AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
E K O N O M İ
Türkiye'nin 'istikrar reytingi'
2 puan arttı

17 Aralık AB Zirvesi öncesinde hazırlanan Deutsche Bank Eurasia Group Stabilty Index'ine göre, Türkiye'nin 'istikrar reytingi' 2 puan artarak 62 puana yükseldi.

Yayınlanan son Deutsche Bank Eurasia Group İstikrar Endeksi'ne göre Türkiye'nin ''istikrar reytingi'' 2 puanlık bir artış göstererek 62 puana yükseldi. 21 Kasım'da yapılan seçimler sonrasında Ukrayna'nın reytinginin 3 puan gerilediği endekste, Avrupa Birliği (AB) üyelik müzakereleri için tarih alacağı öngörüsüne binaen Türkiye'nin reytinginin ise yükseldiği kaydedildi.

17 Aralık AB Zirvesi öncesinde hazırlanan ancak bu tarihten sonra yayınlanan Deutsche Bank Eurasia Group Stabilty Index'ine (DESIX) göre, Türkiye'nin AB sürecinde kalması Türk siyasetinde istikrarı temin ederken, hükümetin ekonomik ve siyasi reformları devam ettirmesine de olanak sağlayacak. AB üyelik müzakereleri tarihinin yanı sıra 14 Aralık'ta Uluslararası Para Fonu (IMF) ile imzalanan 10 milyar dolarlık stand-by anlaşmasının da Türkiye'nin istikrar reytingine olumlu katkıda bulunduğu kaydedilirken, bu anlaşmanın IMF tarafından Şubat ayı başlarında onaylanacağına dikkat çekildi.

Endeksle birlikte yayınlanan bir analizde IMF ile görüşmelerde daha çok mali konsolidasyon ile ekonomiye yönelik sistemik riskleri azaltmak üzere yapısal reformlar üzerinde durulduğu belirtildi. Meclis'in görüşmeye devam ettiği 2005 bütçesinin ekonomik hedeflerinin ise IMF tarafından uygun bulunduğunun altı çizildi. Analizde, Meclis'in ceza hukukunu geliştirmek üzere bir seri hukuki reform gerçekleştirdiğine de dikkat çekildi.

S&P kredi notunu teyit etti

Kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poors, Türkiye'nin AB'den müzakere tarihi almasının ardından Türkiye'nin BB eksi olan uzun vadeli döviz cinsi ve BB olan uzun vadeli yerel para birimi cinsi kredi notlarını teyit etti. Kuruluştan yapılan açıklamada, B olan kısa vadeli döviz ve yerel para birimi cinsi kredi notları ile durağan olan görünümün de korunduğu kaydedildi.

Standard and Poors'un açıklamasında "Türkiye'nin önündeki siyasi ve ekonomik riskleri, mevcut kredi notunu yansıtacak şekilde dengeli buluyoruz" denildi. Kuruluş ayrıca kredi notu değişikliğinde mali disiplinin devamı ile borç yükündeki düşüş trendinin dikkate alınacağını kaydetti.

Müzakere süreci Türkiye'nin kazancını arttıracak

Yatırım Bankası Morgan Stanley, AB'nin müzakere tarihi vermesinin, Türkiye'nin makro ekonomik kazançlarını arttıracağını bildirdi. Morgah Stanley tarafından yapılan analizde, müzakere sürecinin, ''Türkiye'nin makro ekonomik kazançlarını arttıracağı, siyasi öngörülebilirliği güçlendireceği, ekonomik ve mali çalkantıyı önemli ölçüde azaltacağı'' vurgulandı.

Analizde, müzakere sürecinde, Türkiye'nin ekonomik ve mali piyasalar açısından önemli bir 'cazibe merkezi' haline geleceği de ifade edildi. Yapısal reformların gerçekleştirilmesinin, Türkiye'nin elde edebileceği en önemli kazanç olduğunun vurgulandığı analizde, müzakere sürecinde Türkiye'de AB sadece ekonomik değil, siyasi öngörülebilirliğin de güçleneceği kaydedildi.

  • NEW YORK



  • 21 Aralık 2004
    Salı
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED