T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

P O L İ T İ K A
Vali egemenliğine son

İçişleri Bakanı ve valilerin belediye başkanlarını görevden almasına son veriliyor. Belediye başkanları sadece yargı kararı ile görevden alınabilecek.

Mahalli İdareler Reformu ile adalet, savunma ve güvenlik dışındaki eğitim, sağlık ve trafik hizmetleri başta olmak üzere bütün hizmetlerin yerel yönetimlere devri öngörülüyor. Valilerin belediye başkanları üzerindeki yetkileri ortadan kaldırılırken, mahalli idarelerin sadece Sayıştay tarafından denetlenmesi öngörülüyor. İçişleri Bakanı ve valilerin belediye başkanlarını görevden alma yetkilerine son verilerek, belediye başkanlarının sadece yargı kararı ile görevden alınması öngörülüyor. Yerel yönetimlerin gelirlerini arttırmak için birçok ek gelir sağlanması düzenleniyor.

Bakan ve vali baskısı bitecek

AK Parti Mahalli İdareler Başkanı Halil Ürün'ün koordinasyonunda hazırlanan "Mahalli İdareler Reformu"na son şekli verildi. Mahalli İdareler Reformu ile Belediye Kanunu, Büyükşehir Belediyesi Kanunu, İl Özel İdareleri Kanunu ile Belediye ve İl Özel İdare Gelirleri Kanunu'nda değişiklik yapılması öngörülüyor.

Belediye Başkanları ve Belediye Meclisleri kararlarının bazılarının valinin onayına tabi tutulması uygulamasına son veriliyor. Belediye başkanları üzerindeki idari vesayet kadırılırken, belediyelerin Sayıştay tarafından denetlenmesi uygulamasına geçilecek. İçişleri Bakanı ile valilerin, belediye başkanlarını görevden almasına son verilirken, belediye başkanları sadece yargı kararı ile görevden alınabilecek. İl Özel İdaresi Kanunu'nda yapılacak düzenleme ile İl Encümeni'nin başına vali yerine seçilmiş il meclis üyelerinden birisinin getirilmesi düzenleniyor.

Başkanların yetkileri artıyor

Mahalli İdareler Reformu ile seçilmiş kişiler olan belediye başkanlarının yetkileri arttırılıyor. Belediye encümenine katılan daire amirlerini belirleme yetkisi başkana veriliyor. Başkan yardımcıları ve daire amirleri de dahil olmak üzere, sözleşmeli personel çalıştırma; belediye personelinin atanması, personele başarısına göre zam verilmesi yetkisi de başkanlara veriliyor. Belediye başkanı, başkan yardımcıları ve meclis üyelerinin özlük hakları genişletiliyor. Üst düzey yöneticilerin atanması konusunda büyükşehir belediye başkanları tek yetkili olacak.

Merkezi idare çekiliyor

En küçük kamu hizmeti için bile Ankara'nın kapısının çalınması uygulamasına son verilerek bürokrasinin azaltılması hedefleniyor. Merkezi idarenin görev alanı güvenlik, adalet, savunma ile sınırlandırılırken, eğitimden sağlığa, trafikten bayındırlık işlerine kadar birçok hizmetin yerel yönetimler tarafından yerine getirilmesi amaçlanıyor. Büyükşehir belediyelerine, "metropoliten planı" ve "ulaşım master planı" yapma görevi ile su havzalarının korunması konusunda yeni yetkiler veriliyor.

Belediyelerin geliri artacak

Merkezi idarenin yetkileri yerel yönetimlere devredileceği için, İller Bankası'ndan yerel yönetimlere aktarılan kaynaklar 5 katına kadar yükseltilecek. Merkezi idare tarafından tahsil edilen birçok verginin yerel yönetimler tarafından tahsil edilmesi uygulamasına geçilecek. Yerel yönetimlere kaynak sağlamak amacıyla yeni vergiler ihdas edilirken konaklama, seyahat, köprü ve paralı geçiş, radyo ve tv reklam gelirlerinden, araç muayene ücretlerinden, yangın sigortalarından, LPG'den, cep telefonlarından ve ATM'lerden yerel yönetimler için vergi alınacak. Ölçü ve tartı aletleri muayene harcı, tatil günlerinde çalışma ruhsat harcı gibi vergiler kaldırılırken, eğlence vergisi yeniden düzenleniyor. Çevre Temizlik Vergisi de, su faturaları ile birlikte tahsil edilecek.

  • BİLAL ÇETİN ANKARA



  • 26 Ocak 2003
    Pazar
     
    Künye
    Temsilcilikler
    ReklamTarifesi
    AboneFormu
    MesajFormu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Röportaj | Karikatür

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED