AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

E K O N O M İ
Bir yılda 2 bin 300 yabancı firma geldi

Yatırım ortamını iyileştiren "Doğrudan Yabancı Yatırımlar Kanunu'nun" yürürlüğe girmesiyle birlikte, yabancıların Türkiye'ye yönelik yatırımlarında rekor artış oldu. Son 15 ayda, 2 bin 300 yabancı şirket yatırım yapmak için geldi.

  • HÜSEYİN ÖZAY / ANKARA
    Hükümetin, yatırım ortamının iyileştirilmesine yönelik çalışmaları olumlu sonuç verdi. Doğrudan Yabancı Yatırımlar Kanunu'nun yürürlüğe girmesinin ardından yaklaşık 15 aylık dönemde, Türkiye'ye yatırım yapmak için 2 bin 300 firma geldi.

    Türkiye'nin gündeminden yıllardır düşmeyen yabancı sermaye yatırımlarında canlanma başladı. Hazine Müsteşarlığı'nın verilerine göre, 1954 yılından Haziran 2003 tarihine kadar, Türkiye'de yatırım yapan firma sayısı toplam 6 bin 627 oldu. Hükümet, yabancı yatırımları arttırmak için geçen yılın Haziran ayında Doğrudan Yabancı Yatırımlar Kanunu'nu çıkardı. Sözkonusu kanunla birlikte, yabancı yatırımların önündeki bir çok bürokratik engel kaldırıldı.

    Kanunun yürürlüğe girmesinin ardından geçen yaklaşık 15 aylık dönemde, 2 bin 300 yabancı firma Türkiye'ye yatırım yapmak için geldi. Eylül 2004 tarihi itibariyle, Türkiye'de faaliyette bulunan yabancı firma sayısı ise 8 bin 927 firmaya ulaştı. Türkiye'de faaliyette bulunan yabancı yatırımcılar ağırlıklı olarak, AB ülkelerine ait firmalardan oluşuyor. Haziran 2003 tarihi itibariyle Türkiye'de yatırım yapan toplam 6 bin 627 yabancı firmanın, 3 bin 51'i AB ülkelerinden, bin 91'i Ortadoğu ülkelerinden, 839'u AB dışındaki diğer OECD ülkelerinden, 81'i Kuzey Afrika ülkelerinden geldi.

    Hazine'den yabancı sermaye araştırması

    Öte yandan Hazine Müsteşarlığı, Türkiye'de faaliyette bulunan yabancı şirketleri ve bu şirketlerin Türkiye'de yaptığı yatırımları tam olarak tespit etmek için bir çalışma başlattı. Müsteşarlık, yabancı şirketlere 11 sayfalık anket formu gönderdi. Hazine, şirketlerden gelen formlardaki bilgiler çerçevesinde, yabancı yatırımcılarla ilgili bilgilere yenileyecek. Ve sağlıklı bir envanter çıkaracak.

    Yabancıların yatırım üssü olacağız

    Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF), ekonomik veriler ile performanstaki iyileşmenin yatırımcı güvenini güçlendirmesi nedeniyle, gelişmekte olan Avrupa bölgesine akacak portföy yatırımlarının yüzde 60'ının Türkiye'ye geleceğini bildirdi. IIF, gelecek yıl Türkiye'ye en az 2.8 milyar dolarlık 'doğrudan yabanca sermaye girişi' olabileceği tahmininde de bulundu. Dünyada birçok banka, finans kurumunun üye olduğu, bağımsız statüdeki IIF, 'Gelişmekte Olan Piyasalara Sermaye Akışı' konusunda rapor hazırladı. IIF'nin raporunda, Türkiye'de gelecek yıl özelleştirmenin hızlanacağı, özellikle Türk Telekom ve Tekel gibi kuruluşların, özelleştirmeye ivme kazandıracağı belirtiliyor. Rapora göre, sadece AB'den alınacak müzakere tarihi ile IMF ile yapılacak üç yıllık anlaşma da, Türkiye'ye yabancı sermaye akışını arttıracak. Gelişmekte olan piyasaların, bu yıl yüzde 6.2 oranında büyüme göstererek, 20 yılın en yüksek düzeyine ulaşacağının vurgulandığı raporda, gelişmekte olan AB bölgesindeki büyümede Türkiye'nin sürükleyici faktör olduğu kaydediliyor. Raporda, ekonomik kredibilitedeki artış çerçevesinde, Türkiye'nin tahvillerinin iyi talep aldığı kaydediliyor. IIF'ye göre, Türkiye yıl sonuna kadar, 1.5 milyar dolarlık daha tahvil ihracında bulunacak. Öte yandan raporda, gelişmekte olan ülkelere, bu yıl 226 milyar dolar dolarlık sermaye akışının gerçekleşeceği belirtiliyor. Ayrıca gelecek yıl petrolün varil fiyatının ortalama 35 dolar olacağı kaydediliyor.



  • 5 Ekim 2004
    Salı
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED