AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
E K O N O M İ
İstihdamı vergi ve
prim yükü engelliyor

Hazırgiyim sektöründe istihdamın azalmaması için çalıştıklarını söyleyen sektör temsilcileri, istihdam artışını ücret üzerindeki vergi ve prim yüklerinin engellediğini savunuyor.

  • FATMA ÇİFTÇİ / İSTANBUL
    Konfeksiyon ve hazırgiyim istihdamında artış yaşanmadığını, azalmaması için çaba gösterdiklerini vurgulayan Ege Giyim Sanayicileri Derneği'nin Başkanı (EGSD) Nedim Örün, Türkiye'de halen 2.5 milyon kişinin bu sektörde çalıştığını, küçük orandaki bir istihdam düşüşünün bile, dolaylı olarak binlerce aileyi etkileyeceğini kaydetti. Örün, hazırgiyim sektöründe istihdamın artması için istediklerini şu şekilde sıraladı: "Sürekli söylüyoruz. Kullandığımız enerji maliyetlerimizi artırarak, dünya ile rekabette bizi zorluyor. İstihdamın üzerindeki vergiler yüksek. Yoksa, işçilerimize çok yüksek paralar ödemiyoruz. Ancak, o ücretlerin üzerindeki vergi ve primler çok yüksek. Bizde ücretin üzerindeki vergi ve prim yükü, yüzde 42'ler düzeyindeyken, OECD ülkelerinde bu oran yüzde 18-20'lerde. Türkiye'de de bu oranlara çekilmesi lazım."

    Bölgesel asgari ücretin uygulanması gerektiğine de dikkat çeken Nedim Örün, büyükşehirler dışında çok daha düşük asgari ücretin fiilen zaten uygulandığını, bunun yasal hale getirilmesi gerektiğini kaydetti.

    5 yıl için fabrika taşınmaz

    Büyükşehirlerde yoğunlaşan tekstil ve hazırgiyim sektörü, üretimini Anadolu'nun içlerine taşımak ve teşvikli bölgelerde yeni yatırımlar yapmak için, beş yıl olarak uygulanan teşviğin on yıla çıkarılmasını istiyor.

    210 üyesi bulunan Ege Giyim Sanayicileri Derneği'nin Başkanı (EGSD) Nedim Örün, sanayicinin sadece beş yıl için yer değiştirmek istemediğini belirterek, "Teşvik yasası beş yıl için çıkarıldı. Oralarda yeni kurulacak firmalar için avantajlı olabilir. Ama buradaki tesislerimizi söküp taşımamız için bu sürenin uzatılması ve birtakım özel krediler sağlanması gerekir" dedi.

    Teşvik süresi kısa olduğu için işadamlarının yine batıdaki illere yatırım yapmaya devam ettiğini dile getiren Örün, hazır giyim sektörünün Ege bölgesinde de İzmir ve Denizli illerinde toplandığını belirtti.

    Dünyanın ikinci İtalya'sı olacağız

    Ege İhracatçı Birlikleri içinde konfeksiyon ve hazırgiyimin ihracatının 2005 sonunda1 milyar 100 milyon dolarlık ihracat gerçekleştireceğini belirten Nedim Örün, "Buna tekstili de kattığımızda İzmir ve bölgesi olarak 1.5 milyar dolar ihracat rakamına ulaşıyoruz" diye konuştu. Türkiye'nin artık fasoncu olmaktan kurtularak artık kendi tasarım ve koleksiyonları pazarlamak için, Avrupa'da kapı kapı dolaştığını kaydeden Örün, "Tasarım, üretim ve pazarlama olarak sıralanan modanın üç bacağı Türkiye'de tamamlanmış olacak. Bu gerçekleşince Türkiye dünyanın ikinci İtalya'sı haline gelecek" dedi.

    Örün, gençlerin sektöre girmesiyle sektörün yeni bir atılım gerçekleştirildiğini belirterek özellikle gelinlik sektörüne dikkat çekti. Örün, "İzmir'de şu anda gelinlik sektörü çok ön planda. Ciddi bir ihracat var. Gelinlik tasarımı, üretimi ve ihracatında 2006 yılında önemli atılımlara tanık olacaksınız" diye konuştu.



  • 19 Ağustos 2005
    Cuma
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Sağlık | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED