuna dikkat çekerek, ABD Deniz Kuvvetleri'nin önem kazanacağını söyledi. Shepard, Körfez Savaşı'nda ABD'nin Kızıl Deniz ve Basra Körfezi'ndeki gemilerden saldırdığını belirterek, bu kez Akdeniz'in de devreye girebileceğini söyledi.

İkinci cephede diretiliyor

Amerikan FOX News televizyonu, "parlamentodan çıkan ret kararına rağmen Türkiye üzerinden ikinci cephe açılması olasılığının ölmediğini'' ileri sürdü. FOX News'un sunucusu Geraldo Rivera, "Multi-milyar dolarlık anlaşma paketinin henüz ölmediğini ve TBMM'nin salı günü bir oylama daha yapması olasılığının bulunduğunu'' savundu.

Powell Başbakan Gül'ü aradı

CNN televizyonu Amerika Dışişleri Bakanı Colin Powell'ın Meclis'teki tarihi oylamanın sonrasında Başbakan Abdullah Gül'ü arayarak konuyla ilgili bilgi aldığını ve "Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin kararının ne anlama geldiğini" öğrenmeye çalıştığını öne sürdü. Beyaz Saray sözcülerinden Riegler ise görüşmeyle ilgili bilgisinin olmadığını söyledi.

Pearson: Karara saygılıyız

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Robert Pearson, ABD'nin Türkiye'deki demokratik sürece ve karar alma mekanizmalarına saygılı olduğunu belirterek, Türkiye ile ABD arasındaki geçmişe dayanan dostluğun devam edeceğini söyledi. Pearson Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Büyükelçi Uğur Ziyal ile 20 dakika süren görüşmesinden sonra yaptığı açıklamada, ABD'nin, Türk hükümetinin tezkereleri meclise göndermekte gösterdiği cesaretini ve ABD ile süren görüşmelerdeki açık ve dürüst tutumunu takdir ettiğini belirtti.

Dostluk devam edecek

Robert Pearson, Türkiye ile ABD arasında yürütülen görüşmeler sonucunda oluşturulan belgelerin yoğun ve değerli çabaların ürünü olduğunu kaydetti. "Meclisteki oylamanın sonucu sizi hayal kırıklığına uğrattı mı?''sorusu üzerine Amerikan Büyükelçisi Pearson ''Net bir şekilde ifade etmem gerekirse, biz lehte bir karar umuyorduk, ancak daha önce de belirttiğim gibi ABD hala Türkiye'nin dostudur'' cevabını verdi.




2 Mart 2003
Pazar
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED