AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
G Ü N D E M
Başörtüsü yasağı Anayasaya aykırı

Mazlumder'in düzenlediği 'Başörtüsüne Özgürlük Gecesi'nde yasağın hukuki olmadığı vurgulandı. Eski savcı Reşat Petek, "Başörtüsü yasağını uygulayanlar, aslında suçlu durumuna düşer" dedi.

Bayrampaşa Kültür Merkezi'nde önceki akşam gerçekleştirilen "Başörtüsüne Özgürlük Gecesi"nde binlerce insanı mağdur eden başörtüsü yasağına karşı hak arama çabalarının artarak devam etmesi gerektiği ifade edildi. Gecenin açılışını yapan Mazlumder İstanbul Şube Başkanı avukat Mustafa Ercan, başörtüsü sebebiyle cezaevine girenlerin, maddi manevi işkence görenlerin, işlerinden olanların varlığını hatırlatarak sorunun başörtüsü takanlarda değil, dünyada tek bir yaşam biçimi olmasını arzulayan ve başörtüsüne takanlarda olduğunu söyledi. Başörtüsü konusunda uluslararası alandaki bazı olumsuz karar ve uygulamaları da hatırlatan Ercan, "Türkiye'de ise hükümetlerin değişmesine rağmen sorunun hiçbir şekilde değişmemesi dikkate değer bir yön olarak gözümüze çarpıyor" diye konuştu.

Hukuka aykırı yasak

Yozgat Cumhuriyet Başsavcısı olduğu dönemde kendisine gelen başörtülü öğrencilerin hakkını savunmak üzere gösterdiği çabaları anlatan Reşat Petek de, "Anayasanın 38. maddesi diyor ki: ceza yerine uygulanan güvenlik tedbirleri ancak kanunla konulabilir. Şimdi herhangi bir kamu kurumunun kapısında başörtülü bir kardeşimize, yasak kardeşim, diyerek içeriye almayan kişi, emir kuluyuz, diyor. Hukuk devleti isek, hukuka aykırı, kanuna aykırı bir emir asla uygulanmaz. Uygulayan kim olursa olsun suçlu durumuna düşer" dedi. Reşat Petek, yürürlükte olan ceza kanununa göre eğitim, öğretim hürriyetini engellemenin suç olduğunu belirttiği konuşmasında, mağdur olan herkesin mutlaka ilgili mahkemelere veya savcılıklara şikayette bulunmasını istedi.

Hak aramanın sınırı olmaz

Çağrı Avukatlar Grubu Başkanı avukat Muharrem Balcı ise mağdurların haklarını Avrupa'da aramalarını eleştirenlere göndermelerde bulundu. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne yapılan başvuruların bazılarınca "İslamın ilkelerini Avrupa'nın prensipleriyle yarıştırmak" suçlamasına muhatap olduğunu dile getiren Balcı, "Son zamanlarda duyduğum en büyük yanlıştır bu. İnsanların nerede hak arayacaklarına Allahü Teala bile sınır koymamış, kim ki en uzakta bir küçük ışık zerresi görmüştür, hakkını orada arayacaktır" dedi. Avukat Gülden Sönmez, Başörtüsüne Özgürlük Girişimi Grubu, Özgür-Der, Gül-Der, Hu-Der, Ak-Der temsilcileriyle, Gazeteci-Yazar Sibel Eraslan, Gazeteci-Yazar Abdurrahman Dilipak, başörtüsü yasağı protestoları sebebiyle kızları ve kendisi hapse giren Hüda Kaya ve avukat Şeyma Döğücü de başörtüsü özgürlüğü için gayretlerin devam etmesi gerektiği yönünde konuşmalar yaptı. Mazlumder gönüllülerinin yazdığı ve oynadığı tiyatro ile yasağın komikliğinin gözler önüne serildiği gece Ömer Karaoğlu konseriyle sona erdi.

  • AYŞE OLGUN / İSTANBUL



  • 5 Ekim 2004
    Salı
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED