AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

E K O N O M İ
Piyasa 6 Ekim'i bekliyor

AB'nin 6 Ekim'de açıklayacağı İlerleme Raporu öncesinde piyasalara bekleme havası hakim. Borsa endeksi günün tamamında 265.24 puan yükselerek, 21.988 puana yükseldi. Hisse senetlerinin günlük ortalama değer kazancı yüzde 1.22 oldu. Serbest piyasada dolar 1 milyon 510 bin lira, euro 1 mil-yon 860 bin liradan haftaya başladı. Piyasa uzmanları, dövizde ciddi bir yükseliş beklemiyorlar.

Nijerya'da uzlaşma petrolü geriletti

Nijerya'da isyancılarla hükümetin barış anlaşması imzalaması, ham petrol fiyatlarının gevşemesine neden oluyor. New York'ta Cuma 50.12 dolardan kapanan ABD hafif petrolünün varili, 49.65 dolara kadar geriledi. Öte yandan Rusya'nın ortalama günlük ham petrol üretimi geçen Eylül'de 9.42 milyon varile ulaşarak yeni rekorunu oluşturdu.

Zeytinyağında bu yıl 'var yılı'

Lezzetiyle Türk mutfağında özel bir yere sahip olan Ege zeytinyağında 2004-2005 sezonu tahmin çalışmaları sonuçlarına göre, bölgede bu yıl rekoltenin 143 bin tona ulaşması bekleniyor. İzmir Ticaret Borsası'nın koordinasyonunda, Ege İhracatçılar Birliği ve TARİŞ ile Zeytincilik Araştırma Enstitüsü'nün ortaklaşa yürüttüğü çalışmalara göre, ürünlerin "var yılı" olan bu sezon 954 bin ton zeytin, 143 bin ton da zeytinyağı rekoltesi gerçekleşeceği tahmin edildi.

Philsa, Lark'ta fiyatı indirdi

Philip Morris Sabancı Sigara ve Tütüncülük Sanayi ve Ticaret A.Ş. (Philsa), Lark ürünlerinin fiyatlarını indirdi. Dünden geçerli düzenlemeyle, şirketin Torbalı fabrikasında üretilen Lark 100's sigarasının perakende satış fiyatı 2 milyon 400 bin liradan 2 milyon 150 bin liraya, Lark Box ile Lark Lights Box'un fiyatı 2 milyon 300 bin liradan 2 milyon liraya düşürüldü.

'3. Milli Fındık Şûrası' başlıyor

Giresun'da 10-14 Ekim'de gerçekleştirilecek "3. Milli Fındık Şurası'' için 27 Eylül'de genişletilmiş hazırlık toplantısı yapılacak. Şura Düzenleme Kurulu Başkanı Mehmet Memiş, yaptığı yazılı açıklamada, 71 sivil toplum kuruluşu, 8 parti ve 20 dolayında medya kuruluşunun temsilcileri ile fakülte dekanlarının katılacağı "3. Milli Fındık Şurası"nın 10-14 Ekim arasında, İl Özel İdare Kültür Sitesi Salonu'nda yapılacağını belirtti.

Vatandaş bulguru evinde yapıyor

Yılda yaklaşık 1 milyon tonluk Türkiye üretiminin yüzde 20'sinin karşılandığı Karaman'da, vatandaşlar bu kadar üretime karşın yıllardır kendi evlerinde yaptıkları bulguru tüketmeyi tercih ediyor. Duru ve Bumas ile birlikte şu anda tam kapasite ile üretim yapan 6 bulgur fabrikasına sahip Karaman'da, 1 milyon tonluk Türkiye bulgur üre timinin yüzde 20'sini karşılanırken, milyonlarca dolar değerinde ihracat yapılıyor.



5 Ekim 2004
Salı
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED