AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

T E K N O L O J İ K
ADSL, meşgul çalıyor

Türkiye, 56 K'lik standart internet bağlantı hızından ADSL adlı yüksek hızlı geniş bant internet erişimine geçiş yaptı. Zaman zaman kesintiler ve sorunlar yaşansa da ADSL'nin yayılması iyiye gidişi simgeliyor. Bir de aboneler, 'ADSL Destek Hattı'na ulaşabilse!

Türk Telekom'un ADSL (Asimetrik Sayısal Abone Hattı) hizmetinden yararlananlara teknik destek vermek amacıyla kurduğu ve Türkiye'nin her yerinden 444 0 375 no'lu telefondan ulaşılan "ADSL Destek Hattı" gelen çağrıların yoğunluğu nedeniyle tıkanma noktasında. ADSL aboneliği alıp da destek amaçlı bu servise ulaşmaya çalışan bir çok abone hatta dakikalarca bekletiliyor. Bekleme süresi 10-15 dakika gibi bir süreyi aştığında ise kullanıcılar ilgililere ulaşamadan ve sorularına cevap alamadan telefonu kapatmak zorunda kalıyor.

'Beklediğiniz için teşekkür...'

Durumu tespit için biz de İstanbul'daki gazete merkezimizden 444 0 375'i aradık. Karşımıza bir telesekreter çıktı. Kısa bir hoşgeldin faslından sonra "Sistemle ilgili tüm sorunlarınızı 7 gün 24 saat bizimle paylaşabilirsiniz" anonsu duyduk. Daha sonra da iki defa "Şu anda tüm müşteri temsilcilerimiz diğer müşterilerimize hizmet vermektedir. Beklediğiniz için teşekkür ederiz" anonsunu dinledikten sonra hat kendiliğinden meşgule düştü ve kapatmak zorunda kaldık. Tekrar aradığımızda da aynı şey oldu, iki kez anons dinledikten sonra meşgule düştük.

Abone arttı, görevli sayısı artmadı

ADSL Destek Hattı ile ilgili şikayetler Türk Telekom'un fiyat düşürme ve promosyon kampanyaları sonucu abone sayısının hızla artması sonucu yoğunlaştı. Bir çok kişi, düşük ücretlerle (arada bazı kesintiler olsa da) geniş bant internet erişimine sahip oldu. Ancak ADSL Destek Hattı'ndaki görevli personel sayısının abone sayısına paralel artırılmaması sorunları da beraberinde getirdi. Bu arada, destek hattında görevlendirilen kişilerin yeterli teknik bilgiye sahip olmaması da bazan sorunların çözümünü zorlaştırabiliyor.

Türk Telekom'un, hantal yapıdan hizmete dayalı özel sektör mantığına geçişte yaşadığı bu sorunları en kısa zamanda çözmesi gerekiyor. Şirketin kendine göre tek şansı karşısında bir rakibi olmayışı. Rekabet kaliteyi artırır. Rakibin olmadığı yerde ise kalite yerinde saymaya mahkûmdur.


ADSL bağlantı hızınızı test edin

Klasik "Dial-Up" denilen internet bağlantı yönteminde, internete hangi hızla bağlandığımızı sürekli görebiliyorduk. ADSL'de ise, aldığımız servis 256 K ise, bağlantı hızı zaman zaman düşse de, sürekli bu rakam sabit gözüküyor. Gerçek bağlantı hızımızı ise "Speed Test" yöntemleriyle test etmek mümkün.

Bunun için Türk Telekom'un http://speedtest.ttnet.net.tr adresine girerek merakınızı gidermeniz mümkün. Yalnız doğru sonuçlar alabilmek için test sırasında bilgisayarda internet bağlantısı kullanan yazılımları kapatmak gerekiyor. Yaptığımız test sonucunda 256 K'lık bağlantıda 218.4 kbps sonucu aldık.

Türk Telekom'un verdiği sonuca güvenmezseniz şu adreslerden de hızınızı test edebilirsiniz:

  • http://speedtest.ttnet.net.tr

  • http://www.bandwidthplace.com/speedtest/

  • http://us.mcafee.com/root/speedometer/testing.asp


    Eğitim camiasına özel ADSL kampanyası

    Türk Telekom, internet kullanımını yaygınlaştırmak için okullar, öğrenciler ve velilerinin yararlanabileceği bir kampanya başlattı. Yılbaşına kadar ADSL abonesi olanlardan bir aylık bağlantı ücreti alınmayacak. Öğrenciler ve velileri, Türk Telekom'a öğrenci belgesi ile başvurarak kampanyadan yararlanabilecek. Kampanyadan Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı tüm okullarda okuyan öğrenciler, öğrenci velileri, öğretmenler ve okul çalışanları da yararlanabilecek. ADSL kampanyasında geniş kapsamlı bir dağılım sağlanması için üniversitelerde 1000, diğer okullard ise en çok 200 kişinin yararlanması kararlaştırıldı.


    Evler ve KOBİ'lere kullanıma bağlı ADSL

    Türk Telekom'dan internet bağlantısı almak isteyenlere limitli ve ekonomik bir alternatif sunuluyor. 256 K hızında ve aylık 3 GB veri limiti bulunan hizmet aylık 29 milyona alınabiliyor. İlk kayıtta Türk Telekom'a 59 milyon ödeniyor. Bu ücreti aboneler dilerde 12 taksitte faturaya ekleterek de ödeyebiliyor. 3 GB'lık limit ev ve küçük işletmeler için yeterli. Limit aşıldığında her bir MB için 10 bin TL. faturaya ekleniyor. Bu rakam da gayet makul. Bir diğer alternatif de, 512 K hızında 5 GB limitli ADSL. Bu hizmetin aylık bedeli ise 49 milyon. Ancak 256 K'lık 3 GB'nin sürekli film ve müzik indirmeyecekler için yeterli olacağını hatırlatmalıyız. Kullanıcılar limitlerinin ne kadarını kullandıklarını ise http://adslkota.ttnet.net.tr adresinden görebiliyorlar.


    www.melihbayramdede.com

  •  
    İşte dünyanın en büyük televizyonu
    Güney Koreli Samsung şirketi, dünyanın en büyük plazma ekranlı (PDP) televizyonunu üretti. 102 inç (yaklaşık 2.6 metre) ekranlı bu dev televizyonun seri üretimine önümüzdeki yıl Ocak ayında geçilecek. Şirket, 1,920 x 1,080 piksel çözünürlüğe sahip olan televizyonun daha çok kamu alanları, mağazalar, havaalanları gibi yerlerde kullanılacağını tahmin ediyor. (REUTERS)
    Öğretmenlere dizüstü bilgisayar yakında
    Milli Eğitim Bakanlığı'nın öğretmenlere uygun koşullarda 100 bin dizüstü bilgisayar sağlanması için özel sektör ve bankalarla işbirliği programı başlatacağı bildirildi. Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, başkanlığında toplanan E-Dönüşüm Türkiye İcra Kurulu'nun toplantısıyla ilgili yayımlanan bildiride, 20 bin öğretmene yüz yüze bilgisayar eğitimi verildiği ve 2 yıl içinde bu rakamın 50 bine ulaşmasının hedeflendiği de kaydedildi. Bildiride bugüne kadar 11 bin okul geniş bant internet imkanına kavuşturulduğu, bu yıl 18 bin okulun da bu imkandan yararlanacağı ve bu rakamın 2005 yılı 42 bin 500'e ulaşacağı açıklandı.
    Microsoft da bilgisayarda arayacak
    Dünyaca ünlü yazılım şirketi Microsoft, kullanıcıların bilgisayarları içindeki dökümanlar arasında hızlı arama yapabileceği MSN Toolbar Suite adlı yazılımın deneme sürümünü kullanıma sundu. Windows XP ve Windows 2000 işletim sistemlerinde kullanılabilen yazılım, bilgisayardaki ofis yazılımlarıyla hazırlanan dosyaların yanısıra Outlook programına bağlı olarak e-postalar, MSN Messenger'e bağlı olarak da anında mesajlar arasında arama yapıyor. Daha önce Google, masaüstü arama hizmetini başlatmış ve Yahoo da benzer bir hazırlık içinde olduğunu açıklamıştı.
    'Spam'cılara ABD'de rekor ceza
    ABD'de görülen bir davada, internette "çöp posta" (spam) gönderen 3 şirket, şimdiye dek spam'cilere verilen en yüksek cezaya çarptırıldı. Iowa eyaletinde görülen davada federal yargıç, merkezi Arizona'da bulunan AMP Dollar Savings şirketini 720 milyon dolar, Florida'daki Cash Link Systems şirketini 360 milyon dolar ve yine Florida'da kurulu bir şirket olan TEI Marketing Group'u 140 bin dolar tazminat ödemeye mahkum etti. Davayı açan elektronik posta servis sağlayıcısı şirketin sahibi Robert Kramer, spam başına 10 dolar tazminat isterken, yargıç federal kararnameler uyarınca bunun üç katı ceza verdi.
    21 Aralık 2004
    Salı
     

    Melih Bayram Dede


    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED