AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
D Ü N Y A
Irak'a misyoner ordusu

Asker bulmakta sıkıntı çeken ABD, kiliselere yöneldi. Özellikle dil bilen uzmanlar konusunda sıkıntısı olan ABD ordusu, Mormon kilisesi üyelerini istihdam etmeye başladı. Sıkı din ve dil eğitimi alan Mormonlar, ABD ordusu adına çalışacak.

Dil bilen uzman sıkıntısı çeken Amerikan ordusu Mormon Kilisesi mensuplarını istihdam etmeye başladı. Dünyanın her tarafında devam eden terörle mücadele kapsamında dil bilen eleman ihtiyacı duyan Amerikan ordu ve güvenlik kurumu yetkilileri, Mormon Kilisesi'nin yetişmiş eleman gücünden faydalanıyor. Mormon misyonerler, aldıkları yoğun din ve dil eğitiminden sonra misyonerlik için hemen hemen dünyanın her ülkesine gidiyorlar. Halen dünyanın dört bir yanında 55 bin misyoneri bulunan Mormonlar, Utah'daki merkezlerinde her hafta 300 ila 500 kişiyi mezun ederek, misyon için gönderiyorlar.

Önce yoğun bir dini eğitim ve misyonerlik çalışması alan misyonerler ardından gidecekleri ülkenin dilini öğreniyorlar. 18 ila 20 yaşında başladıkları misyonerlik çalışmaları çerçevesinde, belirli sürelerle yurtdışında kalıyorlar. Görev sürelerini tamamlayan misyonerler ABD'ye döndükleri zaman dil bilmeleri nedeni ile uluslararası firmalarda kolayca iş bulabiliyorlar. Bazıları da gittikleri ülkelerden dönmeyerek orada, ABD ile iş yapan firmalarda göreve başlıyor.

İstihbarat birimleri de Mormonları kullanıyor

Dil bilmenin yanında ülkelerin kültürlerini de tanımaları nedeni ile Mormonları Amerikan ordusu ve istihbarat birimleri de kullanmaya başladı. Ordu yetkilileri, "zor şartlarda çalışmaya alışkın, geçmişi temiz ve iş ahlakına sahip olmaları" nedeni ile Mormonların tercih edilen bir grup olduğunu belirtiyor. Terörle mücadele kapsamında Endonezya ve Filipinler'de yoğun istihbarat çalışmasına giren CIA'nın bu ülkede görev yapmış önemli sayıda Mormon misyoneri istihdam ettiği bildirildi. Bu ülkelerdeki yerel dilleri konuşup yazabilen Mormonlar, tercümanlık hizmetlerinin yanısıra, diğer ajanlardan farklı olarak sorgulamalara da katılıyorlar.

Mormon misyonerler birçok dile vakıflar

Mormon Kilisesi yetkilileri, ordunun mensuplarını çalıştırdığını belirterek, Utah'dan 800 kadar elemanlarının dil bilmesi nedeni orduda görev yaptığını kaydettiler.

Kilise yetkilileri, Ermenice, Bulgarca, Çekçe gibi nadir bilinen dillerin yanısıra, Endonezya ve Filipinler'de konuşulan yerel dillerin birçoğuna hakim elemanları olduğunu belirterek, "Ordunun bu ülkelerin lisanlarına hakim eleman yetiştirmesi hem zaman alacak, hem de masraflı bir iş. Bu nedenle yetişmiş Mormon misyonerler, hem dil hem de kültür olarak hemen birçok ülkede kullanılabilecek durumdalar" değerlendirmesinde bulunuyor. Salt Lake City'deki "Jesus Christ of Latter-Day Saints Kilisesi"nin (Ahir Zaman Azizleri Kilisesi) merkezinde 80 dil öğretiliyor.

Her hafta 300 ila 500 arasında mezun veren kilise, bunları dünyanın değişik yerlerindeki misyonlarında istihdam ediyor. Mormon Kilisesi'nin halen dünyanın dört bir yanında 55 bin misyoneri bulunuyor.

Mormon Kilisesi nedir?

Utah başta olmak üzere Arizona, Nebraska ve Idaho eyaletlerinde yoğunlaşan Mormonlar kutsal kitap olarak Mormon Kitabı'nı okuyorlar. İlk azizlerin vefatından sonra Hristiyanlığın yanlış yorumlandığını savunan Mormonlar, 1820'de Mormonluğun kurucusu Joseph Smith ile bu devrin kapandığını savunuyor. İnançlarına göre Joseph Smith'i ziyaret eden Tanrı ve İsa, kilisenin yeniden kurulmasını istediler. 14 yaşında mesajlar almaya başlayan Smith bu doğrultuda çalışmaya başladı ve kilisesini kurdu.

Birçok Hristiyan inancında bulunan baba, oğul ve kutsal ruh üçlemesi mormonlukta da bulunuyor. Ancak Mormonlar, diğer Hristiyan grupların aksine, 'baba ve oğul'un et ve kemikten oluşan varlıklar olduğuna inanıyor. Tütün mamülleri, alkol ve uyuşturucu kullanmıyorlar. Erkekleri birden fazla hanım ile evlenebiliyor. Her ne kadar kilise 1890 yılında çokeşliliği yasaklasa da halen Mormonlar'ın yüzde 20-25'inin çok eşli olduğunu belirtiliyor. Mormonların ABD'de 5 milyon, dünya genelinde 11 milyon takipçisi olduğu ifade ediliyor.

  • NEW YORK



  • 21 Aralık 2004
    Salı
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED